"התחלנו כמתנדבים ועכשיו אנחנו משפחה"

יאיר בן נתן ושני בניו מסייעים לעמותת "אתגרים" להדריך בצלילה אנשים עם מוגבלויות • "מתחת למים הם פותחים גבולות שלא האמינו שיוכלו לפרוץ"

יאיר בן נתן. "פותחים גבולות חדשים" // צילום: יהודה פרץ ,
יאיר בן נתן. "פותחים גבולות חדשים" // צילום: יהודה פרץ

לפני ארבע שנים בילה יאיר בן נתן עם משפחתו בחופשה שגרתית באילת. כמו בכל ביקור שם הם נסעו לאחד מאתרי הצלילה, ושם נתקלו במקרה בחברי מועדון הצלילה של עמותת "אתגרים".

הם שמעו מהמתנדבים על הסיוע שהם נותנים לאנשים עם מוגבלויות כדי שיוכלו לעסוק בצלילה ולהתגבר מתחת לפני המים על מגבלותיהם, ויאיר גילה עניין רב בפעילות הקבוצה. מאז החל לפקוד אותה בדרך קבע, לפחות אחת לחודש, יחד עם שני בניו.

כמפקד יחידת החילוץ במועצה אזורית אשכול וכמתנדב חובש במד"א ובאיחוד הצלה, יאיר רואה חשיבות עליונה בתרומה לקהילה. כבר במפגש הראשוני עם אנשי "אתגרים" היה ברור לו שיצטרף אליהם בדרך כלשהי. "זה היה משהו שהדהים אותנו", הוא נזכר, "אנשים עיוורים, קטועי גפיים, אנשים עם כל מיני סוגים של נכויות - יוצאים מהמים מאושרים". הם הצטרפו לעמותה, ויותם, שהיה אז בן ‭,15‬ הפך למתנדב הצעיר ביותר שצלל. היום הוא משרת בחטיבת הצנחנים, אך בחופשות המעטות שיש לו הוא מצטרף אל אביו ואל אחיו הגדול.

"ההתנדבות התחילה מתוך רצון לתרום, ומהר מאוד האנשים במרכז הצלילה הפכו להיות משפחה ענקית עבורי ועבור בניי", אומר יאיר, "אנחנו כבר לא רואים את זה כהתנדבות אלא הרבה מעבר לזה - אנחנו פשוט צוללים עם חברים. יש שם אנשים מדהימים ומקסימים שאני מקבל מהם לא פחות ממה שהם מקבלים ממני, זה משהו מאוד הדדי, הנתינה והקבלה".

פעילות הצלילה מאפשרת לאנשים בעלי המוגבלויות להשתחרר ומחזקת אותם, כפי שמסביר יאיר: "תחום הצלילה הוא מאוד מעצים ומשחרר עבור אנשים עם מוגבלויות. החופש שהם חווים כשהם לא צריכים להיות תלויים בכלום, לא בכיסא גלגלים או קביים, נותן להם תחושה מדהימה. זה עושה פלאים לאנשים ומשנה להם את החיים מקצה לקצה".

תהליך ההתמודדות עבור אותם אנשים שהפכו נכים במהלך חייהם הוא מורכב, והפעילות בעמותה עוזרת להם לרכוש בחזרה אמון ביכולות שלהם. "קיים תהליך מאוד ארוך של אבל ושל קבלה בקרב אנשים שלא  נולדו עם מוגבלות", אומר יאיר, "והצלילה מוכיחה להם שהם יכולים הרבה יותר ממה שהם חושבים - למרות הפציעה והמוגבלות. זה נורא מעצים אותם, הם פותחים גבולות שלא האמינו שיוכלו לפרוץ".

כאמור, עוד לפני שהצטרף לפעילות של "אתגרים" החל יאיר להתנדב כחובש במד"א. "אחרי מבצע צוק איתן הבינו שהאזור שלנו הוא מאוד מבודד ומאוד דליל בכוח רפואה, ושאם יש הסלמה צריך מי שיוכל לדאוג לקהילה", הוא מספר.

"מאז היו כמה קורסים לחובשים וככה התחילה ההתנדבות שלי. אנחנו חובשים לכל דבר, גם בזמני שגרה, מגיעים לזירות של תאונות, לאנשים חולים".

יאיר קורא לבוא ולהתנדב בעמותת "אתגרים", ובכלל: "אני חושב שאנחנו מקבלים כל מיני כלים בחיים, וזאת מתנת אל לחלוק עם אחרים את הכלי הזה, זאת חוויה מאוד עוצמתית ואני ממליץ לכל מי שיש לו את היכולת לבוא ולהצטרף אלינו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר