בית המשפט דחה את ההחלטה על עתיד פינוי מיכל האמוניה

כ-3,000 איש, עובדי עיריית חיפה, תושבים ותלמידים, הפגינו מחוץ לבית המשפט • יונה יהב: "לא נפסיק עד שיסולק המיכל"

ראש עיירית חיפה בדיון בבית המשפט // צילום: מישל דוט קום // ראש עיירית חיפה בדיון בבית המשפט // צילום: מישל דוט קום ,
ראש עיירית חיפה בדיון בבית המשפט // צילום: מישל דוט קום // ראש עיירית חיפה בדיון בבית המשפט // צילום: מישל דוט קום

ביהמ"ש המחוזי בחיפה דן היום (ראשון) על עתידו של מיכל האמוניה. לאחר דיון שערך מספר שעות השופטת תמר שרון החליטה לדחות את ההחלטה בנושא בשל מורכבות העניין.

עוד לפני תחילת הדיון נרשמה מבוכה לחברת "כמיכלים לישראל", לאחר שעורך הדין שמייצג את החברה איחר. השופטת תמר שרון נזפה בו לאחר שהגיע לאולם.

לאחר מכן נשאל עו"ד על כמות האמוניה במיכל וענה: "כיום יש 9,000 טון אמוניה במיכל. המשק בישראל צורך 300 טון ביום".

"עד שיסולק מיכל האמוניה"

ראש עיריית חיפה יונה יהב, ציין: "אני מודה לתושבים ולנוער שגילו מנהיגות אמיתית והתגייסו למאבק הגדול על עתידם וביטחונם של תושבי חיפה והמפרץ". 

"הייתי בבתי משפט 13 שנה, עברתי עליות ומורדות, לאורך הדרך אפילו נתקלנו בשופט שאמר שלא הצלחנו להוכיח שיש אמוניה במיכל. הפעם יש כאן שתי שופטות אמיצות", ציין. 

עוד אמר יעבור כי "אני מקווה שביום שלישי תתקבל החלטה שעל חיפה כימקלים לרוקן את המיכל ולסגור אותו. לא נפסיק עד שיסולק מערך האמוניה וחייבים לעבור לשלב הבא - מניעת הרחבת בז"ן וצמצום הפליטות".

"תרסיסי אמוניה - יהרגו כל מה שחי"

זוכה לפרס נובל בפיזיקה דן שכטמן הגיע לדיון, אך השופטת לא נתנה לו להגיד את דבריו. "זאת זכותה", אמר שכטמן למצלמות, והוסיף: "רציתי להגיד, לדוגמה, שאם מחבל יורה רקטה ופוגע באחד המיכלים, יפוזר תרסיס אמוניה באוויר שיזרום עם הרוח ויהרוג כל חי שנמצא בדרך".

ח"כ יעל כהן פארן, יו"ר שדולת מפרץ חיפה, אמרה בדיון בבית המשפט המחוזי בחיפה: "חיפה כימיקלים חייבים להבין שהמחדל הזה על ראשם. הם היו צריכים להביא חלופות לאמוניה. הדיון היום הראה לנו שהם מנסים להתחמק, להוריד את האמינות של הדו"חות ולהגיד לבית המשפט שאין לו סמכות לדון בנושא. בסופו של דבר סגירת המיכל היא באחריות חיפה כמיקילים בלבד".

שרון מרק, חוקרת ומרצה לקיימות במכללה האקדמית אחוה, מומחית לקיימות בשלטון המקומי ולמדיניות סביבה: "הציבור בישראל אינו תופס את בעיות הסביבה בישראל כאיום דחוף שצריך לטפל ולעסוק בו, עד שמתרחש אסון סביבתי או עד שנחשפים ממדי תחלואה בקרב הציבור המתגורר בסמיכות למתקני תעשייה או תשתיות מסוכנות".

"הסיפור של מפרץ חיפה הוא עיוות חברתי המתבטא בקיטוב בין מי שנהנה מסביבה נאותה ומהיכולת להגן על עצמו מפני מפגעים סביבתיים, ולבין מי שאינו נהנה מכך"', ציינה.

"להוציא חומרים מסוכנים מחיפה"

לאחר החלטת השופטת ציינו בפורום אדם סביבה: ״ההחלטות בנושאי חומרים מסוכנים בקרבת פקטור ציבורי צריכות להתקבל בזהירות הראויה ובהחלטיות הראויה. אמוניה היא רק הראשונה מבין שורה של חומרים מסוכנים בחיפה שצריכים לצאת מהמרחב החיפאי בכללן מיכלי הדלקים, הגז והתזקיקים, הברום והאתילן, ואנו מצפים מהגנת הסביבה לא לעצור כאן ולעמוד כשומרי סף גם בעצירת התוכניות להרחבת התעשיות המזהמות בחיפה״. 

עוד טרם הדיון כ-3,000 בני אדם מפגינים, תושבי חיפה והאזור, בני נוער ועובדי עיריית חיפה, הפגינו מחוץ לבית המשפט בחיפה. המפגינים הניפו שלטים וקראו: "זמנה של האמוניה אז"ל" ו"דיברנו המון, עכשיו עושים".

 

שמואל בוכריס

כאות הזדהות, הלימודים בבתי הספר בחטיבות הביניים ובתיכונים בשמונה רשויות מקומיות באזור חיפה הושבתו הבוקר עד השעה 12:00 בצהריים. 

במהלך ההפגנה הביע יונה יהב, ראש עיריית חיפה, ביקורת על ראשי הערים ברשויות הסמוכות שלא הגיעו לאירוע: ״אני מודה לחיים צורי ראש עריית קרית מוצקין. היחיד שהגיע לתמוך. כל הכבוד לנוער שהתייצב באלפים להביע את עמדתו נגד מכל האמוניה״.  

תושבי האזור מפגינים // צילום: מישל דוט קום

 

אלפים מחוץ לבית המשפט בחיפה // צילום: מישל דוט קום

 

"נסראללה וחיילי חיזבאללה" בהפגנה בחיפה // צילום: מישל דוט קום

 

תהלוכת תושבי חיפה והאזור // צילום :עיריית חיפה

 

ראש עיריית חיפה יונה יהב // צילום: עיריית חיפה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר