מתארחים אצל חברים דתיים? רוצים להגיע לבית הכנסת בחג ולהימנע ממבוכת ה"איפה קוראים עכשיו"? ואיך אומרים את המילים הארמיות המסובכות של הקדיש במהלך ההלוויה? ספר שיצא בימים האחרונים מהווה מעין "קיצור שולחן ערוך" (ספר ההלכות המסורתי; י"ש) לחילונים בלבד. הספר, "כל אחד ממקומו", משמש מדריך ליהדות מעשית ועולות בו שלל סוגיות במפגשים שבין החילונים למסורת היהודית. כך, לדוגמה, בהגעה לכותל מוסבר על כך שהמקום הוא כמעין בית כנסת וראוי לחבוש כיפה ולהתנהג במתינות ובכבוד.
בספר מוצע להתפלל בתפילות במניינים או בתפילה אישית בהתאם למצב הנפשי שבו כל אחד נמצא. בספר גם מספרים על החלקים השונים של הכותל שבהם אפשר לבקר, ובהם הרחבה הישראלית החדשה המאפשרת לנשים ולגברים להתפלל בצוותא.
אחד הדברים החדישים שמציע הספר הוא צירוף קובצי קול, שאותם אפשר לסרוק בסמארטפון ולשמוע כיצד להגות במדויק כמו בקדיש הנאמר בהלוויה או בבית הכנסת בשנת האבל, שמילותיו בארמית קשות להגייה. באמירת הקידוש ביום שישי בערב גם כן מצורפת סריקה של קובצי קול, הפעם אפילו בנוסח ספרדי ובנוסח אשכנזי.
על ההגעה לבית הכנסת ביום שישי בערב אומר "השולחן הערוך החילוני" כי נשים קוראות את התפילה בדיוק כמו גברים, וכי כל אחד רצוי בבית הכנסת בקבלת שבת. "קבלת שבת היא נקודת הזמן של המעבר מימי חול אל הקודש, בית הכנסת הוא מקום של רבים והכל מוזמנים להיות שותפים לחוויית המעבר ולכניסת השבת".
להימנע מהמלמולים
את הספר כתב יקיר שגב, פעיל חברתי מוכר שהיה חבר במועצת עיריית ירושלים, עם הרב בני לאו. שגב גר במושב להבים ולמרות תאונת דרכים בגיל 3 שבה נקטעה ידו, שירת כלוחם בסיירת אגוז.
בהקדמה לספר הסביר מה גורם לאדם חילוני לערוך ספר שכזה: "לפני כמה שנים הוזמנתי לאנגליה להרצות בפני צעירים יהודים. לאחר ההרצאה הצטרפתי לארוחת ערב. כאשר הגענו לברכת המזון היה ברור כי מרבית הנוכחים לא יודעים כיצד יש להגות את המילים. גם לי לא היה מושג כיצד לומר את הברכה ולא הכרתי את הניגון. נאלצתי להסתיר את בורותי באמצעות מלמול לא מחייב".
שגב אומר עוד: "הדור של הוריי נאלץ להפנות עורף למסורת כדי להתרכז במשימה האדירה של הקמתו מחדש של הבית לעם היהודי בארץ ישראל. משהוקם הבית נותרנו אני ובני דורי עומדים כשעורפנו למסורת, ואת מבוכתנו אנו מסווים בהתנגדות לה או בהתעלמות ממנה. הצידוק לדחיית המסורת איננו רלוונטי עוד. מדינת ישראל יהודית ודמוקרטית היא המוקד הבלתי מעורער של הקיום היהודי. ההלכה היהודית איננה מאיימת עלינו ואיננו צריכים למרוד בה. אינני רוצה לשנות את אורחות חיי, אך אינני מוכן לוותר על היכולת להיכנס לבית כנסת ולהשתלב בתפילה וללמד את ילדיי הלכות חגים כדי שיוכלו לבחור כיצד לחגוג אותם".
• • •
"כולם צריכים ללמוד מירדן ג'רבי"
החרדי שקנה את התג של המדליסטית - למען הילדים החולים
.jpg)
ג'רבי. מימין: התג // צילום: רויטרס
בתחילת השבוע מכרה המדליסטית האולימפית ירדן ג'רבי את התג מחליפת הג'ודו שלה מאולימפיאדת ריו באמצעות אתר eBay, בסכום גבוה מאוד של כ־52 אלף דולרים, שאותם תרמה לטיפול בילדים חולי סרטן. ל"ישראל היום" נודע כי מי שקנה את התג הוא הפילנתרופ החרדי שלמה רכניץ.
הוא חי בלוס אנג'לס אך מרבה לתרום לישיבות וכוללים בארץ ולחיילי צה"ל. בעבר ביקר בגדוד תותחנים ותרם ציוד לחורף ושימוש חופשי במכונות השתייה והמזון בעלות של כחצי מיליון שקלים. רכניץ עלה לכותרות בישראל כשמימן את עצרת הענק בכיכר רבין למען שלושת הנערים החטופים בקיץ 2014.
מקורביו בארץ סיפרו כי הוא מתכוון להציע את התג שוב למכירה ובכך לגייס עוד כסף למען הילדים החולים: ״שלמה אף פעם לא מסתפק במועט, המחיר שהוא שילם עבור התג הוא אמנם לא קטן, אבל הוא יעשה כל שביכולתו לגייס עוד כסף עבור המחלקה. לתרום כסף זה דבר ענק, אבל הבאזז שנוצר סביב המכירה מעצים את האפקט ומביא לתודעת הציבור את חשיבות התרומה״.
שמוליק ג'רבי, אביה של ירדן, סיפר ל"ישראל היום": "העלינו את זה לאתר ועקבנו, ראינו שזה מגיע ל־15 אלף דולר וזהו. ואז פתאום קמנו בבוקר וראינו שזה זינק ל־52 אלף. ירדן היתה המומה, היא מאוד רוצה לפגוש אותו".
רכניץ עצמו אמר: "התגית תימכר שוב והכסף יועבר לצדקה. כל אחד חייב ללמוד מירדן איך להשתמש במיומנויות שלו כדי לעזור לאנשים נזקקים".
• • •
האם מותר להוציא את הכלב לצרכים?
כבוד הרב שלום, אני גרושה בת 32. הייתי נשואה 11 שנה והתברר שבעלי נמשך לבני מינו. יש לי חרדה עזה מחתונה עד כדי כך שאין סיכוי כמעט שאתחתן שוב. האם יש דרך להביא ילד לעולם עם חבר שלי בצורה שמותרת מבחינה הלכתית?
לפי דיני התורה, אסור לאישה לחיות עם גבר ללא חופה וקידושין, ולכן עלייך להינשא כדת משה וישראל. את צעירה מאוד ואין שום סיבה שתישארי ללא חופה וקידושין כל כך הרבה שנים. לכל בעיה יש פתרון. קרוב לוודאי שאפשר להתגבר על הטראומה שחווית על ידי טיפול אצל אנשי מקצוע. (הרב רביד נגר)
כבוד הרב שלום, אני חרדית ויש לי אח חילוני שמגדל כלבה בבית. הרב מוצפי אמר שזה מטמא את האדם. האם מותר לי להוציא אותה לעשיית צרכים משום צער בעלי חיים?
אין לי ספק שאם תוציאי את הכלבה החוצה לעשות צרכים תזכי לגמול חסד עם אח שלך, שזה דבר עצום, ועם הכלבה, שהרי לימדונו חז"ל שצער בעלי חיים זה איסור מהתורה. בהצלחה. (הרב רביד נגר)
כבוד הרב שלום, לאחרונה בכל פעם שאני הולך ברחוב אני נפגש הרבה פעמים במודעות אבל וזה מלחיץ אותי. זה אומר משהו?
יצר הרע מנסה בכל כוחו להפריע, לקחת אותך מהקודש ולזרוע פחד בליבך. דרך העולם שאנשים נולדים ונפטרים. השאלה היא לא אם מתים בסוף, אלא מה עושים בחיים. כדי להרגיע את היצר הרע תסתכל על מודעות האבל הפוך: הן נועדו לעורר אותך לקבל אחריות על חייך ולהתקדם מעלה־מעלה. (הרב יצחק שלו, כיפה)
כבוד הרב שלום, אני בקורס מד"א ומתלבט בשמירת נגיעה. האם מותר לי להנשים אישה מפה לפה?
מותר, לא לצורך תרגול, אלא רק במקרה של פיקוח נפש. (הרב ש. יוסף וייצן, ישיבה)
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו