"נפחית את הזיהום ב־50% עד 2018"

המחקר שהסעיר השבוע את חיפה לא הפתיע את השר להגנת הסביבה, אבי גבאי • "זיהום האוויר גורם לעודף תחלואה, ואת זה אני מבין מהיום הראשון שלי בממשלה", הוא אומר ל"ישראל השבוע" • משרד הבריאות כבר שלל את עניין "הראשים הקטנים"; אבל לכולם ברור: אוויר נקי - עדיף

אבי גבאי , מישל דוט קום
אבי גבאי, צילום: מישל דוט קום

בסוף הדיון היה ברור שאבי גבאי ויעקב ליצמן מותשים. לא בכל שבוע מוצאים עצמם שני שרים בממשלה משתתפים בישיבת מועצת עירייה, אבל השבוע לא היה שבוע רגיל: הוא נפתח בסערה, בפרסום מדאיג מתמיד על השפעות זיהום האוויר שגורמים המפעלים במפרץ חיפה. אחרי שנים של ידיעות על תחלואה חריגה בסרטן בקרב תושבי האזור, השבוע נטען כי במוקדי הזיהום נולדים תינוקות בעלי היקף ראש קטן מהממוצע. משרד הבריאות פירסם לבסוף את הנתונים הרשמיים, ומהם עלה כי לפחות בנקודה זו - אין שום ראיות.

צילום: בני פלבן

אבל בתחילת השבוע, לשר הבריאות ליצמן ולשר להגנת הסביבה גבאי לא היתה ברירה אלא להתערב. ביום שלישי בערב, בצעד יוצא דופן, הם השתתפו בישיבת מועצת העיר חיפה. שעתיים וחצי הם ישבו בדיון הטעון; ישבו והאזינו לחיפאים מספרים כמה הם אוהבים את עירם, שבה הכרמל נושק לים, וכמה הם מבוהלים כעת לנוכח הפרסומים המטרידים. כמוהם, גם גבאי אינו רגוע. השבוע חזר ואמר כי מרגע כניסתו לתפקיד, הנחת העבודה שלו היתה שאכן קיים זיהום אוויר חריג במפרץ.

השר גבאי, מה אפשר לומר להורים שחוששים לגדל את ילדיהם באזור חיפה?

"אני אומר להם שהצעדים שאנו נוקטים, כממשלה, הם צעדים דרמטיים. קבענו יעד של הורדת זיהום האוויר באזור חיפה ב־50 אחוזים עד שנת 2018. אין מקום בעולם שבו באה הממשלה וקבעה יעד של ירידה כה משמעותית בזיהום האוויר בעיר מסוימת. וביעד שקבענו - נעמוד. אני אומר בלב שלם כי הממשלה עושה כל שביכולתה כדי לצמצם את זיהום האוויר בחיפה. היא יודעת שיש בעיה.

"ישבנו עם עורכי המחקר. משרד הבריאות השמיע הערות רבות. רובן התקבלו, אך התוצאה היא עדיין שיש עודף תחלואה בחיפה. ברור שזיהום אוויר גורם לתחלואה, את זה אני מבין מהיום הראשון שלי בממשלה. לכן באתי עם הנושא לראש הממשלה. הוא גיבה אותי, והעברנו בממשלה תוכנית לאומית לטיפול במפרץ חיפה, שמטרתה, כאמור, הפחתת הזיהום באזור ב־50 אחוזים. התוכנית הזאת מתבצעת". 

אם יש זיהום אוויר ויש תחלואה - למה לא ללכת למהלך דרסטי של סגירת מפעלים? 

"אפשר לסגור מפעלים, אבל אנחנו חיים במדינה שיש בה קידמה. לכן אי אפשר לסגור וזהו. אם נראה שיש פגיעה גם בתינוקות, נצטרך להחליט על צעדים אגרסיביים בהרבה. אם צריך לסגור מפעלים, נסגור". 

איום בסגירת מפעלים נשמע כמו איום סרק. 

"כל מפעל שלא יעמוד ביעדי הפליטה, ייסגר. אבל צריך להבין: הבעיה המרכזית של נפת חיפה היא שלא מדובר במפעל אחד או שניים, אלא צבר מפעלים. יש פה כמות גדולה של מפעלי תעשייה כימית שנבנו עוד בתקופת המנדט הבריטי, ושסביבם נבנתה כלכלה שלמה, עיר נמל, שבה הוקמו מכלי דלק סמוכים לנמל. גם אם נסגור מפעל אחד, זה לא יעזור. צריך שכל המפעלים באזור יגרמו לפחות זיהום אוויר, ולשם כך אנחנו פועלים". 

איך אתם מתמודדים עם מפעלי ענק דוגמת בז"ן?

"מולם מתבצעת אכיפה. לפני ארבעה חודשים הוגשו כתבי אישום פליליים נגד מנכ"ל בז"ן לשעבר ונגד כמה סמנכ"לים בחברה, בגין זיהום אוויר. אי אפשר לומר שמשרד להגנת סביבה, שמגיש כתב אישום פלילי נגד מנכ"ל בז"ן, לא עושה הרבה. האכיפה מול מפעלי ענק לא אפקטיבית כשהיא מתבצעת באמצעות קנסות. קנס של מיליון שקלים למפעלים שמגלגלים מיליארדים הוא לא משמעותי: שם אנחנו פועלים מול המזהמים בתביעות פליליות. 

"אם הזכרת את בז"ן, רק לפני שבוע הגיעו אלי מנכ"ל החברה ובכירים אחרים וביקשו שאאפשר להם להפעיל ציוד חדש. סירבתי. יש להם עכשיו ציוד במאות מיליוני שקלים שאנחנו לא מאפשרים להפעיל, כי הוא יגדיל את הזיהום בחיפה. בז"ן, אגב, השקיעו כסף רב כדי לעמוד ביעדים שקבענו להפחתת את זיהום האוויר". 

 

"גם התחבורה אשמה בזיהום"

על הפרק עומדות כמה תוכניות להרחבת בתי הזיקוק וכן תוכנית "קרקעות צפון", שעיקרה פינוי מיכלי הגז המנדטוריים והצבת מיכלים חדשים. המשמעות היא שהולכים לקבע את המפעלים במקום ולהרחיב את פעילותם. מהי עמדתך בנושא? 

"אנחנו צריכים להעביר כמה שיותר מפעלים כימיים מחיפה - גם למקומות אחרים בארץ, אבל גם לחו"ל. לא כל דבר צריך לפעול בארץ. לגבי הרחבת בז"ן: אין לנו בעיה עם הבקשה שלהם לעשות סדר סטטוטורי במתחם. אנחנו לא מתנגדים להרחבה של 20 אחוזים במתקני המשרדים ובמחסנים. 

"מצד אחר, אנו כן מתנגדים להרחבה של מתקני ייצור ואחסון. הרי מדובר במתחם מתקופת המנדט הבריטי וללא תוכנית בניין עיר מסודרת. אפשר לתכנן מחדש: באמת לא משנה לנו היכן הם יבנו את המשרדים שלהם על אותה הקרקע. אבל ברגע שבז"ן אמרו כי הם רוצים להוסיף מתקני תפעול, ייצור ואחסון, הודענו שאנחנו מתנגדים. לא נאפשר מתקנים שיגדילו את פליטת המזהמים. 

הלפיד של בתי הזיקוק בחיפה // צילום: הרצי שפירא

"ב'קרקעות צפון' הסוגיה אחרת לגמרי. שם אנחנו בעד. מדובר בעשרות מיכלי ענק שהוקמו בתקופה הבריטית בסמוך לקריית חיים. במיכלים יש 800 אלף טונות דלק, ומתרחשת בהם דליפה של כמה אחוזים בודדים בשנה. עם משרדי האנרגיה והאוצר, הצענו לפנות את המיכלים ולהקים חדשים, שדולפים פחות ומכילים רק חצי מהכמות - 400 אלף טונות דלק בלבד. התוכנית תשפר את איכות האוויר בחיפה ותקטין את היקף הפעילות שם". 

נשמע שמעורבים כאן אינטרסים רבים וכסף גדול. מן הסתם, מופעלים עליך לחצים כבדים. 

"ממש לא. אין לי שום חשש מבעלי ההון, ושום אדם בממשלה או בכנסת לא ביקש שאקל עליהם. אין לחץ, יש דיונים ענייניים סביב הטיפול בפליטת המזהמים. גם אותם מפעלים מבינים שיש זיהום, אבל כמו כל המפעלים בישראל הם מתלוננים קשות על עודף הרגולציה". 

היעד המרכזי של גבאי כשר הוא הפחתת זיהום האוויר, אבל הוא לא תולה את כל האשמה בתעשייה. רחוק מזה: הוא מזכיר כי התחבורה הציבורית יוצרת זיהום גרוע לא פחות. "צריך להבין שמלבד חיפה, גם במקומות אחרים שנבדקו נמצא אוויר מזוהם. גם בחיפה יש אזורים מזוהמים יותר ופחות, וכך גם בתל אביב ובירושלים. לא נסגור את העיר חיפה, כמו שלא נסגור את תל אביב ואת ירושלים. רוב הצעדים שלנו הם מול זיהום בתעשייה, אבל אנחנו פועלים רבות גם מול זיהום שנובע מתחבורה. בחיפה, למשל, סגרנו לראשונה את העיר התחתית לתנועת משאיות כבדות בשעות העומס".

טוענים שחסר כוח אדם לפיקוח ואכיפה, שחסרים תקציבים. 

"מבקר המדינה קבע כי בשנים 2014-2013 לא בוצעו בדיקות של ניטור אוויר, ואני שיניתי זאת. בשנת 2015 ביצענו שורה של בדיקות ניטור אוויר, וקבענו מידת שקיפות שתאפשר לראות ברשת האינטרנט את מידת זיהום האוויר שיוצרים המפעלים בחיפה. יש לנו במחוז הצפון 30 עובדים, מתוכם עשרה עוסקים באופן יומיומי בניתוח ובפיקוח. אין בעיה של כוח אדם או של תקציב". 

מדוע המשרד להגנת הסביבה מנטר רק 28 חומרים מסוכנים, מתוך רשימה של 100 חומרים כאלה שנבדקים בארה"ב? 

"אני מכיר את הטענה הזאת והיא חוזרת על עצמה. זה פשוט לא נכון. אנחנו מנטרים את כל החומרים המסוכנים שיש בארץ".

 

"טעות לומר שהאקלים נדחק" 

גבאי (48) - תושב תל אביב ואב לשלושה - יודע לא פעם להפתיע את מי שעובד איתו. כך היה כשהתפטר באופן פתאומי מתפקידו כמנכ"ל בזק ב־2013, וגם כשהיה המתנגד היחיד למתווה הגז מבין כל שרי הממשלה. 

השבוע התקיים דיון בבג"ץ על מתווה הגז. האם דעתך בנושא השתנתה? 

"כל מה שקרה מאז התנגדתי למתווה הגז, רק מוכיח לי יותר ויותר שצדקתי. תראה מה קרה עם מפעל פניציה: בגלל מחיר הגז ויתרו על הפיכתו למותאם לפעולה באנרגיית גז, והלכו על דלק מזהם כמו מזוט. אומרים לי שה־OECD, ארגון המדינות המפותחות, בעד מתווה הגז. זה נכון - אבל הארגון גם קבע כי מחירי הגז גבוהים מדי. אני בעד דיפרנציאציה של מחירי הגז, כך שמפעל שמייצר אמוניה לא ישלם כמו חברת חשמל, ושחברת חשמל לא תשלם כמו גוף אחר - כדי שהגז הטבעי יצליח קודם כל כאן בארץ. זה שמצאנו גז טבעי לא נותן כלום בלי שהגז הטבעי יקדם אותנו - בכלכלה, במפעלים ובאיכות הסביבה. 

"הפרמטר המרכזי לטיפול בזיהום האוויר בישראל הוא קידום השימוש בגז טבעי. חיבור המפעלים לגז טבעי, תחבורה ציבורית ומשאיות כבדות שינועו בגז, יובילו הפחתה דרמטית בזיהום האוויר. אני תומך בשימוש משמעותי בשיטות הפקת חשמל מגז. שר האנרגיה יובל שטייניץ, למשל, משמיע טיעון לגבי התלות בגז וההיבט הביטחוני שיוצרת תלות כזו. אפשר עדיין להגיע להפחתה משמעותית של 50 אחוזים בשימוש בפחם".

בסוף החודש השר גבאי יהיה בכיר הנואמים בכנס סביבה 2050 בתל אביב (ראו מסגרת). כנס זה נחשב לאירוע המרכזי בתחום איכות הסביבה בישראל. רק לאחרונה השתתף גבאי לצד ראש הממשלה בנימין נתניהו בוועידת האקלים הבינלאומית, שבה נקבעו יעדי העולם לצמצום פליטות גזי החממה עד 2030. 

יש הרגשה שיעדי האקלים תמיד נקבעים למועד רחוק, ושהנושא לא באמת מעניין אף אחד בחלונות הגבוהים. 

"זה לא נכון. ראשית, היעדים נקבעים לעוד עשור לפי אופי התוכניות, והם נכונים לכל מדינות העולם. בממשלה, החל מראש הממשלה ועבור בכל השרים, משתפים איתי פעולה באופן מלא בכל פעם שאני מגיע עם בעיה שקשורה לנושא איכות הסביבה. כך היה גם עם יעדי האקלים, דבר שמחייב שיח עם כל משרדי הממשלה וגם בנושא הטיפול בנפת חיפה. שרי הבריאות והתחבורה הם ממש שותפים שלי לכל דבר ועניין. 

"המצב באמת גרוע ואנחנו מטפלים בו, אבל לא מתקנים את העולם ביום אחד. הממשלה הזו קיימת רק שמונה חודשים. המשרד היה מוטה מאוד להתעסקות במיחזור ובפסולת, ואנחנו הפכנו את הנושא של זיהום האוויר לנושא הראשון במעלה". 

יו"ר המפלגה שלך, שר האוצר משה כחלון, הוא תושב חיפה. האם העובדה הזו משפיעה על הטיפול בנושא איכות הסביבה? 

"יהיה לא הגיוני לומר שלא, כי מן הסתם כשאדם גר בעיר מסוימת וחווה את ההרגשה של הציבור, זה משפיע עליו. מדברים איתו על זה, והדבר לא זר לו. אבל הטיפול של שר האוצר בנושא חיפה וזיהום האוויר הוא דומה לטיפול הכללי שלו בנושאים שונים: הוא ענייני, הוא מקבל החלטות, הוא שר אוצר שעובד כל הזמן. בכלל, יש בממשלה הנוכחית אווירה של לעשות. לא להיתקע עם בעיות העבר, אלא לפתור אותן".

בקרוב: כנס "סביבה 2050" בת"א

השר גבאי עתיד להשתתף בסוף החודש בכנס "סביבה 2050" בתל אביב. האירוע יתקיים ב־29 בפברואר במלון הילטון ת"א, והוא פרי יוזמה משותפת של משרד עורכי הדין תדמור ושות' פרופ' יובל לוי ושות', החברה לשירותי איכות הסביבה וקבוצת ואוליה ישראל.

הכנס, הנערך זו השנה ה־11 ברציפות, נועד לשמש זירה לשיח בין המגזר העסקי והתעשייתי, הרגולטורים ונציגי הארגונים הירוקים. המשתתפים בכנס יעסקו, בין השאר, בטיהור קרקעות מזוהמות כפתרון למשבר הדיור, ובהשתלבות ישראל בכלכלה העולמית בעקבות מסקנות ועידת האקלים בפאריס. כן יתקיים מושב טכנולוגיה, שייתן במה לסטארט־אפים חדשניים בתחום איכות הסביבה.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר