שולחן יום ההולדת הבריא של ליאת אלפרט קליין | צילום: .

יש יש חגיגה בריאה!

ההורים של היום רוצים לשמח את ילדיהם ביום הולדת מתוק - אבל מודעים גם לערכי השומן, לסוכר ולצבעי המאכל המזיקים • הפתרון: חגיגה שכולה בריאות

כל ילד יודע ש"אין חגיגה בלי עוגה", וכיום לרובם גם ברור שמדובר בעוגת קומות עשירה בסוכר. וזה רק קינוח לכל מה שמוגש קודם לכן - מגוון מאכלים עתירי נתרן ועשירים בשומן, דוגמת חטיפים ומאפים, שמתברר שגם בלעדיהם אין חגיגה. מכיוון שלילד יש כ־40 חברים מהגן, מהמשפחה ועוד, לא מדובר באירוע חריג במיוחד, אלא לפחות ב־40 ימים כאלה בשנה. 

לנירה פלדמן, דיאטנית קלינית לילדים המובילה את תחום תזונת הילדים במכבי שירותי בריאות ואחראית למרפאה להפרעות אכילה בגיל הרך במכון להתפתחות הילד, יש כמה המלצות לדרך הראויה לחגוג, לשמוח ולהישאר בריאים. "זה בסדר שתהיה עוגת שוקולד על השולחן, בצורה שהילד בחר, מקושטת ואפילו צבעונית, אבל רק עם צבעי מאכל טבעיים, למרות שלא קל להשיג אותם ולמרות שהם יקרים יותר. זה שווה את ההשקעה בבריאות", היא אומרת. 

לדברי פלדמן, צבעים טבעיים מתאימים הם כאלה שמקורם בירקות הצבעוניים, כמו כתום מגזר (בטא קארוטן), סגול ממיצוי של סלק וצהוב מכורכום. יש כמובן להימנע מצבעים שידועים כבעייתיים במיוחד, כמו הצבע הצהוב שחייבים לפי חוק לציין את שמו המלא על המוצרים: טרטרזין E102. יש מדינות שבהן מכירת הצבע הזה נאסרה.

צילום אילוסרציה: gettyimages

אתגר נוסף בחגיגה הוא כמובן הפחתת הסוכר. "המשמעות של עודף סוכר בילדים אינה שונה מאצל המבוגרים, וזה נוסף על חשיבות השמירה על בריאות השיניים בתקופת התפתחותן", מסבירה פלדמן, "עודף סוכר מביא לעודף משקל, שעלול להתבטא בערכים חריגים של סוכר ושומנים, ויש לכך השפעה שלילית על תפקודי הכבד. אכילה מרובה של סוכר משפיעה גם על הרכב החיידקים בגוף, לכן כדאי שתהיה צלחת פירות צבעונית ויפה, עם צבעים מהטבע. למי שמרגיש שחובה לכבד גם בחטיפים מומלץ לבחור בבייגלה, שהוא חטיף איכותי יותר, או בחטיפים אפויים אחרים".

בעניין השתייה פלדמן נחרצת: "שתייה מתוקה צריכה להיות מחוץ לתחום. לא בטעמים ולא עם סירופים - רק מים. אלה הסוכרים הכי גרועים. בכוס אחת יש בדרך כלל לא פחות משלוש כפיות סוכר, שזו כמות סוכר גבוהה מאוד. במקום תרכיז אפשר להוסיף למים פלחי תפוז ופלחי לימון, או תיון, ולהגיש תה קר ללא סוכר".

אין, אין, אין ממתקים

בקבוצת הפייסבוק "חוגגות ילדות בריאה" הורים רבים מעניקים טיפים כיצד להכין מאכלים בריאים למסיבות ימי הולדת, ומעלים תמונות של שולחנות בריאים ומעוצבים. חן
מחולון, שחגגה לבנה הראל בן ה־5 יום הולדת עם חבר נוסף, מספרת כי "היה חשוב לי שהכיבוד יהיה בריא, ולכן בחרנו במאכלים צבעוניים ומקושטים. עשינו שיפודים מענבים ושמנו חתיכות אבטיח על מקלות ארטיק. הכנו גם מאפינס תירס, כדורי תמרים, עוגיות שיבולת שועל מקמח כוסמין, חתכנו ירקות בכוסות, הכנו פלטת פירות, חתכנו מלון בצורות עם דובדבנים והגשנו קלחי תירס".

מבחינת העלויות מודה חן כי "מדובר באירוח הרבה יותר יקר, שעמד על כ־700 שקלים, אבל זה שווה את המטרה. גם זמן ההכנה ממושך יותר, אבל צריך לזכור שהחגיגות עם החטיפים ועם רמות הסוכר הגבוהות אינן מסתכמות רק בימי הולדת. יש אירועים רבים אחרים, כמו קבלת שבת בגן ואירועי חגים נוספים. אני חושבת שצריך לשנות את התפיסה של ההורים, כי הם אלה שמחליטים. אם אנחנו לא אוכלים את כל החטיפים הללו, למה שהילדים שלנו יאכלו אותם? ההורים שהגיעו ליום ההולדת היו ממש מרוצים ואמרו לנו כל הכבוד ושהיה מאוד מיוחד. הם ראו שאפשר גם אחרת". 

ליאת אלפרט קליין, נטורופתית ואמא ליעל (6.5) וליואב (3.5), מוסיפה כי "מאז ומתמיד אני עורכת לילדים ימי הולדת עם כיבוד בריא. אני רואה בימי ההולדת הזדמנות סופר חכמה להנגיש אוכל בריא באופן אטרקטיבי, שמח ויצירתי. בהתחלה הסביבה הסתכלה על הרעיון בעין עקומה ואמרו לי, 'מה, לא יהיו תפוצ'יפס ובמבה?' והתשובה היתה פשוט 'לא'.

"מה כן? ירקות חתוכים, פירות על שיפודים ופיתות מקמח מלא עם חומוס ופלאפל במקום הפיצה המסורתית. לאחר דיאלוג עם הבת שלי היא בחרה עוד שני מוצרים שהם לכאורה 'לא בריאים' - פופקורן ובייגלה מחיטה מלאה. לא היה שום שימוש בצבעי מאכל ובממתקים וזה עבד טוב מאוד. בהתחלה הילדים חיפשו את שולחן הממתקים, אבל אחרי שהם הבינו שזו האלטרנטיבה הם אכלו את מה שהגישו להם, כי זה הוגש מדליק ומפתה".

לדברי אלפרט, "הכי פשוט זה לעשות שילובים צבעוניים של פירות, דוגמת תותים, עליהם חתיכות קיווי ועל זה ענבים. המתקדמים יכולים לקחת שיפודים ולהשחיל עליהם קוביות מלון, אבטיח וקיווי, ולחלופין: עגבנייה, מלפפון ועגבניות שרי בצבעים שונים". והכי חשוב - שיהיה לכולנו יומולדת שמח ובריא!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...