החורף השנה אמנם לא נראה מאיים במיוחד, אבל נתוני התחלואה בשפעת כבר מבהילים. "יש השנה עלייה מאוד משמעותית ומהירה במקרי השפעת בכלל ובמספר החולים שמגיעים אלינו בפרט. אנחנו מתחילים להתקרב לשיא העונה ונראה שזו תהיה שנה קשה", אומר ד"ר איתי פסח, רופא בכיר בטיפול נמרץ ילדים בבית החולים לילדים ספרא שבתל השומר.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
אתמול אושפז תינוק בן שנתיים במחלקת ילדים בבית החולים זיו בצפת עם סיבוך של שפעת חזירים, לאחר שהובא על ידי הוריו למיון ילדים עם חום גבוה ופרכוסים. פרופ' אנתוני לודר, מנהל מחלקת ילדים, מסר שהפעוט מאושפז בבידוד במצב יציב וטוב, ושנבדק חשד לשפעת בשני תינוקות נוספים שמטופלים בבית החולים.
במשרד הבריאות מציינים כי מתחילת החורף דווח למשרד הבריאות על 11 מקרי פטירה של חולים מסיבוכי שפעת ועל 88 חולים במצב קשה. לרוב החולים מחלות רקע כגון מחלות לב וסוכרת או דיכוי חיסוני, אך היו גם נשים הרות וילדים ללא מחלות רקע שנדבקו - רובם בשפעת חזירים, זן הכלול בחיסון.
"ביחס לשנים קודמות, היקף התחלואה גדול יותר, אולם היחס בין היקף התחלואה לחומרתה נשמר", נמסר ממשרד הבריאות.
יצוין כי בבית החולים תל השומר מאושפזים שני ילדים בטיפול נמרץ. אחד מהם הוא תינוק בן שנה וחצי במצב קשה, מונשם ומורדם. השני אינו מורדם אך מאושפז בטיפול נמרץ. פרט להם מאושפזים שני מבוגרים במצב קשה עם סיבוכי שפעת.
לדברי ד"ר פסח, כל הילדים שטופלו עד כה בשיבא לאחר שנדבקו בשפעת לא היו מחוסנים, פרט לילד אחד שקיבל מנת חיסון אחת מתוך שתיים. "למרות שמתחילים לחסן כבר מספטמבר, בכל שנה ההורים מתחילים להיזכר שצריך לחסן רק כשמקרי השפעת מתחילים וכשזה עולה בתקשורת. אבל החיסון לא עובד מייד. לוקח לו שבועיים-שלושה עד שהוא משפיע", מזכיר ד"ר פסח.
מנתוני קופות החולים עולה כי יותר מ־1.7 מיליון ישראלים, שהם כ־21 אחוזים מהאוכלוסייה, התחסנו השנה נגד שפעת. בעוד כשבוע עד שבועיים צפויים חיסונים נוספים להגיע לקופות החולים.
מנתוני המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות עולה כי נמשכת העלייה בפעילות השפעת, וכי 65 אחוזים מהפונים בשבוע שעבר למרפאות עם תסמינים של חום ומחלות בדרכי הנשימה אובחנו עם שפעת. פעילות השפעת מוגדרת "בינונית" ושיעור הפניות למרפאות היה גבוה מהממוצע הרב־שנתי - 15 פניות ל־10,000 איש, לעומת 12.5 פניות ל־10,000 איש בשבוע שעבר.