בארץ העגבניות

בזכות העגבניות המשומרות נזכרים האיטלקים בטעמי הקיץ גם באמצע החורף

צילום: לירון אלמוג // לינגוויני עם עגבניות שרי צלויות

הווזוב האפור והגעשי משקיף על חבל קמפניה, נדמה כי מצל ומיתמר ונוכח בכל מבט ובכל זווית. פיסגתו הוולקנית לא משאירה ספק והוא נותר רגוע אך מאיים. אדמתו עשירה ופורייה מאין כמוה, וגידולים מקומיים רבים נהנים מסגולותיה. כך גם עגבניות סן מארזיאנו הידועות, הגדלות בעמק שטוף השמש למרגלות הר הגעש המפורסם. הן תלויות כבדות ואדומות ומשתזפות בקרני השמש החמימות. כשהן סמוקות דיין - נקטפות ונערמות בארגזי פלסטיק. חלקן ימצאו דרכן אל השוק המקומי ולמסעדות נפוליטניות רבות וחלקן אל המפעל. עגבניות סן מארזיאנו הן זן ייחודי הנועד לשימור, ועל כן הגאווה היא רבה. גם רוטב העגבניות הפשוט ביותר יתהדר בשם הזן הנחשב. כך גם על גבי קופסאות השימורים הנמכרות באזור קמפניה.

עם חזרתי אל תחילתו של חורף ישראלי קריר, העמדתי סירים על הכיריים ובישלתי תבשילי עגבניות בניחוח איטלקי קלאסי. כך התבשל לינגוויני נפוליטני עטוף ברוטב עגבניות צלוי, וגם סיר של מרק עגבניות ולחם מסורתי וטעים עד מאוד, ולצידו על הכיריים סיר כבד ורוחש של כדורי בשר עגלגלים מבושלים ברוטב עגבניות אדום עמוק. ואני טועמת, מתבלת, מבקשת לשחזר דקויות של טעם מהמסע המופלא אל מחוז קמפניה. 

maya.darin.tlv@gmail.com

לינגוויני עם עגבניות שרי צלויות

החומרים (ל־4 מנות):

• 1 חבילה (500 גרם) לינגוויני מבושל לפי הוראות היצרן

• 2 פחיות (כ־800 גרם) עגבניות שרי משומרות

• 1 בצל חתוך לרצועות דקות

• 6 שיני שום פרוסות

• 3 ענפי תימין

• 3 ענפי בזיליקום

• 6 כפות שמן זית

• 2 פלפלי צ'ילי שלמים

• מלח אטלנטי לפי הטעם

• 1 כוס מי בישול של הפסטה

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל־200 מעלות.

2. מסדרים בתבנית עגבניות שרי, בצל, שום, תימין, בזיליקום, שמן זית, צ'ילי ומלח.

3. צולים בתנור במשך כ־15 דקות, עד שמשחים.

4. מוסיפים לסיר בישול הפסטה את הרוטב הצלוי, מוסיפים כוס מי בישול של הפסטה ומערבבים יחדיו לרוטב. מוסיפים את הלינגוויני ומגישים.

מרק פאפא אל פומדורו

החומרים (לכ־4 מנות):

למרק:

• 2 פחיות (כ־800 גרם) עגבניות משומרות מרוסקות

• 1 כף שמן זית

• 2 שיני שום פרוסות

• 1 בצל מקולף וקצוץ

• 4 פרוסות לחם ישן חתוך לפיסות 

• 2 ענפי בזיליקום

• מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

לקישוט:

• 12 עגבניות שרי

• 2 ענפי בזיליקום

• 1 שן שום מעוכה

• 1 כף שמן זית

• קמצוץ מלח גס

אופן ההכנה:

1. מחממים בסיר שמן זית ומזהיבים שום, בצל ולחם. מוסיפים בזיליקום.

2. מוסיפים לסיר את העגבניות המשומרות. ממלאים את הפחית הריקה במים ומוסיפים לסיר.

3. מביאים לרתיחה ומבשלים במשך כ־20 דקות, מתבלים במלח ובפלפל.

4. בינתיים מסדרים על תבנית ענפי בזיליקום, ועליהם את עגבניות השרי והשום. יוצקים את שמן הזית ומתבלים במלח גס.

5. צולים בתנור בחום גבוה - 200 מעלות - עד שהעגבניות משחימות.

6. מגישים את המרק עם קישוט של עגבניות צלויות ועלי בזיליקום.

כדורי בשר ברוטב עגבניות 

החומרים (ל־20 קציצות):

למרק:

• 1/2 ק"ג בשר בקר טחון

• 3 פרוסות לחם יבש טחונות לפירורים

• 1 בצל מקולף וקצוץ

• 3 שיני שום כתושות

• 1 ביצה

• מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

 

לרוטב עגבניות:

• 1 כף שמן זית

• 1 בצל קצוץ

• 2 שיני שום כתושות

• 1 קופסה (כ־400 גרם) עגבניות קצוצות

• 3 כפות רסק עגבניות משובח

• 3 כוסות מים

• 1 כפית אורגנו מיובש

• מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

אופן ההכנה:

1. מחממים מעט שמן זית בסיר נמוך ורחב שוליים. מזהיבים בצל ושום.

2. מוסיפים עגבניות ורסק עגבניות ומטגנים קלות.

3. מוסיפים מים ותבלינים ומבשלים יחדיו על להבה נמוכה במשך כ־15 דקות.

4. טוחנים לרוטב חלק.

5. בינתיים, מערבבים את כל מרכיבי הקציצות, מתבלים ומגלגלים לכדורים דחוסים.

6. בזהירות מכניסים את כדורי הבשר אל תוך הרוטב החם כשהוא מבעבע קלות.

7. מבשלים יחד במשך כ־7 דקות ומגישים.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר