נוגסים בכיס: זינוק חד במחירי המזון בישראל

מנתוני האוצר עולה כי המחירים עלו ב-36% בשנים 2012-2004 • הסיבות: עלייה ברווחי החברות והיבואנים

קונים אוכל. המחיר יקר // צילום: יוסי זליגר // קונים אוכל. המחיר יקר

מחירי המזון בישראל זינקו ב-36% בין השנים 2004 ל-2012, כך עולה מנתונים שפרסם הכלכלן הראשי של משרד האוצר, יואל נווה. בהתחשב בכך שמדד המחירים לצרכן עלה באותה תקופה רק ב-21% בלבד - מחירי המזון זינקו ב-15% מעבר לעליית האינפלציה. בנוסף, רווחי היבואנים הגדולים זינקו בתוך עשור ב-230% והגיעו לסך של כחצי מיליארד שקלים. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

לטענת נווה, הזינוק במחירי המזון אינו נובע מהתייקרות גורמי הייצור, שבשנים האחרונות אפילו חלה הוזלה בעלותם, אלא מרצון החברות הגדולות להגדיל את רווחיותן. 

סיבה נוספת לעלייה החדה במחירים היא יבוא המזון לישראל. עוד מציין נווה כי הרווחיות של עשרת היבואנים הגדולים לזה של כלל היבואנים נמצאת במגמת עלייה מתמשכת, בעוד בקרב כלל היבואנים הגיעה הרווחיות לשיאה  בשנת 2008, ומאז נעה סביב שיעור סביר של בין 7 ל-7.5 אחוזים.

יו"ר וועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, ח"כ אלי אלאלוף, אמר בעקבות פרסום הנתונים כי "סקירת האוצר שמתפרסמת היום מדגישה עוד יותר את מה שעם ישראל מרגיש היטב בכיס זמן רב. אזרחי ישראל חשים יום יום את הריכוזיות בשוק המזון, בכיס ובחשבון הבנק שלהם". 

לדבריו, כחלק ממחויבותנו לפעול לפירוק הריכוזיות, מובאת במסגרת הצעת חוק התכנית הכלכלית לשנים 2015 ו–2016 רפורמה בשוק המזון, שנועדה להביא להפחתה במחירי המזון בישראל באמצעות עידוד ייבוא מקביל של מוצרי מזון מחו"ל. יבוא מקביל משמעו הגברת התחרות, המביאה עמה הפחתת מחירים לצרכן. כניסתה לתוקף של הרפורמה בשוק המזון היא בשורה של ממש, הצפויה להוזיל את סל הקניות של משפחה ממוצעת במאות שקלים".

נתון מעניין נוסף הוא סך העובדים המועסקים אצל יבואני המזון, שעמד בשנת 2013 על כ-20 אלף עובדים, כאשר שכרם החודשי הממוצע עמד על 9,200 שקלים ברוטו לחודש. בין השנים 2013-2003 עלה שכרם בשיעור ריאלי ממוצע של 6% בלבד, נמוך משיעור עליית השכר הריאלי הממוצע במשק באותה תקופה- 7.6%.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר