שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

שמגר: רק עשרות אסירים תמורת חטוף ישראלי

דו"ח הוועדה בנושא התנהלות מול ארגוני טרור במקרי חטיפה הוגש לשר הביטחון • רובו חסוי, אך ההמלצות הן להקשיח עמדות • השר ברק: חייבים לשנות את הכללים

צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון // חברי ועדת שמגר עם השר ברק, אתמול ,
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון // חברי ועדת שמגר עם השר ברק, אתמול

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט בדימוס מאיר שמגר, הגיש אתמול לשר הביטחון אהוד ברק את הדו"ח בנושא התנהלות מול ארגוני טרור באירועים של חטיפות ישראלים.

הדו"ח עצמו חסוי, אולם השופט בדימוס שמגר מסר כי הוא כולל התייחסות רחבה לסוגיה. "לא עסקנו רק בשאלה איך להביא מו"מ לידי סיומו, אלא גם בשאלה אם לקיים מו"מ, מהם הגבולות המותרים ומי הם הגורמים המחליטים".

בשלב זה הוחלט שלא לתת פומבי לדו"ח המלא, אולם עיקר המלצותיו הוא לא לשחרר יותר מעשרות בודדות של אסירים תמורת חטוף ישראלי אחד; לא לאפשר לחץ של משפחת החטוף או מי מטעמו על הדרג המדיני והפוליטי ולהשאיר את כל ההתנהלות בידי מערכת הביטחון; תמורת חלל להחזיר רק חלל - ובמספרים זהים.

שמגר הסביר כי הוועדה, שבה חברים גם האלוף (מיל') עמוס ירון ופרופ' אסא כשר, המליצה לרכז את הטיפול בפדיון חטופים ושבויים אחרים בידי שר הביטחון, אף שלדבריו "יש כמובן גם דרג נוסף שהוא רה"מ והממשלה, שצריכה להחליט בשלבים השונים של מו"מ על מה מוסכם". בנוסף ציין שמגר את חשיבות סודיותו של הדו"ח וציין כי "טוב להשאיר לניחוש ולהערכה, ולא להיות ספק אינפורמציה לגורמים עוינים".

ברק מינה את הוועדה לקביעת עקרונות לניהול מו"מ לפדיון שבויים ביולי 2008, כאשר הסיכום היה שהמלצותיה יינתנו רק לאחר חזרתו של גלעד שליט הביתה. "חשבנו כבר אז שלא נכון להסדיר את הנושא ושיהיה קשה לבצע את שינוי הכללים כאשר החייל, קונקרטית, נמצא בחזקת חמאס ואנחנו בעיצומו של דיון בגורלו", אמר אתמול ברק. "גלעד שב הביתה באוקטובר, והגיעה העת להסדיר את כל נושא הטיפול בחטופים, נעדרים ושבויים, ולעצור את המדרון החלקלק שאנחנו מוצאים את עצמנו בו בהדרגה עוד מעיסקת ג'יבריל הראשונה, דרך השנייה וכלה בעיסקת טננבוים ובהחזרתו של גלעד". ברק הבהיר כי תמך בעיסקת שליט, וכי "לאתגר היו שותפים חלק גדול מראשי מערכת הביטחון, וזאת בהיעדר מודיעין ובהיעדר דרך מבצעית בהירה להחזרתו".

לדבריו, "באזור שאנחנו חיים בו, מדינה חפצת חיים לא תוכל לפעול בצורה יעילה ולהבטיח בטווח הארוך את האינטרסים החיוניים שלה ואת האינטרסים הכוללים של כלל אזרחיה אם לא נשנה את הכללים, את המציאות או את התוצאות כפי שהיו בעסקאות ההחלפה ב-25 שנים האחרונות".

שר הביטחון ציין כי ילמד את הדו"ח "הן בהיבטים החסויים והן בנושאים הארגוניים - של מי, באיזו מסגרת ארגונית, באחריות איזה גורם, ראוי שיתנהל המאמץ להחזרת חטוף או נעדר". בהמשך צפוי ברק לדון במסקנות עם רה"מ ולהחליט אם לעגן אותן בחוק או בתקנות.

* * *

התנגדות לעיגון הדו"ח בחקיקה:

"אי אפשר לקבוע רף מחירים"

פרסום מסקנות דו"ח שמגר בעניין התנהלות מול ארגוני טרור באירועי חטיפה עורר תגובות חריפות. יו"ר הכנסת ראובן ריבלין מתנגד לעגן את הדו"ח בחקיקה, וציין כי הכנסת אינה צריכה להגביל את הממשלה. "עיגון דו"ח שמגר בחקיקה שתשונה בכל פעם בהתאם לנסיבות וללחץ דעת הקהל יהפוך את חקיקת הכנסת לפלסטר, ואסור לכנסת להיגרר לכך", אמר ריבלין. ח"כ אילן גילאון (מרצ) הוסיף כי "יש לבחון כל מקרה לגופו ואי אפשר לקבוע 'רף מחירים' מבעוד מועד".

בארגון אלמגור למען נפגעי טרור מתחו ביקורת על ההחלטה להטיל חיסיון על מרבית מסקנות הדו"ח, והוסיפו כי אם הממשלה לא תתבע בעצמה את פרסום המסקנות, בכוונתם לעתור לבג"ץ בדרישה זו. עוד ביקרו בארגון את נסיגת הוועדה מתמיכה בקריטריון "אחד תמורת אחד". לדברי יו"ר הארגון מאיר אינדור, "הוועדה היתה במלכוד לפני עיסקת שליט, וגם כעת היא במלכוד, משום שאם תקבע שיש לשחרר אדם אחד תמורת חייל חטוף אחד, היא יוצאת נגד הממשלה שביצעה את העיסקה".

גדעון אלון ואפרת פורשר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר