המבורגר עסיסי. טעים, אבל מסוכן \ צילום: GettyImages // המבורגר עסיסי. טעים, אבל מסוכן

סכנת הקציצה: "בשר מעובד - מסרטן בוודאות"

רעבים להמבורגר עסיסי? אולי כדאי שתתאפקו • ארגון הבריאות העולמי קבע: הקשר בין בשר מעובד לסרטן - ודאי כמו הקשר שבין עישון לסרטן • בשר אדום - בדרגת הסיכון השנייה

אף אחד לא באמת חשב כי בשר מעובד כגון המבורגר או נקניקייה הוא בריא, אולם כעת מתברר כי בשר מסוג זה מעלה את הסיכוי לחלות בסרטן. כך עולה מהכרזה שפירסמה אתמול הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) וארגון הבריאות העולמי. 

המומחים קבעו כי נקניקים, נקניקיות, פסטרמה, קבנוס, בייקון, קבבים והמבורגרים מוכנים מעלים את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס, וסיווגו את הבשר המעובד כמסרטן ודאי לצד חומרים כמו עישון, אלכוהול ואזבסט.

צריכת 50 גרם בשר מעובד ליום מעלה את הסיכון לסרטן ב־18% \ צילום: GettyImages

 

בשר אדום סווג בדרגה השנייה בין החומרים החשודים בגרימת סרטן והוגדר כ"קרוב לוודאי מסרטן", שכן המומחים התקשו יותר למצוא ראיות הקושרות בין צריכת בשר אדום לסרטן. 

כזכור, לרשימה מפוקפקת זו נוספו לפני כמה חודשים חומרים קוטלי עשבים. הקשר העיקרי נמצא לסרטן המעי, לסרטן הלבלב ולסרטן הערמונית.

ההכרזה נעשתה על ידי קבוצת עבודה של 22 מומחים מעשר מדינות, שסקרה יותר מ־800 מחקרים. המומחים קבעו שצריכת 50 גרם בשר מעובד ליום מעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס ב־18 אחוזים.

מהנתונים שהובאו לפני ועדת המומחים עולה כי ניתן לייחס 34 אלף מקרי מוות מסרטן בכל העולם לתזונה עתירת בשרים מעובדים. הערכה נוספת מדברת על כך ש־50 אלף מקרי מוות מסרטן יכולים להיגרם מתזונה עתירה בבשר אדום - בהשוואה למיליון מקרי מוות בעולם כתוצאה מעישון וכ־600 אלף מקרי מוות המיוחסים לצריכת אלכוהול.

"הסיכון של אדם בודד לפתח סרטן מעי גס בשל צריכת בשר מעובד נותר נמוך, אך הוא עולה ככל שעולה כמות הבשר המעובד הנצרך", אומר ד"ר קורט שטרייף, ראש צוות המומחים מוטעם IARC, "אם מסתכלים על מספרים גדולים של אנשים שצורכים בשר מעובד, ההשפעה הגלובלית על שכיחות הסרטן היא בעלת חשיבות לבריאות הציבור".

ההכרזה על בשר מעובד כמסרטן תידון בשבועות הקרובים בוועדה הבין־משרדית לחומרים מסרטנים בישראל, והיא צפויה לאמץ את ההמלצות הבינלאומיות ולהוסיף את הבשר המעובד והבשר האדום לרשימת החומרים גם בישראל.

צריכת 50 גרם בשר מעובד ליום מעלה את הסיכון לסרטן ב־18% \ צילום: יהושע יוסף

 

"הגוף הבינלאומי המקצועי ביותר והגדול ביותר היפנה את תשומת הלב לבעייתיות שעלולה להיות ולסיכונים מסוימים לעליית ההסתברות לתחלואה בסרטן כתוצאה מאכילת בשר מעובד ואדום. מי שצורך את המוצרים האלו צריך להתחיל לחשוב איך הוא ינהג הלאה. אך בלי פאניקה ובלי צעדים קיצוניים", אומר ד"ר אלי שטרן, מומחה להערכת סיכונים, יו"ר הוועדה הבין־משרדית הישראלית לחומרים מסרטנים ויועץ לאגודה למלחמה בסרטן. 

ד"ר שטרן מדגיש כי "העובדה שבשר מעובד מסווג באותה קטגוריה כמו עישון או אזבסט לא אומרת שבשר מעובד מסוכן באותה מידה, אלא נחשב מבחינת דרגת ודאות לגרימת סרטן כמו העישון. זה לא אומר שהנזק מבשר מעובד שווה לנזק מסיגריות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...