"השריפה בעין נקובא פרצה בגלל תנור ספירלה"

בעקבות מותם הטרגי של אמא ושלושת ילדיה, מרענן ארגון "בטרם" את ההנחיות לשימוש במכשירי חשמל ביתיים • באותו לילה פרצה שריפה נוספת בשכונת רמות בבירה כנראה כתוצאה מדליפת גז • 49 ילדים נספו בשריפות מאז שנת 2008

השריפה בה מצאו את מותם הנאדי ושלוש ילדיה // צילום: אורן בן חקון // השריפה בה מצאו את מותם הנאדי ושלוש ילדיה // צילום: אורן בן חקון

מחקירת השריפה שאירעה בלילה שבין שישי לשבת בכפר עין נקובא, בה נספו אם ושלושת ילדיה, עולה כי השריפה החלה ככל הנראה בעקבות הצמדת תנור מסוג ספירלה, בעל קרינת חום ישירה, למיטת קומתיים עליה ישנו שניים מהילדים. כתוצאה מכך, התלקחו המזרונים, האש התפשטה במהירות והבית עלה באש. החקירה בוצעה על ידי צוות חקירות מיוחד בכבאות והצלה בפיקודו של רע"ן חקירות ברשות הארצית לכבאות והצלה טפסר רן שלף.

בכבאות והצלה שבים ומבקשים להזכיר לציבור את כללי הבטיחות, זאת לאור אירוע נוסף שקרה בלילה שבין שישי לשבת, בשכונת רמות בירושלים. שם, סמוך לשעה שתיים בלילה, אירע פיצוץ בדירה ברחוב פרנקפורטר. מהדירה יצאו בכוחות עצמם, גבר ואישה בשנות השלושים לחייהם, גבר בשנות הארבעים שחילץ את שלושת ילדיו בני שש וחצי, ארבע ותינוקת בת כשנה וחצי. כולם היו פצועים וסבלו מכוויות ומפגיעות הדף. הגבר והאישה בשנות השלושים פונו על ידי מד"א במצב קשה לבית החולים.

האב שחילץ את ילדיו פונה במצב בינוני ושלושת הילדים פונו לבית החולים במצב קל עד בינוני. מחקירת השריפה על ידי צוות חקירות מיוחד בכבאות והצלה, בפיקוד של טפסר משנה שמואל תורג'מן, עולה כי השריפה הזאת נוצרה כתוצאה מדליפת גז בדירה שנפגעה. הדליפה החלה, כך נראה, בכיריים שעליהם הונחה פלטת שבת מאולתרת. על פי החשד, דליפת הגז באזור הכיריים גרמה להצטברות גז בבית, עד שבשלב מסוים, כתוצאה מניצוץ כלשהו, אירע הפיצוץ הנפחי שגרם להרס רב בדירה ולשריפה עוצמתית. 

טפסר ניסים טויטו, ממלא מקום מפקד כבאות והצלה מחוז ירושלים, אמר: "לוחמי האש פעלו בשני אירועים קשים. בכבאות והצלה אנו מזהים עליה חדה בהרוגים משריפות. אנחנו פונים לציבור ומפצירים בו, נא השתמשו באמצעי חימום וחשמל בצורה בטוחה ולפי הנהלים. בנוסף, אנא רכשו גלאי עשן. גלאי עשן הוכיחו, באין ספור מקרים, כי הם מצילים חיים רבים מאוד, וברוב המקרים בהם הם הופעלו, ניצלו חייהם של האנשים ששהו בסביבתם". 

 

עדיף להשתמש במכשירים ללא אש גלויה, ויש להרחיקם מחפצים דליקים

בעקבות השריפות הקטלניות ריענן ארגון ב"בטרם" לבטיחות ילדים את הנחיות הבטיחות לשימוש במכשירי חשמל ביתיים, העלולים להביא לקצר או לשריפה:

• מומלץ להשתמש באביזרי חימום בטוחים ללא אש גלויה כמו מזגן ורדיאטור. 

• הקפידו על שימוש במכשירי חשמל תקינים שימו לב לחוטי חשמל שרופים או רופפים, שקעים ומפסקים שבורים, מתגים חמים למגע וכדומה – הם מסוכנים – הזמינו חשמלאי מוסמך. 

• הרחיקו מכשירי חימום מחפצים דליקים כגון: ספות, שמיכות ווילונות. 

• הקפידו על התקנת ממסר פחת וכן על חימום הבית במוצרים בטיחותיים כגון רדיאטור / מזגן (ולא תנורי ספירלה, תנורי גז או מפזרי חום).

• בכל שימוש בגז בבית יש לוודא תקינות המערכת אחת לשנה על ידי איש מקצוע מוסמך. בנוסף יש להשאיר פתחי אוורור בבית בזמן פעולת התנור מאחר ותנורים אלו צורכים את החמצן מהחדר ופולטים בו את גז הפליטה

• מומלץ להתקין בבית גלאי עשן אשר יכול להציל חיים, כאשר יתריע במקרה שפורצת אש.

• יש להקפיד על הרחקת גפרורים/ מצתים מהישג ידם של הילדים (אחסון במקום גבוה או נעול) זאת בעקבות חלק מהמקרים אשר אירעו בעקבות משחק של ילדים בהם.

 

מנתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים עולה, כי מאז 2008 מתו 49 ילדים עקב שריפה, כאשר בשנת 2016 נהרגו 5 ילדים כתוצאה משריפה ובשנת 2015 נהרגו 4 ילדים כתוצאה משריפה.  רוב המקרים אירעו בבית ובחצר הבית (90%), כשמעל ממחצית מהילדים הינם בנים, וניכר כי ככל שגיל הילדים צעיר יותר, כך גדל הסיכוי שלהם למות משריפה, שכן יכולתם להציל עצמם, נמוכה יותר. בנוסף, מעל למחצית מהמקרים (65%) אירעו במגזר הערבי. בחלק מהמקרים פרצה השריפה כתוצאה מקצר חשמלי או כתוצאה משימוש בתנור חימום לא בטיחותי. 

אורלי סילבינגר מנכ"לית ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, מסרה: "בכל חורף אנו רואים עלייה מדאיגה בשריפות, פעמים רבות כתוצאה משימוש באמצעי חימום לא בטוחים או כשלים במערכת החשמל". עוד הדגישה סילבינגר כי "פעולה לפי הנחיות הבטיחות הבאות יכולה למנוע רבים מאסונות אלה". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר