הארוחה החושבה ביום. עכשיו זה מוכח מדעית // צילום: לירון אלמוג // הארוחה החושבה ביום. עכשיו זה מוכח מדעית

מה יקרה לגוף שלכם אם תדלגו על ארוחת בוקר?

מעבר לפגיעה בדיאטה, מחקרים חדשים מוכיחים שוויתור על הארוחה הזו עלול גם לגרום לסוכרת ומחלות לב

בבוקר ישראלי טיפוסי, שבו אנו צריכים להעיר את הילדים, להכין אותם לגנים ולבתי ספר, להכין כריכים ותוך כדי כל הבלגאן להתארגן לעבודה ולצאת בזמן, ארוחת הבוקר הופכת להיות ארוחת מותרות, נדחקת לפינה ולרוב כנראה גם נוותר עליה.

ארוחת בוקר, ואין זו חדשה מרעישה, ידועה כארוחה חשובה מאוד. ארוחה זו מספקת אנרגיה זמינה לגוף, תורמת להפחתת התקפי הרעב במהלך היום, הפחתת הצורך בנשנושים והרצון למתוק, וכך בעצם עוזרת בשמירה על משקל תקין.

בשנים האחרונות צצים מחקרים רבים שמוכיחים כי לא רק שארוחת בוקר עוזרת לבריאות הגוף, אלא שדילוג על ארוחת הבוקר עלול לגרום לנזק לגוף, עלייה במשקל ובעיקר לעלייה בערכי הסוכר בדם ולסיכון מוגבר לסוכרת סוג 2.

הקשר בין ארוחת הבוקר למחלת הסוכרת

סוכרת סוג 2, הידועה בשמה הקודם "סוכרת מבוגרים", הינה מגפה עולמית שמתעצמת בשנים האחרונות והתפתחותה קשורה לגורמים גנטיים וסביבתיים, כגון: אורח חיים, דפוסי התנהגות, אכילה וצריכה של מזון. אכילה מופרזת של סוכרים פשוטים, חוסר פעילות גופנית והשמנה - כבר ידועים כתורמים להתפתחות הסוכרת, אך דילוג על ארוחת בוקר, לרוב לא נתפס כמשהו כל כך מזיק.

לא שוכנעתם לאכול ארוחת בוקר? קבלו סקירה קצרה של המחקרים המובילים ביותר שפורסמו השנה:

• סדרת מחקרים בדקה את הקשר בין דילוג על ארוחת בוקר לסיכון לסוכרת. במחקר זה ביצעו מטא-אנליזה, כלומר סקרו ושקללו תוצאות משמונה מחקרים שבהם השתתפו מאות אלפי משתתפחים, ביניהם גם חולי סוכרת סוג 2 . בסקירה זו נמצא כי דילוג על ארוחת בוקר, גרמה לסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת סוג 2. עלייה ב 20% בסיכון לפתח סוכרת!

• מחקר מעקב אחר שבו עקבו אחר אלפי משתתפים למשך כתשע שנים, הראה שדילוג על ארוחות בוקר מעלה את הסיכון להתפתחות סוכרת ללא קשר למשקל, עישון ורמות הסוכר בדם. הסיכון עלה ככל שהתדירות של אכילת ארוחת הבוקר הייתה נמוכה יותר.

מה אם יש לי כבר סוכרת, מה כדאי לי לעשות?  התשובה היא זהה: לאכול ארוחת בוקר!

מחקר קליני ישראלי שהתפרסם השנה בכתב עת מוביל Diabetes Care  ובוצע על ידי צוות חוקרים בראשות פרופ' דניאלה יעקובוביץ ופרופ' חוליו ויינשטיין מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב והמרכז לסוכרת בבית החולים וולפסון, בהשתתפות פרופ' אורן פרוי מהאוניברסיטה העברית ופרופ' בו אהרן מאוניברסיטת לונד בשוודיה, בדק כיצד חוסר אכילה של ארוחת בוקר משפיעה על ערכי הסוכר במהלך היום. 

במחקר זה עקבו במשך יומיים אחרי משתתפים בעלי סוכרת סוג , 2 ובחנו את ערכי הסוכר לאחר ארוחת צהריים וערב. ביומיים אלו אכלו המשתתפים בדיוק אותם ארוחות למעט הבדל אחד. ביום אחד אכלו ארוחת בוקר וביום השני לא אכלו ארוחת בוקר ודילגו עליה ישר לארוחת צהריים. 

הממצאים היו מפתיעים ביותר: ביום שבו לא אכלו ארוחת בוקר, רמת הסוכר לאחר ארוחת צהריים הייתה גבוה ב- 37% ולאחר אורחת הערב ב- 27% יותר לעומת ביום שבו אכלו שלוש ארוחות מסודרות ולמרות שאכלו בדיוק את אותן ארוחות.

מסקנת החוקרים הייתה שכאשר לא אוכלים ארוחת בוקר, עקב צום ממושך, נוצר מצב שבו ישנה פגיעה מסוימת בתאי הבטא שבלבלב. תאי הבטא אחראים להפרשת הורמון האינסולין, הורמון שגורם להורדת רמות הסוכר בדם. לדעת החוקרים, הצום גורם לתאי הבטא "לאבד את זכרונם" ולכן בארוחה הבאה - בארוחת הצהריים, לוקח להם יותר זמן להתאושש ולחזור לתפקוד תקין. יתרה מכך, עליה מהירה בערכי הסוכר קשורה בהתפתחות מוקדמת לסיבוכים במחלות לב. 

אותו צוות של חוקרים פרסם מחקר קודם שתמך בממצאים אלו. המחקר התפרסם בDiabetologia  כתב העת של האיגוד האירופאי לחקר הסוכרת ומצא שכאשר ארוחת הבוקר עשירה יותר בקלוריות לעומת ארוחת ערב, רמות הסוכר במהלך היום היו טובות יותר. 

לסיכום, כבדו את עצמכם ואכלו ארוחת בוקר, תרוויחו הרבה הנאה ובריאות!

דיאטה, אופנה, מתכונים ועוד המון דברים מעניינים - עכשיו במדור הלייף סטייל שלנו! 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ובעלים של "bYou דיאטה בהתאמה אישית", מלווה ומאמנת לשיפור הרגלי תזונה ואורח חיים.

לאתר של מיטל:www.byou.clinicטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...