הודעה על מינויים תחיש את המו"מ לכינון הממשלה

הנשיא העניק לנתניהו את המנדט להרכיב ממשלה בראשותו • המו"מ כבר החל: בבית היהודי מבקשים את תיק הביטחון, אבל רה"מ רוצה להשאיר את יעלון בתפקיד • הודעות על מינויים הן חידוש במו"מ מפני שהן סוגרות אופציות ומאותתות לבעלי חלומות שווא שיתפכחו

הנשיא ריבלין חותם על כתב המינוי של נתניהו // צילום: אבי אוחיון/לע"מ // הנשיא ריבלין חותם על כתב המינוי של נתניהו

הנשיא ראובן (רובי) ריבלין וראש הממשלה המכהן והמיועד בנימין נתניהו ניהלו אמש טקס ממלכתי חשוב עם ניחוח של דו־קרב סמוי ואלגנטי. מקצוענים הנאבקים בכסיות לבנות ובפנים חתומות, ובתוך כך מסר ריבלין לנתניהו את שרביט הרכבת הממשלה.

צילום: בני פלבן

מראש אפשר היה לשער כי ריבלין יעמוד על הצורך בחיזוק המשילות כדי שהאומה לא תיקרא לבחירות מדי שנתיים. תוכן מובן, ראוי, צפוי ומשעמם. אך הנשיא החליט להעניק להטלת הרכבת הממשלה על נתניהו גם מימד משמעותי, וברמז עבה הזכיר לו את הצורך בתיקון יחסיו עם ברק אובאמה ואת דיגוש ההסתייגות מדבריו על המוני הערבים שהוסעו לקלפיות. נתניהו הבין כי לא זה הרגע להתפלמס אלא קפץ על סוסו של הנשיא כאילו לא תתעורר בעיה.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

המשא ומתן הקואליציוני החל בפועל ברגע שבו התבררו תוצאות הבחירות. ב־2015 ניכר בו חידוש. התקשורת טרם דיווחה על מחלוקת אחת באשר לקווי היסוד, אבל ערוץ 2 כבר ידע להודיע כי משה כחלון לאוצר, סופיה לנדבר לרווחה, אריה דרעי לפנים ויעקב ליצמן לבריאות.

הודעות אלה הן חידוש מעניין במשא ומתן. מפני שהן סוגרות אופציות; מאותתות לבעלי חלומות שווא שיתפכחו ויתפקחו. למשל, לא ברור אם נתניהו וכחלון מסכימים ביניהם בעניינים מרכזיים בכלכלה, אבל ברור כי ההודעה על מינוי ראש "כולנו" לשר האוצר סייעה למועמדים בעיני עצמם מסיעות אחרות לרדת אל קרקע המציאות.

אם כן - מדוע בוששה ההודעה על המשך כהונתו של משה (בוגי) יעלון במשרד הביטחון? כל הכרזה רשמית כזאת תפחית את כמות הדם הרע הזורם בין השותפות הקואליציוניות. מצד אחר, אם אריה דרעי המועמד הוודאי לתפקיד שר הפנים, יש בכך כדי לזרז את ההתנגדות הציבורית למינוי.

הודעה על מינויים תחיש את המשא ומתן לכינון הממשלה, אבל הוויכוח על קווי היסוד מקורי במיוחד. זאת משני היבטים: כמה יודגש בהם הפן החברתי על חשבון המדיניות והביטחון? וכיצד ייחלצו המנסחים מן המצר שבין האידיאולוגיה המייחלת לסיפוח חלקי של יהודה ושומרון לישראל לבין המאמץ הנתקל בקשיים לחידוש היחסים הטובים במיוחד עם ארה"ב? 

הקשיים עלולים לצוץ הפעם לא רק בחלוקת הכורסאות אלא בניסוח הצהרת הכוונות של ממשלת נתניהו הרביעית.

"מודע לגודל האחריות"

28 הימים של בנימין נתניהו מתחילים היום. בתום סבב ההתייעצויות ולאחר שקיבל את התוצאות הרשמיות של הבחירות העניק אתמול הנשיא ראובן ריבלין לנתניהו את המנדט להרכיב ממשלה בראשותו.

בטקס שהתקיים בבית הנשיא אמר ריבלין: "בדמוקרטיה הרוב מכריע, והרוב אמר את דברו בצורה ברורה". הנשיא פנה אל רה"מ ואמר לו: "זכית באמונו של העם היקר הזה היושב בציון. נוכח האתגרים שלפנינו, עליך מוטלת האחריות הכבדה להרכיב ממשלה יציבה, רחבה, כמה שניתן ובהקדם. שלוש משימות קריטיות מונחות בפני הממשלה והכנסת הנכנסות, קואליציה ואופוזיציה כאחת. הראשונה, ביצור היחסים בין ישראל לארה"ב, הגדולה והחשובה שבידידותינו; השנייה, השבת היציבות למערכת הפוליטית ושיקום אמון הציבור במערכת. אסור לנו לחזור לבחירות עוד שנתיים; והשלישית, ריפוי הפצעים והקרעים הכואבים שנפערו בנו בשנים האחרונות ושהתעצמו במערכת הבחירות הנוכחית. מכל הכיוונים, נאמרו דברים, שלא צריכים היו להיאמר, לא במדינה יהודית, ולא במדינה דמוקרטית. גובה הלהבות אינו משרת אף אחד. אני מתפלל להצלחתך".

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר: "אני מקבל בתחושת אחריות עמוקה את משימת הרכבת הממשלה. אני נרגש כאילו זאת הפעם הראשונה, ואני מודע היטב לגודל האחריות שמוטלת עלי. אזרחי ישראל, אני מבקש להודות לכם על האמון שנתתם בי. אני רואה את עצמי כראש ממשלה של כל אחד ואחת מכם, אלה שבחרו בי ואלה שלא. אפעל לאיחוי הקרעים שנפערו בין חלקי החברה השונים במהלך מערכת הבחירות". 

נתניהו הוסיף: "שני אתגרים גדולים ניצבים בפני הממשלה הבאה: ביצור ביטחוננו ושיפור רווחתנו. כבר בתקציב הראשון שנעביר נכלול שורה של צעדים, שמטרתם הורדת מחירי הדירות, הפחתת מחירי המזון ופירוק המונופולים שפוגעים בתחרות. באשר לביטחון, הוא יסוד של קיומנו ועתידנו וגם של התקווה לשלום עם שכנינו. ידנו מושטת לשלום עם שכנינו הפלשתינים. העם בישראל יודע ששלום אמיתי, עתידנו בכלל, יובטחו רק אם ישראל תישאר חזקה, איתנה ברוחה, איתנה בכוחה. אנחנו מעריכים מאוד, ונקפיד לשמר את בריתנו עם הטובה שבידידותינו, ארה"ב, ונמשיך גם לפעול יחד עם זאת למנוע את ההסכם עם איראן, הסכם שמסכן אותנו, את שכנינו ואת העולם".

לפני הטקס קיבל הנשיא את תוצאות הבחירות הרשמיות לכנסת ה־20 מידי יו"ר ועדת הבחירות, השופט סלים ג'ובראן. יו"ר ועדת הבחירות אמר כי "שיעור ההצבעה בבחירות עלה באופן משמעותי מהבחירות הקודמות, והוא הגבוה ביותר זה עשרות שנים והגיע ל־72.4%".

המנדט מהנשיא התקבל רק אתמול אבל המגעים להרכבת הקואליציה כבר החלו. נתניהו כבר נועד עם ראשי המפלגות שצפויות להרכיב את הקואליציה הבאה אולם המו"מ הרשמי ייפתח הבוקר במשכן הכנסת, כאשר נציגי כל המפלגות שאמורות להרכיב את הקואליציה יגיעו בזה אחר זה, על פי גודל המפלגה, לישיבת מו"מ ראשונה עם נציגי הליכוד.

אתמול נפגש ראש הממשלה עם יו"ר ש"ס אריה דרעי, שעל פי ההערכות מיועד לתפקיד שר הפנים בממשלה החדשה. בפגישה עם ראשי יהדות התורה, סוכם כי ח"כ משה גפני יתמנה ליו"ר ועדת הכספים ואילו ח"כ יעקב ליצמן יתמנה לסגן שר הבריאות ללא שר שיכהן מעליו. מדובר למעשה באותם תפקידים שהיו לשניים בממשלה שהוקמה על ידי נתניהו ב־2009. ראש הממשלה מנסה להעביר לראשי המפלגות החרדיות את המסר כי הוא רואה בהן שותפות טבעיות של הליכוד ולכן הוא רוצה להחזיר את הברית ביניהן כפי שהיה קודם לכן, למרות שבממשלה הקודמת החרדים נותרו בחוץ. אתמול הבהיר משה כחלון כי הוא לא ויתר על ראשות ועדת הכספים.

כחלון יהיה שר האוצר כפי שהתחייב נתניהו במהלך קמפיין הבחירות. השאלה שנותרה היא מי ימונה לתיק החוץ. אופציה ריאלית היא שהתיק יישאר בידיו של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן. את משרד הביטחון רוצים בליכוד להשאיר בידיהם ובתפקיד יישאר ככל הנראה משה (בוגי) יעלון.

גם בנט רוצה את הביטחון

מי שלא מרוצה הוא יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט שקיבל הצעה להתמנות לשר החינוך והיה מעדיף להיות שר חוץ. במהלך פגישתו עם נתניהו הציב בנט רף גבוה אף יותר כשדרש את תיק הביטחון. בנט ביקש לוודא כי ליברמן, שקיבל שני מנדטים פחות ממנו בבחירות, לא יתמנה לתפקיד בכיר ממנו. עם זאת, במפלגתו של בנט דווקא מאוד מעוניינים שהמפלגה תחזור לנהל את משרד החינוך, כפי שהיה בימי זבולון המר. בליכוד שוקלים להציע לבית היהודי גם את תיק הבינוי וכן את תיק החקלאות הכולל את השליטה בחטיבה להתיישבות. אפשרות נוספת היא תיק ביטחון הפנים עבור איילת שקד.

ההערכה היא כי מעבר לתיק הביטחון יעשה נתניהו כל מאמץ על מנת ששר המשפטים יחזור למפלגת השלטון. 

בתוך כך, הממשלה אישרה אתמול במשאל טלפוני את מינויו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לתפקידי שר האוצר, שר הבריאות, השר להגנת הסביבה, שר החינוך, שר המדע, הטכנולוגיה והחלל, שר המשפטים ושר הרווחה והשירותים החברתיים (לאחר שתוקף המינוי פקע אחרי 3 חודשים).

יורי ילון, מתי טוכפלד
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר