27 שנה למלחמת המפרץ: נחשף הדיון "האם להגיב"

הקלטות של הרמטכ"ל ושר הביטחון מהמלחמה נחשפות לראשונה • ארנס סיפר כי אישר תוכנית לתקיפה בעיראק

"שרים מבקשים לעשות משהו" // צילום: משה עינב

ארכיון צה"ל במשרד הביטחון חושף, לרגל 27 שנה למלחמת המפרץ ו-70 שנה לארכיון, הקלטות נדירות של הרמטכ"ל המנוח דן שומרון, ראש המטה הכללי במלחמת המפרץ.

הראיון שנערך על ידי מחלקת ההיסטוריה של צה"ל, מתרכז בשאלה האם לתקוף את עירק או לא, בעקבות ירי הטילים לעבר ישראל.

עוד עוסק הראיון בקונפליקט שנוצר במהלך המלחמה בין שומרון, שתמך בהבלגה, לשר הביטחון ארנס שהאמין כי יש להגיב על מנת לעצור את הטילים ולא לחכות לאסון.

 

"לא ייתכן שמדינת ישראל לא תגיב"

בנוסף, נחשף ראיון שנערך לאחרונה על ידי ארכיון צה"ל במערכת הביטחון, בו שומע ארנס לראשונה את דברי שומרון ופורס את גרסתו לאירועי מלחמת המפרץ ולדילמת התגובה.

שומרון אומר בראיון בין היתר: "היתה טעות לארנס והיתה לי איתו בנקודה אחת איזו מתיחות קלה. אני הצגתי לו את התוכנית עם מפקד חיל האוויר לתקיפה. בשבת בבוקר אחרי תקיפת הטילים הראשונה. זה היה לפני פגישה עם ראש הממשלה לבד ואחרי זה ישיבת קבינט בתל אביב".

שומרון הוסיף "אני הצגתי לו את תוכנית התקיפה הגדולה. ארנס התקשר לצ'ייני ואמר לו, תזיזו את המטוסים שלכם, אנחנו תוקפים במערב עירק. את זה אפילו לא ידעתי. אנחנו הלכנו לראש הממשלה, הצגתי את התוכנית ואמרתי לו שאני לא ממליץ לתקוף...למען שלום הקואליציה ושתשיג הישגים ואני ממליץ לאפשר להם לפעול בשלב זה ולא לתקוף".

 

בית שנפגע מטיל במלחמת המפרץ // צילום: "במחנה"

 

"אחרי זה היה בקבינט דיון. שם שרים מבקשים לעשות משהו. לא ייתכן שמדינת ישראל לא תגיב. הרי יש פה רפלקס מותנה אצל רוב האנשים. ככה גדלנו כולנו וחונכנו", אמר שומרון והוסיף כי "שרים, לא אגיד מי אמר מה, אבל שם היו שרון, וגנדי ויובל נאמן ורפול. יש שם חבורה. ואני אומר אני ממליץ, אפשר לבצע הכל, אבל אני ממליץ לא לבצע כיוון שזאת פגיעה בהרתעה. אם לבצע יש לבצע פעולה משמעותית".

שומרון סיפר גם כי "ארנס אומר לי שהוא לא מבין. הרי אני הצגתי לו תוכנית. הסברתי לארנס שזה שני הצדדים של אותה מטבע. אני כרמטכ"ל מציג תוכנית, אם הממשלה תחליט לתקוף, אני מוכן. אבל אני ממליץ לא לתקוף. זה לא אומר שאני לא עושה תוכנית לתקוף. במיוחד שאני לא יודע אם בעוד שעה יפול טיל, אולי גז, שאולי כן אמליץ לתקוף. זה לא מעכשיו ועד עולם. ופה, נראה לי שהיתה אי הבנה אחת, אני חושב היחידה כי כל יתר העבודה בינינו היתה מאוד מסונכרנת".

ארנס מספר בראיון כי "שומרון הציג את הפעולה, אני זוכר את זה כמו את היום, גם תמרי היה שם (המיועד לפקד על הפעולה תא"ל נחמיה תמרי ז"ל לשעבר מפקד סיירת מטכ"ל), ואני לפני שאישרתי שאלתי את תמרי מה הוא אומר והוא אמר לי שזה בסדר, כן נעשה את זה. אמרתי בסדר אני מאשר. שומרון לא אמר לי שהוא לא מאשר".

 

לחץ גדול בממשלה לתקוף

על טענת שומרון לפיה הוצגה לארנס תוכנית מגירה ענה ארנס כי "הוא לא אמר את זה....אני גם בסוף (הדיון) גם אישרתי. אז אם הוא בסוף מתנגד הוא צריך להגיד לי לפני שאני מאשר - אבל רגע אדוני השר, אני רוצה להגיד לך שאני לא ממליץ".

בראיונות המצורפים, מספר ארנס על שיחות התיאום שקיים עם האמריקאים, על נסיעה סודית שערך לוושינגטון יחד עם סגן הרמטכ"ל דאז האלוף, אהוד ברק, ועל תחושותיו כי ראש הממשלה שמיר לא הבין את האמריקאים.

שומרון מספר על הלחץ הגדול בממשלה לתקוף ועל התחושות בזמן ההבלגה שהיתה שנויה במחלוקת בקרב הפיקוד הבכיר, שרי הממשלה ואזרחי המדינה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר