האמריקנים עשו שלשום צעד היסטורי בלחימה בשומן הטראנס, כאשר מינהל המזון והתרופות הורה לחברות המזון להסיר את השומן המזיק ממוצרי המזון בתוך שלוש שנים. עתה מסתבר שבמשרד הבריאות הישראלי שוקלים לקדם הטלת "מס שומן" - מיסוי על מוצרים לא בריאים.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
בקרוב יתקיים דיון בנושא בין משרד הבריאות לרשות המסים. "צריך לבחון שזה אכן מודל שיכול לעבוד ושזה לא מעלה את יוקר המחיה. קשה להוביל מהלך כזה במצב הנוכחי", הסביר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות.
איך זה יעבוד? אחד המודלים הוא ניקוד למוצר מזון לפי תכולת השומן, הסוכר, הקלוריות והמלח שבו, וכך לקבוע אם הוא ימוסה. "ננסה לחדש את היוזמה הזו יחד עם רשות המסים בקרוב. הנושא ירד מהפרק עם חילופי הממשלה וכעת נקיים שוב דיון עם רשות המסים".
עתה מתברר שישראל יכולה היתה להקדים את האמריקנים ביוזמת חקיקה דומה בנושא שומן הטראנס, אולם כשלה בכך. בנובמבר 2011 אישרה הממשלה את "התוכנית הלאומית לאורח חיים פעיל ובריא", ביוזמת משרדי הבריאות, החינוך והספורט. בתוכנית הוגדר ששר הבריאות יכין תיקון לפקודת בריאות הציבור כך ש"ייאסרו ייצור, ייבוא ומכירה של מזון עשיר בשומני טראנס, בהתייעצות עם שר התעשייה והתמ"ת". אולם שלוש שנים וחצי לאחר מכן התוכנית נסגרה, לאחר שהתקציב עבורה - 26 מיליון שקל בשנה - קוצץ, וגם התיקון לחוק לא נעשה.
"קיימנו דיון עם אנשי המקצוע במשרד והחלטנו לקדם תוכנית אחרת לסימון תכולת השומנים על האריזה, מתוך הבנה שזה יוביל לייצור מזון ללא או מופחת שומן טראנס", אמר פרופ' גרוטו. "כל העולם מנסה לחשוב איך להקטין צריכה של מזון לא בריא, ואחת השאלות המרכזיות היא אם על ידי רגולציה או בשיתוף פעולה עם תעשיית המזון. היתה התארגנות של תעשיית המזון וראינו כיוון חיובי, ולכן החלטנו לא ללכת לכיוון של חובה או איסור. עם התוכנית להפחתת נתרן זה עבד מאוד יפה. כשעובדים בשיתוף פעולה אז גם החברות מפתחות תחליפים בריאים".