חשיפה: לישראל נכנסה לשימוש בדיקה חדשנית שמצליחה לנבא מראש בשיעור גבוה (עד לכ־90%) את הצלחת הטיפול התרופתי על רקמת הגידול הסרטני שנלקחת מחוץ לגוף החולה. הבדיקה (CANscript) נעשית במעבדה על דגימת ביופסיה שנלקחת מהגידול הסרטני בגוף החולה כאשר על הדגימה עצמה ניתנים במעבדה טיפולים תרופתיים וכימותרפיים שמציע הרופא המטפל בחולה, ואז לפי התוצאות שמתקבלות במעבדה על דגימת הגידול ניתן לנבא את הצלחת הטיפול על הגידול הסרטני בגוף החולה עצמו.
בחודשים האחרונים כ־65 ישראלים כבר עשו את הבדיקה וחלקם כבר קיבלו את הטיפול התרופתי לפי ההמלצה שהתקבלה במעבדה. בחלק מהמקרים הבדיקה אף הביאה לשינוי משמעותי בהחלטה הקודמת של הרופא לגבי הטיפול שמתאים לחולה.
ד"ר רענן ברגר // צילום: יוסי זליגר
הבדיקה עצמה נערכת במעבדת החברה האמריקנית "מיטרה ביוטק" בבוסטון, היא אינה כלולה בסל שרותי הבריאות ועלותה היא כ־20 אלף שקלים. הבדיקה נועדה בעיקר לחולים עם סרטן המעי גס גרורתי, סרטן שד גרורתי, סרטן השחלות, סרטן ריאה וסרטן ראש־צוואר, אבל היא יכולה להתאים גם לסוגים נוספים של סרטנים כמו סרטן הדם, חלק מסרטני המוח, סרטן הלבלב ועוד.
ד"ר רענן ברגר, מנהל המערך האונקולוגי בבית החולים הממשלתי שיבא בתל השומר הוא גם היועץ הרפואי של החברה האמריקאית שמפתחת את הבדיקה. לדבריו, "אני מקווה שהבדיקה תביא מהפיכה בטיפול בסרטן ותשנה ממש את כללי המשחק בטיפול בחולי סרטן. חלק גדול מהמטופלים יקבלו טיפול מדויק יותר עם וודאות הרבה יותר גבוהה להצלחתו. הבדיקה גם מצריכה את הרופאים לשנות את החשיבה שלהם לגבי הדרך בה הם מחליטים על הטיפול המתאים יותר לכל חולה".
שבתאי פליער (67) ממושב נאות גולן ברמת הגולן, מאובחן מאז 2013 עם סרטן המעי הגס ומטופל בשנים האחרונות במקביל בבית החולים שיבא בתל השומר ובבית החולים פוריה בטבריה. לדבריו הוא קיבל תחילה שורה של טיפולים מקובלים לסרטן עד שב־2015 התגלו אצלו גרורות של סרטן בכבד והוא טופל בכדורים שלדבריו, "כמעט הרגו אותי".
פליער. הבדיקה שינתה את הטיפול // צילום: גיל אליהו, ג'יני
בשלב מסוים כבר אמרו לו הרופאים שאין כמעט טיפולים שמתאימים למחלה, והרופאה שמטפלת בו בשיבא הציעה לשלוח דגימה מהגידול למעבדה בבוסטון. ואכן, הבדיקה הראתה שדווקא הטיפול שהוא כבר קיבל בתחילת הדרך יכול דווקא עכשיו להצליח לבלום את הסרטן והוא אכן קיבל אותו "עם תוצאות טובות מאוד שהפתיעו את כולם. ממש חזרתי לחיים וחזרתי אפילו לעשות ספורט".
ד"ר עינת שחם־שמואלי, מנהלת השירות לגידולי דרכי עיכול במערך הסרטן בשיבא, היא שהציעה לשבתאי פליער לעשות את הבדיקה ולדבריה "אם הבדיקה תוכיח את עצמה באופן גורף נוכל להשתמש בה כאשר עומד מולנו חולה שיש לי כמה אופציות טיפוליות בשבילו ואנחנו מתלבטים איזה אופציה לבחור". ד"ר שחם־שמואלי מדגישה כי "הבדיקה מאפשרת לדעת מראש , בהסתברות גבוהה, את הטיפול שיש לו את הסיכוי הגדול יותר להצליח וגם מאפשרת לבדוק טיפולים שלא היינו משתמשים בהם באופן רגיל. זה גם עוזר לחסוך טיפולים מיותרים או טיפולים יקרים וגם את עוגמת הנפש בתופעות לוואי קשות. זו יכולה להיות ממש מהפיכה בטיפול הרפואי בסרטן".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו