"רוב העופות בישראל מכילים סלמונלה"

כך טען וטרינר שופרסל בוועדת הבריאות של הכנסת • משרד הבריאות: אנחנו לא מטפלים ברמת המשווק

מי רוצה סלמונלה? // צילום: אנצ'ו ג'וש/ג'יני // מי רוצה סלמונלה?

"זה ידוע שבמדינת ישראל רוב העופות מכילים סלמונלה", כך אמר היום (חמישי) הווטרינר הראשי ברשת שופרסל, ד"ר רוני סורקיס במהלך דיון בוועדת הבריאות של הכנסת בנושא רפורמת הקורנפלקס במסגרת חוק ההסדרים. הוא הוסיף כי "אנחנו מקפידים בעניין ככל שאנחנו יכולים, אבל משרד הבריאות מגיע מפעם לפעם עם צוותי תקשורת ומנגח אותנו, והדבר אינו ראוי".

שרת הבריאות לשעבר, חברת הכנסת יעל גרמן (יש עתיד), הגיבה בחריפות לטענה. "אם ברוב העופות יש סלמונלה, יש להחרים מרשתות השיווק את כולם", אמרה. ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) שנכח אף הוא בדיון שאל "מה עושות הרשויות אחרי שמוצאים סלמונלה בעוף במהלך ביקורת בחנות מכולת?", שאל ח"כ כהן.

בתגובה אמר ד"ר יוני ינון משירות המזון הארצי במשרד הבריאות כי "בעופות יש סלמונלה, ויש גם חיידקים נוספים. לכן חובה לבשל אותם. יש לנו תכנית לאומית והסברתית להפחתת החיידקים כמו בכל העולם. זה קיים בעופות גולמיים, אותם אין לצרוך ללא טיפול תרמי. אנחנו לא מחפשים טיפול ברמת המשווק, רק ברמה הלאומית, כמו טיפול בלולים וכדומה". 

בתגובה אמר יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו): "דבריך מקוממים, אולם אני משוכנע שאינכם מאפשרים מכירה של עופות המסוכנים לבריאות הציבור".

"חובת אחריות למשווקים"

בסדרת הדיונים בפרק רפורמת הקורנפלקס בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, מוצע כי פיקוח מוקפד על תקינות ואיכות המזון שייוצר בארץ או ייובא במסגרת הרפורמה, יושת על היצרנים, היבואנים והמשווקים. על פי ההצעה, ענישתם תוחמ במידה ולא יעמדו בדרישות החוק. "אנחנו נשענים כיום על רגולציה עתיקה בתחום, והגיע הזמן שנפעל על פי המודל האירופי; נקל בייבוא, ונעביר אחריות לחוליות אחרות בשרשרת", אמרה בדיון עו"ד עדנה הראל ממשרד המשפטים. מנגד, הדגיש יו"ר הוועדה, ח"כ אלאלוף, כי "לא נסכן את בריאות הצרכנים ואת הבנתם לגבי איכות ומרכיבי המזון אותם הם צורכים".

הסעיף זוכה להתנגדות מצד המשווקים. במהלך הדיון טענה עו"ד לילך דחוח מרשת קו אופ הריבוע הכחול כי הסעיף, הדורש כי עוסק במזון לא ימכור מזון בניגוד להוראות החוק ולתקנות, מחמיר מדי עם המשווקים: "זה פתח לתביעות ייצוגיות אינסופיות. מדוע שאני אהיה אחראית על תקלות של יצרן כמו שהיו לדוגמה בפרשת רמדיה?". מנכ"ל ארגון "אמון הציבור", רונן רגב-כביר, אמר בתגובה: "חובה להשית אחריות גם על משווקים, עם כלים ברורים והכוונה". מנהל שירות המזון הארצי במשרד הבריאות, אלי גורדון: "ברור לגמרי שליבואן וליצרן יש אחריות רבה יותר, אולם ייתכן מצב בו אחסון לא נכון, שנגרם כתוצאה מרשלנות המשווק, פוגע במזון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר