בית המשפט המחוזי בתל אביב התיר אתמול לפרסום פרשת תרמית ענק בצמרת ארגון ביטחוני.
הפרטים נחשפו בגזר דינה של ראשת ענף בארגון, שהורשעה במסגרת הסדר טיעון בכמה עבירות של מרמה והפרת אמונים. עיקרן של העבירות הם מעשי מרמה בכספי הארגון במשך כשנתיים ו"בהיקף ניכר", כלשון השופט ירון לוי שהתיר לפרסם את עיקרי גזר הדין ללא פרטים מזהים והחליט שלא לקבל את הסדר הטיעון בין הצדדים.
בעוד הצדדים הסכימו שייגזר על הנאשמת חודשיים עבודות שירות וקנס בסך 5,000 שקלים – המיר השופט את העונש ל-200 שעות לתועלת הציבור וקנס בסך 18 אלף שקלים, כאשר שירות לתועלת הציבור הוא עונש קל יותר מאשר עבודות שירות.
הטעם העיקרי להקלה בעונשה של הנאשמת, לדברי השופט, היא "העונשים הקלים שהוטלו על מפקדיה של הנאשמת, שאיש מהם לא נדון למאסר בפועל ומרביתם כלל לא הועמדו לדין פלילי למרות מעורבותם העמוקה במעשים".
בבסיס מעשיה של הנאשמת מעשי תחבולה בכספו של הארגון בין השנים 2009 ל-2011, באמצעות חשבוניות "מנופחות" שהגישה חברת פרטית – ושולמו על ידי הארגון. מדובר בשעות ייעוץ שכלל לא ניתנו או שניתנו בהיקף נמוך ממה שנכתב. כתוצאה מכך שילם הארגון לחברה הפרטית כספים שלא כדין.
בין הממצאים החמורים שאותם ציין השופט היו יצירת יתרת זכות לאגף בקופת החברה הפרטית, בסך מיליון שקל, וזאת על מנת למנוע החזרת התקציב העודף לקופת הארגון. כמו כן מציין השופט, כי "שיטת המרמה" של הנאשמת, באישורו של ראש האגף, באה לידי ביטוי כאשר האגף היה זקוק ל-300 אלף שקלים נוספים מעבר למה שנקבע בחוזה למימון פרויקט בינוי.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
מרמה נוספת של הנאשמת באישור סגן ראש האגף, היתה העסקת יועצים בלתי מורשים שקיבלו תשלומים על ידי "חשבוניות כזב תחת שמם של יועצים מאושרים", לשון השופט.
בנימוקי העונש כתב השופט כי "אין ספק שמדובר בהתנהלות פסולה, שיש לעקרה מן השורש, במיוחד אם קיים חשש לכך שמדובר בהתנהגות ארגונית מקובלת, לפחות, ביחידה המדוברת, זאת לאור הנחיות הממונים על הנאשמת".
הוא כתב עוד כי "אכיפת החוק, במיוחד בתוככי ארגון ביטחוני, שהנעשה בו ממודק, היא אינטרס ציבורי ממעלה ראשונה. שכאן 'אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר', אך אכיפה חלקית, ומיצוי עם הזוטר, תוך נקיטת יד קלה בעניינו של הבכיר – נזקה לאמון הציבור במערכת המשפט עלול להיות רב מאי אכיפה בכלל".