שתי דקות. זה פרק הזמן שלקח לאפרים מן, עורך דין מרעננה, להסכים לפנייה שקיבל לפני כשנה וחצי מגלעד אך, מייסד ומקים "הפורום לישראל ירוקה", הפועל בשש השנים האחרונות בתחום מפגעי איכות הסביבה, להצטרף אליו.
"גלעד ביקש שאתן כתף כמנהל התחום המשפטי, ונשאבתי מהר מאוד לעשייה", הוא נזכר בחיוך. השניים הכירו בקורס קצינים עוד ב־2005 (מן שימש לוחם בנח"ל החרדי, ואך היה לוחם בפלס"ר גולני).
עד מהרה הבין מן את הדינמיקה של הפורום, שחבריו, ברובם, הם יוצאי יחידות מובחרות ששמו להם למטרה להילחם בזיהומים סביבתיים ולמגר תופעות הפוגעות באיכות החיים של תושבי ישראל.
"המתודה היא 'צבאית', מה שנקרא: מגדירים את הבעיה בתא שטח מסוים ורואים מה ניתן לעשות", מספר מן. "אנחנו עובדים עם צוותי שטח שמתצפתים מדי יום עם מצלמות, ומבצעים תיעוד של האזורים המוגדרים כמו מארב. לאחר מכן אנחנו מעבדים את החומרים וחושבים על פתרונות", הוא מספר בלהט.
וזה לא הכל: אווירת המילואים ניכרת גם באיוש העמדות בפורום, כשלאחרונה שני חברים בו שבו לעבוד בתחום הביטחון. אחד מהם, קצין בגולני, שב לשירות קבע, והאחר פנה לעבודה ביטחונית, לא לפני שהביא לפורום חבר אחר, ששימש גם כן קצין בצה"ל.
מן מוסיף כי "די מהר שמנו לב שהמערכת זקוקה לחומרים שלנו, שלא היו בתחום איכות הסביבה בארץ (בניגוד לחומרי חקיקה/תביעות ייצוגיות; ד"ל). ואמנם, בשש השנים האחרונות תיעדו בפורום כ־70 אתרים מזהמים ובלתי חוקיים שונים: תחנות דלק פיראטיות, מחצבות בלתי חוקיות, אתרי פסולת פיראטיים, זיהום מקורות מים ועוד.
כמו כן, בפורום רואים חשיבות מהותית בחיבור הדור הצעיר לערכי אהבת המולדת, הכרתה ושמירה על הסביבה והנוף. במסגרת זו, ובשיתוף פעולה עם תנועות נוער, הביאה העמותה במהלך השנים כ־3,000 חניכים בתנועות הנוער לפעילויות התנדבות ביישובי גבול הצפון, אשר במהלכן שוקמו שמורות טבע ואתרי טבע הרוסים רבים באזור.
תופעת שריפת הפסולת - הביתית והחקלאית, בעיקר של בעלי עסקים ושל חקלאים באזור המרכז והשרון - הוחרפה מאוד בחודשים האחרונים. מדובר, בין היתר, בסוגי פסולת שונים, דלקים, חומרי הדברה וגומי, ובייחוד היכן שלא מתבצע פינוי אשפה מוסדר.
בלילות גורמות השריפות, הנמצאות במאות מוקדים, לזיהום אוויר כבד ולתחושת מחנק וסירחון עזים ביישובים הסמוכים למשרפות הפסולת.
חלק ניכר של התופעה מתרחש במרחבי המועצה האזורית דרום השרון, וכאמור אף חורג ממנה; וההשלכות דומות, כאשר מתגברים דיווחי התושבים על קשיי נשימה וצריבות בעיניים. על רקע זה החליט הפורום לצאת במבצע ארצי רחב היקף, במטרה להעלות את המודעות לנושא העשן הנובע משריפות אלו.
בהמלצת חברי הפורום, שביקשו שאמנע מהגעה לשטח בזמן בעייתי - כזה שעלול לעורר מהומה בקרב עבריינים פוטנציאליים הממוקמים בשטח - קבענו שאגיע בצהרי יום שני למשולש הדרכים שבין כוכב יאיר, צור יגאל וכפר סבא.
נסיעה של דקה משם, לכיוון צור יגאל, מכניסה אותנו לתוככי שטח הפקר, הממוקם מאחורי ברזליה ומפעל ישן שנסגר במקום. השטח מכיל פסולת אדירה המושלכת בצידי הדרכים, ומאחורי פחונים נשקפות להן ערימות רחבות היקף של זבל.
מרחוק אנו רואים דליקה קלה סמוך לצומת אייל, וזו נכבית עד שאנו מגיעים לצומת עצמו. המראות הנגלים לעיניים והריחות הקשים מנשוא לא מותירים מקום לספק - הררי פסולת מצחינה. אין מענה לתחושת הסירחון הגואה, וחוסר האונים גובר.
"נופלים בין הכיסאות"
אייל שדה, תושב צור יגאל שהשריפות מגיעות כדי 150 מטרים מביתו, מספר כי "אוזלת היד זועקת לשמיים. זו תעשייה שמכניסה הרבה מאוד כסף, וכוללת אלימות ועבריינות כבדה, המטילה חששות כבדים על האזור. הגורמים הרלוונטיים כמעט לא מתעסקים בזה והטיפול חלקי ושטחי. בסוף רק אנחנו נושמים את כל הזבל - ישר לריאות".
שדה מתאר בעצב את הריחות שהוא נאלץ לספוג לאורך השנה. "במארס-אפריל סובלים מסירחון כבד של פלסטיק שקוף, במאי-יוני מחליפים צמיגים, וביולי-אוגוסט שורפים חוטי נחושת".
יניב בלייכר, תושב כפר סבא ופעיל ועד "אזרחים למען אוויר נקי", מוסיף כי "הבעיה העיקרית היא שאין אכיפה מספקת ואנו נופלים בין הכיסאות. יש הרבה גופי אכיפה שלא משתפים פעולה ביניהם. אין הרתעה, לא מגיעים לעבריין בקצה".
גלעד אך מציין כי "כעת יש צורך בתיעוד מסודר של המחדל הזה, לצד תחילת מאבק משפטי ופרלמנטרי ואכיפה - שאת כל אלה מתכלל הפורום. בפועל, המבצע הנוכחי יכלול, לצד תיעוד שטח וצוות פיקוח של הפורום למעקב, גם פעילות במישור המשפטי והפרלמנטרי.
"רשות שהאכיפה מייצרת לה הכנסה - אוכפת הרבה יותר", אומר אך ומסביר: "כשיהיה קל לתת דו"ח למזהם - יהיה צי של חיילים שיחלקו דו"חות, כך גם בתעשייה שמטפלת בפסולת: רשות שמקבלת ארנונה ממטמנות קשובה יותר, לכן יש לייצר פתרון כפול: הגברת האכיפה והקלת האפשרות לאכוף, ויצירת פתרונות ידידותיים לנושא סילוק הפסולת - וכל זה תחת אחריות הרשויות המוניציפליות השונות".
מן מסכם ואומר כי "יש לנו מדינה אחת. אם לא נעלה את הנושא לסדר היום לא נצליח לשרוד פה, גם אם יהיו לנו יחסי חוץ מצוינים עם כל העולם וכלכלה משגשגת. שטח בריא, יפה ונקי זה הבסיס לקיום".
מהמועצה האזורית דרום השרון נמסר: "המועצה פנתה פעמים רבות למשרד להגנת הסביבה להפעיל את סמכותו למניעת תופעת השריפות הבלתי חוקיות בשרון, שמקורן ביישובי המשולש הדרומי ובשטחי הרשות הפלשתינית. המועצה מפעילה את מלוא סמכויותיה למניעת שריפות אלו בתחום שיפוטה".
המועצה המקומית כוכב יאיר־צור יגאל: "בשנתיים האחרונות פועל ראש המועצה, שימי אליאל, כנגד התופעה הקשה ובמקביל לפעילותו הוקם באזור מטה מאבק של תושבים בשם 'אזרחים למען אוויר נקי', שמטרתו לשלב כוחות ולפעול במספר ערוצים".
עיריית כפ"ס: "מפגעי הריח הם מכת מדינה ולא רק בשטחנו. העירייה פועלת בנחישות מזה תקופה ארוכה אל מול משרדי הממשלה ומקיימת מבצעי אכיפה כדי לאתר מוקדי שריפה וזיהום ובנוסף, הקימה תחנה לניטור ריחות לביצוע מדידה ובקרה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו