כעת זה רשמי ההפיכה הצבאית בתאילנד הושלמה. 48 שעות אחרי שמפקד צבא תאילנד הגנרל צ'אן צ'או הכריז על משטר צבאי, הוא פתר היום את התעלומה עבור פרשנים ודיפלומטים רבים, שתהו אם אכן מדובר בהפיכה צבאית. כעת זה ברור - הצבא הוא הריבון בתאילנד, והממשלה הזמנית כפופה לו בכל תחום אפשרי. לאחר שהצבא הודיע על עוצר בין עשר בלילה לחמש לפנות בוקר, בנגקוק הערב כבר נראית כמו עיר לחוצה, ולא כמו עיר תיירותית.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
תאילנד נכנסה כעת באופן רשמי למשמעת צבאית. החיילים הוציאו היום כוחות נוספים לנקודות מרכזיות בבירה. כיכר הדמוקרטיה נסגרה לפנות ערב לתנועה, ושורה של חיילים הוצבה במקום. החיילים עדיין שמרו על נינוחות אבל להבדיל מהימים הקודמים, הפעם הם לא נפרדו מהקסדות.
התאילנדים מיהרו לבתיהם מבלי להסתיר את אי שביעות רצונם. כעת הם יודעים שזה יפגע בכיסם. גם המדינות השכנות לא מרוצות מהמצב החדש. תאילנד, הדטרויט של דרום מזרח אסיה - יצרנית המכוניות מספר 9 בעולם, ובעיקר מדינה מאוד מתועשת עלולה להשפיע על אזור שלם.
"כעת לא רק תאילנד עצבנית, אלא המזרח כולו. השאלה הגדולה היא כמובן מה הלאה", מסביר מקור דיפלומטי אירופי בכיר. "הצבא ניסה ב-48 השעות האחרונות לתווך בין אנשי מעמד הביניים והמלוכנים - שאינם רוצים בחירות אך מבקשים רפורמות וממשלה זמנית, לבין תומכי הממשלה ותומכי משפחת שינאווטרה. ברגע שהם הבינו שיש מבוי סתום ולא ניתן לצמצם את הפערים, הצבא החליט ליטול הפיקוד", כך לדברי המקור.
"מי רוצה לבוא למדינה בה שולט הצבא?"
קוצ'אט, נהג מונית המתפרנס מהסעת תיירים, לא הפסיק לקלל שעה שהסיע אותי לכיוון כיכר הדמוקרטיה. "הצבא הורס לנו את העבודה. כעת בטוח לא יבואו תיירים", הוא אמר, "מי רוצה לבוא למדינה בה שולט הצבא?". בזמן שאנחנו ניסינו להתקדם בפקקים, הוא הסביר לי כי עוצר זה הדבר הגרוע ביותר שיכול להיות בבנגקוק. שעה לאחר מכן הודיע הצבא על העוצר הצפוי בין השעות עשר בלילה לחמש בבוקר. בפועל, מותר לחיילים לפתוח באש במידה שלא מצייתים להוראותיהם, אולם הסבירו לי כאן כי הם לא עושים את זה כל כך מהר.
כמו נוסעי מוניות אחרים עברתי למונית וספה. הצעיר שהסיע אותי דהר קדימה בין המכוניות הממהרות הביתה. עברנו ליד בסיסים צבאיים, חיילים יוצאים מהבסיס ואחריהם השערים ננעלים. כולם עם חגור. הצבא הידידותי מבקש עתה להרתיע.
המטרה היא בעיקר הרתעת מחנות הניצים. על פי השמועה, ראשי המחנות נעצרו על ידי הצבא והם סגורים כעת בבסיסים צבאיים. השאלה הגדולה היא כיצד זה ישפיע על המחנות היריבים, שמוצאים עצמם בלי יכולת לתמרן ובלי מנהיג. בעיקר מעניין כיצד ינהגו האדומים, שבדרך כלל גם אלימים יותר, כך אומרים לי כאן. למעשה, הם המפסידים הגדולים. המועמדת שלהם, ראש הממשלה יינגלוק צ'אטטוארה שזכתה בבחירות ב-2011, הודחה לפני שבועיים, וכעת הצבא נטל את המושכות. האדומים זועמים.
המועמדת היא אחותו של טקסין שינאווטרה - ראש הממשלה שהודח בהפיכה של 2006, שהוא גיבור המחנה האדום של פשוטי העם. על פי דיווחים, ברחה המועמדת עם אחד ממנהיגי מפלגתה לקמבודיה. במפלגה הכחישו הידיעה.
כמה שעות לפני ההודעה על ההפיכה של הצבא דיברו על המשך המגעים, ועל קיום בחירות בעוד שישה חודשים. אפילו דווח על מגעים בין מפקד הצבא לבין שינאווטרה עצמו. כעת שואלים התאילנדים אם הצבא תכנן את כל זה, או שמא כישלון השיחות הביא להכרזה על ההפיכה.
אין ספק שמדובר בסטירה רצינית לדמוקרטיה התאילנדית, תוך פחות מעשור חוותה המדינה שתי הפיכות צבאיות. מפקד הצבא הגנרל פרייוט צ'אן צ'או, הסביר היום בהודעה טלוויזיונית כי "היה נחוץ ליטול את השלטון". הוא הסביר כי ההפיכה הייתה הכרחית כדי להשיב את המצב לנורמלי. אין ספק שהמשבר שפרץ בחודש נובמבר, עת ניסתה ראשת הממשלה דאז לחון את אחיה, גרמו למהומות שלא ניתן עוד להשתלט עליהן.
טרם העוצר, הספקתי להסתובב באזורי המחאה. שני המחנות, הצהובים והאדומים, נראו בהלם. חלקם כבר פירקו את הצמיגים שחסמו כבישים, אחרים עשו בדיוק את ההפך. הרבה תיאום לא היה שם. ההודעה עצמה על ההפיכה נעשתה אחרי שהבורסה בבנגקוק נסגרה. במחנה האדום, שבו דווקא חוששים ממהומות, ראיתי צעירים מפרקים אוהלים. יכול להיות, מסבירים כאן, שהם יעבירו את המחאה לאזור הצפון שם הם נהנים מרוב. מדובר בעיקר בשכבה הענייה ובחקלאים. הצהובים נהנים מתמיכת מעמד הביניים ומהעירוניים. יש לזכור, כי במחאה האלימה בין הניצים בחודשים אפריל ומאי 2010 היו כ-100 הרוגים.
משרדי החוץ ממליצים לאזרחיהם להתרחק מאזור ההפגנות
מדובר בפוטש ה-18 שידעה תאילנד מאז ההפיכה ב-1932 עת הודח המלך. "חבל שהמלך שלנו לא צעיר", אומר לי רוכל צעיר, שכמו כל התאילנדים - אדומים וצהובים כאחד - מעריץ את המלך. "הוא יכול היה להרגיע את המצב. רק הוא יכול היה לאחד אותנו היום. אבל הוא כבר לא צעיר. הוא עבד מאוד קשה למעננו. מי ישמור עלינו עכשיו? על מי אפשר לסמוך?".
ומה עם קשרי חוץ? בשגרירויות לא קיבלו היום כל הודעה. ההערכה היא כי זו תגיע ב-24 השעות הקרובות. בינתיים הודיע מפקד הצבא כי לא יהיה כל שינוי במדיניות החוץ של תאילנד.
בטוקיו הביעו דאגה מהמתרחש בתאילנד, ואילו בוושינגטון אמרו כי הם מקווים כי השלטון צבאי לא ימשך זמן רב.
לאחר הודעת העוצר, הודיעו כי לא יהיה כל שינוי בלוח הטיסות בשדה התעופה הבינלאומי של בנגקוק, וכי התיירים העושים את דרכם מנמל התעופה ואליו יורשו להמשיך בנסיעה. בינתיים משרדי החוץ השונים המליצו לאזרחיהם שלא להתקרב לאזורי ההפגנות.
בבית חב"ד בבנגקוק מיהרו המטיילים הצעירים להעביר הודעות הביתה ולהשתמש באינטרנט. על פי מידע שהתקבל, הצבא אמור היה לנתק את האינטרנט בתשע בערב, כשעה לפני העוצר. הצעירים כאן בקוואסון לא מרוצים, בעשר סוגרים את כל האזור. דמיינו את קוואסון שומם מתיירים. תושבי האזור, כמו שליחי חב"ד, יוכלו להעביר את הלילה בשקט, לאחר תקופה ארוכה של רעש התיירים. בינינו, הם היו מוותרים על החוויה. בנגקוק שקטה - אינה בנגקוק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו