לפני כמה שנים לכד את תשומת ליבו של הסופר והמתרגם דוד טרבאי גל של מקרים טרגיים, בדמות ידיעות על כמה מגדלי פרחים ששמו קץ לחייהם בזמנים סמוכים. "משום מה זה מאוד נגע בי. ניסיתי להבין איך ולמה, ובעצם זה נשאר לי בראש איפשהו", מספר טרבאי, "אני מניח שיש כל מיני דברים בחיים שאנחנו פורקים באיזשהו מחסן, ופתאום אחר כך הם צצים".
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
לאחר מכן התחוללה מחאת קיץ 2011 וטרבאי מצא את עצמו ערני לתחושת השינוי שבאוויר. "יותר ויותר אנשים אמרו שפשוט נמאס להם, והתחלתי לחשוב מה באמת קורה אם קם אדם אחד, דווקא ברגעים של שיגרה לכאורה, ומחליט שנמאס לו; כי הוא רוצה משהו אחר, כי הוא מרגיש שהוא כלוא בתוך מצב בלתי אפשרי שלא באשמתו. מה קורה אם התהליך הזה מתרחש ומשפיע על כמה דמויות במקביל בכל מיני תחנות שונות של החיים שלהן, והאם כל הקווים הללו יכולים להתחבר לסיפור אחד?"
התהייה הזו הובילה ל"המעברים המאושרים", ספרו הרביעי במספר של טרבאי (כתר), קול מסקרן ביותר בספרות העכשווית. הרומן נע קדימה ואחורה בזמן בשנים 2026-2014 וטווה בעדינות כמה סיפורים, הנראים לכאורה מנותקים זה מזה, משייטים בבועות משלהם ומשיקים זה לזה רק במקרה, ורק בנגיעות קלות: צעירה שנמצאת מחוסרת הכרה בשדה מוקשים חודשים ספורים לפני פינוי רמת הגולן; מגדל פרחים בעל נפש פיוטית ומיוסרת שנמצא ירוי בביתו; מעצבת מצליחה שמסתירה סוד; מכוון פסנתרים הולנדי ששמיעתו אובדת בהדרגה; חוקרת טבע בודדה החיה על אי מלאכותי; בתו המתבגרת של מגדל הפרחים המת, שחווה אהבה ראשונה; ובלש אחד, בלי אקדח, שמפתח אובססיה כלפי פרשה בשל עברו האישי.
טרבאי מסכים כי על הרומן שורה תחושה של מלנכוליה, מעין געגועים לדבר מה שספק אם אפילו היה, אבל אפילו כך הוא חסר ביתר שאת. "בעיקר אני חש שיש בו משחק של מעברים בין זמן עבר לעתיד ובין המרקם הפסיכולוגי והתחושות הפנימיות למה שקורה בחוץ. גם הדמויות עצמן נמצאות בתקופה של מהפך בחיים, או שהן לקראתו או ממש לאחריו, ואלו רגעים שמעורבות בהם תחושות רבות ומנוגדות שסיקרן אותי לפענח. מצד שני, אני סבור שמבחינת ההתרחשויות זה רומן מינורי ותשומת הלב מוקדשת בו לפרטים הקטנים. הוא בונה את העולם שלו מלמטה ומבפנים, מהרבה דברים קטנים ונגיעות קלות".
לחמוק מהרדאר
ואכן, טרבאי מצליח להוביל מהלכים גדולים בעזרת כלים מינוריים ולייצר מתח בתוך מסגרת אנטי־בלשית: מיטלמן, הבלש שלו, פועל בתוך מערכת עתידנית, בולשת ממוחשבת שבה כל צעד מנוטר, ולעובד לא נותר אלא להיות עוד בורג במערכת. התיק שנפל לידיו הוא לפרוטוקול בלבד; לכאורה אין מה לחקור בו, אך במהלך העבודה הוא מוצא כי החקירה הופכת לא רק למסע פנימי, והוא נתקל במידע שהדרגים העליונים לא מעוניינים בחשיפתו.
אגב כך מציג טרבאי את פניו של העולם העתידני הממוחשב, שכמו בתרחישים מוכרים בספרות המדע הבדיוני והפנטזיה יש בו את האוכלוסייה הכפופה למכונה הטכנולוגית, היעילה והעריצה, אך בשוליה מתרוצצות הדמויות המנותקות, שמצליחות להשתחרר מכבלי המערכת ולהתחמק מהרדאר.
נראה שאתה אמביוולנטי כלפי העולם העתידני שבחרת לשרטט.
"ודאי, זה לא שחור או לבן. מה שיפה במערכת הוא שלפעמים היא אכזרית או מכנית, אבל לגמרי עושה את העבודה. מצד שני יש את הניצחונות הקטנים של האנשים, את מעשי המרד המינוריים והאנקדוטות שבמסגרתן מצליחות הדמויות הללו לפרוץ ולהגשים את השאיפה שלהן לחירות ולעצמאות".
הסיפור מתרחש בישראל ויש לו מאפיינים מקומיים, כולל קשיים כלכליים שמובילים אנשים לתסכול. מצד שני, הוא יכול להתרחש בכל מקום.
"זה נכון שהוא מתרחש בעולם גלובלי, ואף שולח זרועות לפראג ולסינגפור. מצד שני, יש לו קשר אינטימי מאוד עם האדמה והארץ ויש בו געגועים לעולם שהיה פשוט יותר".
טרבאי נולד בשנת 1977 בבודפשט. אביו נחשב סופר ידוע בהונגריה ואמו מרצה לספרות הונגרית באוניברסיטה העברית. בילדותו למד ואף הלחין מוסיקה קלאסית וג'אז. כיום הוא נשוי ואב לשניים, מתגורר ברמת גן ועובד בסטארט־אפ שמפתח פתרונות לקריאת ספרים דיגיטליים בספריות. בזמנו החופשי הוא כותב ומתרגם מהונגרית: עד כה תירגם שבעה ספרים, לצד מאמרים ומחזות: "אין לי זמן לכתוב בכל יום, אז כשיש לי זמן אני מנסה לדעת מה אני רוצה לכתוב ואז אני מצליח להתרכז. אני מניח שזה עניין של משמעת עצמית, שריד מאותן שנים של לימודיי במוסיקה".
האהבה למוסיקה נוכחת בספריך, וביתר שאת בספר הזה.
"המוסיקה תמיד נוכחת באיזשהו אופן. בספר הנוכחי יש את מכוון הפסנתרים, שפותח פתח לעולם הולך ונעלם. מוסיקאים הם אנשים מסקרנים ומיוחדים, אני תמיד אוהב לכתוב עליהם. בספר הבא, שכבר מתבשל לו, הם גם נמצאים כמובן".
• • •
פרס ספיר - הרשימה הארוכה
חבר השופטים פירסם את 12 המועמדים • ניר ברעם, לאה איני ומתן חרמוני - בפנים
חבר השופטים בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2014, בראשותו של פרופ' מני מאוטנר, פירסם אתמול את הרשימה הארוכה, 12 הכותרים שמהם תיבחר הרשימה הקצרה, שממנה ייבחר ב־12 בדצמבר הזוכה בפרס ספיר של מפעל הפיס. במועד זה ייבחר גם הזוכה בפרס הביכורים.
הרשימה הארוכה לשנת 2014 היא: לאה איני, על ספרה "בת המקום" (כנרת זמ"ב); סלין אסייג על ספרה "צעקה הפוכה" (אחוזת בית); ניר ברעם על ספרו "צל עולם" (עם עובד); חגית גרוסמן על ספרה "לילה ולואיס" (כנרת זמ"ב); גלית דיסטל אטבריאן על ספרה "טווס בחדר המדרגות" (זמורה ביתן); גיל הראבן על ספרה "אני ליאונה" (אחוזת בית); מתן חרמוני על ספרו "ארבע ארצות" (זמורה ביתן); לבנה מושון על ספרה "שתיקת הצמחים" (עם עובד); יעל נאמן על ספרה "כתובת אש" (כתר); ראובן נמדר על ספרו "הבית אשר נחרב" (כנרת זמ"ב); דורית רביניאן על ספרה "גדר חיה" (עם עובד); ואגור שיף על ספרו "המאחרים" (עם עובד).
כל סופר ברשימה הארוכה יזכה למענק של 20 אלף שקלים. כל אחד מן המועמדים לפרס ברשימה הקצרה והזוכה בספר הביכורים יקבלו פרס בסך 40 אלף שקלים. הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס יקבל פרס כספי בסך 150 אלף שקלים, וספרו יתורגם לערבית ולשפה זרה נוספת על פי בחירתו. כמו כן, מפעל הפיס רוכש מהדורה בת 500 ספרים מהרשימה הקצרה ומספר הביכורים ומעניק את הספרים לספריות ציבוריות ברחבי הארץ.
עמר לחמנוביץ• • •
ערב לכבוד המשוררת זלדה
ביום חמישי הקרוב (13.11) יתקיים בבית ביאליק בתל אביב אירוע לכבוד זלדה, לציון מאה שנה להולדתה, 30 שנה לפטירתה של המשוררת, ולרגל צאת הספר "ציפור אחוזת קסם" המאגד כתבים וציורים מפרי עטה. בערב ישתתפו המשוררים מאיר ויזלטיר, ארז ביטון, אסתר אטינגר, רות קרא־איוונוב קניאל ובכל סרלואי אולמן, ובו תקריא מיכל בת־אדם משירי זלדה.
סידרת ספרים חדשה בבצלאל
המחלקה להיסטוריה ולתיאוריה בבצלאל השיקה סידרת ספרים עיונית בנושא התרבות החזותית והחומרית. בסידרה, ששמה "מחשבות על...", ישתתפו המחלקות השונות בבצלאל, והספר הראשון בסידרה יהיה "מחשבות על נעליים". בספר, שרואה אור בהוצאת רסלינג, יופיעו, בין השאר, מאמרים מאת אילון גלעד, חביבה פדיה, גדעון עפרת וקציעה עלון.
מפגשי סופרים ביום הילד הבינ"ל
ביום חמישי הבא (20.11) יחול יום הילד הבינלאומי. לרגל ציון היום תקיים מחלקת הספריות של עיריית ת"א פרויקט, שבמסגרתו ייערכו בו בזמן מפגשים עם סופרי ילדים ב־11 ספריות עירוניות הפרוסות מדרום ועד צפון העיר. המפגשים, שיתקיימו תחת הכותרת "הילד הזה הוא אני ואתה, וכולנו", יחלו בשעה 17:00 ויהיו ללא תשלום. באירועים: מפגש עם יהודה אטלס ב"ספריית השחמט" ומפגש עם דקלה קידר בספריית נווה אליעזר.
היום יחולקו פרסי היצירה
טקס הענקת פרס היצירה לסופרים עבריים ע"ש לוי אשכול (הידוע בכינויו פרס ראש הממשלה), יתקיים היום בתיאטרון הבימה בתל אביב במעמד שרת התרבות לימור לבנת. 14 הזוכים בפרס השנה הם אבירמה גולן, אלונה פרנקל, אופיר טושה גפלה, אלי אליהו, גלית דהן־קרליבך, חיים פסח, יונדב קפלון, מיקי (מיכל) בן כנען, מתן חרמוני, עליזה גרינברג טור־מלכא, ערן בר־גיל, ענת זכריה, ציפי גון־גרוס וצרויה שלו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו