הכנסת תקיים מחר דיון מרתוני ארוך, סוער וקולני בבקשת הממשלה לתקן את חוק יסוד הממשלה על מנת לאפשר את הגדלת מספר השרים בממשלה החדשה. ההערכה היא שהדיון, שיחל בשעה ארבע אחר הצהריים, יימשך אל תוך הלילה ועשוי להסתיים למחרת משום שחברי כנסת רבים יבקשו להשתתף בו. בתום הדיון תובא הצעת החוק כהוראת שעה לאישור בקריאה ראשונה. האישור צפוי להיות על חודו של ח"כ משום שנדרש לכך רוב של 61 ח"כים.
בקואליציה משוכנעים שכל הח"כים של השותפות הקואליציוניות - כולנו, ש"ס, הבית היהודי ויהדות התורה - יגיעו להצבעה, אולם החשש הוא שדווקא ח"כים בודדים מהליכוד, כמו איוב קרא, עלולים לממש את איומם שלא להגיע להצבעה כל עוד לא ניתנה להם התחייבות ברורה בדבר הצטרפותם לממשלה החדשה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הוועדה המסדרת של הכנסת תתכנס לפני הצהריים כדי לקבוע את סדרי הדיון בחקיקת החוק. הועדה, בראשות ח"כ זאב אלקין מהליכוד, תדון בהצעה להקים ועדה מיוחדת שתדון בהכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית לאחר שהצעת החוק תאושר בקריאה ראשונה. הקמת ועדה כזו נדרשת משום שלפי שעה טרם אוישו ועדות הכנסת.
ההערכה בכנסת היא שהדיון יהיה סוער מאד ויכלול ביקורת נוקבת של סיעות האופוזיציה נגד החלטת הממשלה להגדיל את מספר שרי הממשלה, בשל העלויות הכספיות הניכרות הכרוכות בכך. במקבל מתכוונת סיעת יש עתיד לעתור לבג"ץ נגד התיקון לחוק, אולם להערכת גורמים משפטיים יש סיכויים קלושים ביותר שבג"ץ יתערב בנושא זה, משום שאינו נוטה להתערב בהליכים ובדיונים של הרשות המחוקקת.
המגמה בקואליציה היא להשלים את אישורו של התיקון לחוק בשלוש קריאות עד יום שלישי בערב, על מנת שראש הממשלה בנימין נתניהו יוכל להציג ביום רביעי את הממשלה החדשה בפני הכנסת בהרכב מלא של 20 שרים, ולא ייאלץ לעשות זאת בשלבים - בשלב ראשון אישור של 18 שרים ובשלב שני שני שרים נוספים.
יאיר לפיד תוקף
מקרב נציגי האופוזיציה, יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, הוא התקיף ביותר בהתנגדות לתיקון החוק. לפיד שהיה בין יוזמי החוק שמגביל את מספר שרי הממשלה ל-18 בלבד, אמר אתמול כי "אנחנו ניאבק בכנסת, בבג"ץ וברחובות ברחובות נגד החוק הזה, אנחנו ניאבק נגדו בכל צעד ושעל מפני שזו הפרה של העיקרון הדמוקרטי שבו הממשלה עובדת בשביל האזרחים, לא האזרחים מייצרים סידור עבודה לממשלה. אנחנו נייצר מהיום מאבק פרלמנטרי שיימשך שעות וימים עם כל ההסתייגויות האפשריות כי זה לא נכון, זה לא מוצדק, ולא מוסרי. זה דרך עלובה להתחיל את פעילותה של הממשלה החדשה"
"יש עתיד" שיגרה מכתבי התראה ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, וליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, בהם ציינה כי בכוונתם לעתור לבג"ץ נגד היוזמה הממשלתית הזו. במכתב נאמר כי "לפנינו תרגיל ציני של שינוי כללים לטובת יצר הישרדות ותאוות שלטון מבית מדרשו של ראש הממשלה". עוד נאמר במכתב כי "זהו מעשה נבלה פוליטי, אשר יגרום לפגיעה קשה, אנושה וחסרת יכולת שיקום במעמדה ובכבודה של הכנסת".