ממשלת דרום אפריקה יותר קיצונית ויותר נוקשה ביחסה לישראל מאשר מדינות ערביות רבות". את הדברים האלה אמר לאחרונה בגאווה סגן שר החוץ בממשלת דרום אפריקה, איברהים איברהים, שלטענת מקורות בממשל הדרום־אפריקני, נחשב לדמות המובילה והמשפיעה ביותר בעיצוב יחסי החוץ של המדינה. כמו כן, איברהים מוביל מדיניות אנטי־ישראלית ברוח מפלגת השלטון - ANC - בראשות נשיא דרום אפריקה, ג'ייקוב זומה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
אם זה לא מספיק, בתחילת חודש נובמבר הצהירה שרת החוץ של דרום אפריקה, מייטה נקואנה־משבנה, בכינוס של איגודי המסחר בארצה ש"המאבק של העם הפלשתיני הוא המאבק שלנו. לפיכך, שרי ממשלת דרום אפריקה לא יבקרו יותר בישראל". השרה טענה בתוקף כי זו יוזמה של הממשלה עצמה, ולא היענות לבקשות או ללחצים מצד הרשות הפלשתינית. "חברינו הפלשתינים מעולם לא ביקשו שננתק באופן רשמי את הקשרים הדיפלומטיים שלנו עם ישראל, גם אם הם ביקשו שלא נקיים יחסים פעילים איתה", ציינה נקואנה־משבנה.
ההצהרות לוחמניות ותקיפות, ואכן בפועל היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לדרום אפריקה צוננים, שלא לומר קפואים, כבר שנים רבות. מקור במשרד החוץ אומר שמאז ביקורו של איברהים איברהים בישראל לפני יותר משלוש שנים, קיים בפועל חרם של אנשי הממשל הדרום־אפריקני על ישראל, חרם שמתוחזק בעובדה שהם לא מבקרים בישראל. לא רק באופן רשמי, אלא גם מתחת לפני השטח - אין סמול־טוק, התייעצויות או כל סוג של קרבה בין שתי המדינות.
ומהצד הישראלי? אביגדור ליברמן הגיב בחריפות על דברי שרת החוץ הדרום־אפריקנית, האשים אותה בדף הפייסבוק שלו ב"תערובת של צביעות ואנטישמיות קלאסית" והזהיר: "פוגרום נגד היהודים בדרום אפריקה הוא רק עניין של זמן".
בין יוהנסבורג לירושלים
שוב קולות אנטי־ישראליים בוקעים מהמדינה האפריקנית הכי מרוחקת מישראל: 6,500 ק"מ מפרידים בין יוהנסבורג לירושלים. כזכור, ב־2001 נערכה "ועידת דרבן", כינוס בינלאומי בחסות האו"ם, שנערך בעיר השנייה בגודלה בדרום אפריקה. הכינוס המכובד הפך לחגיגה אנטי־ישראלית ואנטישמית מבהילה, שהונהגה על ידי ארגונים שונאי ישראל. בעצם זו הנקודה שבה החל קמפיין בינלאומי נרחב שקרא להחרים את ישראל, וניסה לצייר אותה כמדינת אפרטהייד שצריך להוקיע ולנדות מהקהילה הבינלאומית.
דוגמאות? יש בשפע. ב־2009 המשפטן הדרום־אפריקני היהודי, ריצ'רד גולדסטון, עמד בראש ועדת הבדיקה של האו"ם למבצע עופרת יצוקה. הוועדה פירסמה דו"ח ובו ביקורת על ממשלת ישראל ועל פעולות צה"ל במבצע, ונטען בו כי התקיימה התקפה צבאית על אזרחים, דבר שאסור על פי החוק הבינלאומי. ממשלת ישראל כזכור זעמה על הדו"ח ה"שקרי והמסולף", לטענתה.
לפני כשנתיים גולדסטון הביע חרטה מסוימת על הדברים שכתב בדו"ח, ובמאמר ל"וושינגטון פוסט" הודה שיש דברים שהוא יודע עכשיו, שהיו נסתרים מתודעתו בעת כתיבת הדו"ח. כמו כן, ציין שאילו ישראל היתה משתפת פעולה עם צוות הבדיקה, המסקנות היו עשויות להיות שונות. גולדסטון אף הודה כי מועצת זכויות האדם באו"ם מוטה באופן אוטומטי נגד ישראל, ובעוד האחרונה חקרה את צעדיה בעת המבצע, חמאס לא עשה זאת.
במשרד ראש הממשלה ובמשרד החוץ עוד נושאים את טראומות העבר מדרום אפריקה, והנה הגיעו ההתבטאויות האחרונות. זה המקום לציין שמאז הפלת משטר האפרטהייד, לממשלות בדרום אפריקה היתה נטייה לתמוך בפלשתינים, והדבר רק הלך והתעצם עם השנים. מדרום אפריקה הגיעו ההשוואות והטענות לאפרטהייד מצד ישראל ביחס לפלשתינים בשטחים, תוך כדי השוואה בין מצב השחורים בדרום אפריקה תחת האפרטהייד ובין מצב הפלשתינים תחת שלטון הכיבוש הישראלי.
"כמעט לא שמעתי שיש אנטישמיות כלפי הקהילה היהודית בדרום אפריקה, אבל אין ספק שהעמדה הרשמית של ממשלת דרום אפריקה היא פרו־פלשתינית ואנטי־ישראלית", אומר העיתונאי הדרום־אפריקני אליסטר ריד, "הסיבה לכך היא שילוב של היסטוריה ושל אינטרסים כלכליים, מסחריים ודיפלומטיים בהווה".
אחוות מהפכנים
בן שוורץ, סגן יו"ר הפדרציה הציונית של דרום אפריקה, טוען ש"יש יחסים היסטוריים עמוקים בין ANC - תנועת השלטון הדרום־אפריקנית - ובין אש"ף, כמו גופים מוסלמיים נוספים שהיו חסרי מדינה ותיכננו מהפכים", מסביר שוורץ. "שני הארגונים, אש"ף ו־ANC, שהו בגלות באותו זמן והתקרבו מאוד כשעברו יחד מחנה אימונים תחת הקומוניסטים. מעצם טבעו של ANC כגוף עם שורשים מהפכניים וסוציאליסטיים, שמדגיש סולידריות בינלאומית, לו ולפלשתינים יש רקע מישותף. במקביל צריך לזכור שממשלת ישראל היתה מהיחידות בעולם שהכירו ותמכו בממשלת האפרטהייד. אם מסתכלים היום, צריך להבין את עוצמת הלובי המוסלמי שמקושר ומשפיע מאוד על מפלגת השלטון (ANC) ועל הממשלה. לכן היחס של ממשלת דרום אפריקה לישראל הוא לא מאוד ידידותי".
למרות זאת, אם מעבירים את הפוקוס מממשלת דרום אפריקה לציבור הדרום־אפריקני, אפשר למצוא סיבות לאופטימיות. 80 אחוזים מהאוכלוסייה הם נוצרים מאמינים, ומרבית הפלגים בקהילות הנוצריות־שחורות במדינה דווקא תומכים בישראל. "למרות המצב הדיפלומטי בין המדינות, אני טוען שאסור למחוק את דרום אפריקה", טוען שוורץ, "דרום־אפריקנים רבים מגלים הערכה ויחס חם כלפי היהודים ומדינת ישראל. רוב הנוצרים מאמינים בברית הישנה באותה אדיקות שבה הם מאמינים בברית החדשה. הכנסיות של השחורים, שיש להן חשיבות רבה בציבור, מחבקות את ישראל. לכן כשממשלת דרום אפריקה תתחיל להקשיב לעם ולרצונותיו, היחס יתאזן וישתנה בנוגע לישראל, לסוגיה הישראלית־פלשתינית ולסכסוך הישראלי־ערבי בכלל.
עם זאת, שוורץ לא משלה את עצמו. "מובן שצריך עוד לעבוד הרבה כדי שזה יקרה. למרות הגורמים הפוליטיים העוינים אסור לתאר את דרום אפריקה כמדינת אויב המנוכרת לישראל, כיוון שיש לה פוטנציאל אדיר להפוך בעתיד לידידת אמת של ישראל".
לדבריו של שוורץ מצטרף קנת מישו, נשיא המפלגה הנוצרית הדמוקרטית בדרום אפריקה, ואחד מתומכיה הנלהבים של ישראל. מישו ביקר לפני כחודשיים בישראל במסגרת כנס סוכות המסורתי של השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים, וסיפר על פעילויותיו הפרו־ישראליות. מישו נחשב לאחד המבקרים החריפים של ממשלת דרום אפריקה בגין יחסה העוין כלפי ישראל, ומרבה להפיק סרטונים שתומכים בישראל. עם זאת, כוחו הפוליטי לא רב - הוא עומד בראש מפלגה קטנטנה שמחזיקה בשלושה מנדטים באופוזיציה (האסיפה הלאומית הדרום־אפריקנית מכילה 400 מושבים). ובכל זאת הוא מייצג תושבים רבים בדרום אפריקה, שמחזיקים בדעה דומה לשלו.
"כל נוצרי שמאמין בתנ"ך לא יכול להסכים עם דרכה של הממשלה הדרום־אפריקנית הנוכחית", זועם מישו, "ארץ ישראל שייכת לעם ישראל, כך כתוב בתנ"ך. לפני שהמילה פלשתין הומצאה, אברהם קיבל את ישראל כהבטחה מאלוהים, ועם ישראל שלט במדינה לאחר מכן, לכן הטענות האנטישמיות שגורסות כי אדמת ישראל לא שייכת לה', הן שקריות. כל נוצרי מאמין צריך להתנגד לאלה שתומכים באויבי ישראל".
מישו, שמפלגתו אמנם מורכבת משלושה נציגים בלבד, אבל אלה מהווים מיעוט קולני ונמרץ בפרלמנט הדרום־אפריקני, מאשים ש"ממשלת דרום אפריקה לקחה צד נגד ישראל. לטענת לוחמי החופש בדרום אפריקה, כולל נלסון מנדלה, הם תמיד קיבלו הגנה מהיהודים בדרום אפריקה כשנרדפו. היהודים צעדו לצד השחורים והזדהו איתם במאבקם נגד משטר האפרטהייד. הלן סוזמן, חברת הפרלמנט היהודייה, היתה במשך כשלושה עשורים מהלוחמות הבולטות במשטר האפרטהייד, ולעיתים פעלה לבדה. אני מרגיש שאנשים שקיבלו הגנה מהיהודים בעבר, פועלים נגדם כיום".
מישו לא מתעלם מכך שממשלת ישראל שיתפה פעולה עם משטר האפרטהייד הדרום־אפריקני וסירבה להחרים אותו כמו מרבית מדינות העולם. אבל לטענתו, זו לא הסיבה למדיניות הפרו־פלשתינית והאנטי־ישראלית של הממשלה כיום. "יש מיליוני דולרים שהגיעו לתנועת השלטון בדרום אפריקה ממדינות ערביות, כולל מדינות במזרח התיכון. למשל, לוב בעידן קדאפי תרמה הרבה למפלגת ANC. נוסף על כך, הממשלה מקבלת הטבות כלכליות רבות ממדינות ערב. יש אינטרס כלכלי ברור שמשמן את המדיניות האנטי־ישראלית", הוא אומר.
כמו כן, מישו מאשים את ממשלת דרום אפריקה בצביעות ובהונאה. "שרת החוץ מדברת נגד ישראל ועושה לה דמוניזציה, בזמן שרוב הנוצרים נרדפים במדינות מוסלמיות". הוא טוען שמיליוני נוצרים תומכים בישראל ואוהבים אותה ואפילו יתגאו להיקרא "ציונים". אלה, לדבריו, לא ייתנו לאיש לפגוע ביהודים. "אני יודע מה זה אפרטהייד, ובישראל אין שום אפרטהייד", הוא פוסק.
בסימן בחירות
צריך לומר שלא כל חברי מפלגת ANC אוחזים בדעה אנטי־ישראלית. לצד דמויות אנטי־ישראליות ואפילו אנטישמיות בפרלמנט ובממשלה, יש גורמים מתונים יותר. הבעיה היא שאלו דמויות שקטות יותר, שפועלות מאחורי הקלעים, והן פוחדות להשמיע את קולן בציבור בשל היותן מיעוט לא מייצג ואף נרדף. נשיא דרום אפריקה, ג'ייקוב זומה, הוא אנטי־ישראלי, אבל סגנו בעל ההשפעה, חלימה מוטלנטה, נחשב למאוזן ואף תומך בישראל, אלא שהוא נחבא אל הכלים ולא מתבטא בענייני היחסים בין השתיים באופן פומבי.
ארגונים נוצריים פרו־ישראליים, דוגמת השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים, פועלים בדרום אפריקה במסגרות קהילתיות במטרה לעצב דעת קהל חיובית אצל ההמון ביחס לישראל. קיימים כמה גופים וארגונים שתומכים בישראל, ומחנכים את הציבור לאהדת ישראל.
"אנחנו מחנכים את אנשינו בשני מישורים", מפרט מישו. "המישור הדתי, שבו אלוהים בירך את אברהם ואת הזכויות הדתיות וההיסטוריות של עם ישראל על ארץ ישראל; והמישור המעשי - למדינת ישראל יש טכנולוגיות שמסוגלות לשפר את המצב באפריקה בכלל, ובדרום אפריקה בפרט.
"למשל בעיית המים המזוהמים בדרום אפריקה ניתנת לפתרון בזכות טכנולוגיה ישראלית, וכך גם בעיית הגידול של צמחים באזורים מסוימים, שאפשר לפתור בזכות פיתוח של טכנולוגיות השקיה מתקדמות. הפעילות שלנו מסייעת לאחרים להכיר בחשיבות ישראל. חלק מהתמיכה בישראל היא בכך שאנחנו שמים את חיינו ואת הבריאות שלנו כדרום־אפריקנים לפני כל אג'נדה פוליטית".
בולטות תקשורתית גבוהה
מישו מפליא לדבר פוליטיקה גם כי הוא מביט לעבר הבחירות הקרובות, שייערכו במאי 2014. אבל כשם שמישו סבור שחייבים להחליף את "הממשלה המאכזבת, שיש לה ולעמדותיה מתנגדים רבים, ושאיבדה את אמונו של הציבור הרחב", העיתונאי אליסטר ריד טוען ש"יש פרשנים פוליטיים שסבורים שהסיבה להתבטאויות האנטי־ישראליות במשרד החוץ הדרום־אפריקני היא ניסיון להשיג קולות ממחוזות שבהם יש רוב מוסלמי, דוגמת מחוז קייפ, ושאין בהם כיום רוב למפלגת השלטון". אז מי צודק? ימים יגידו.
ANC צפויה לנצח גם בבחירות הקרובות, אבל השאלה הגדולה היא אם כוחה ייחלש ובאיזו מידה, כפי שחוזים כעת הסקרים, או שמא תצליח לשמור על יציבותה בשלטון.
אז למה בכלל להתעסק בדרום אפריקה? אתם רשאים לתהות. הרי לא מדובר באחת המדינות הגדולות, העשירות או המשפיעות בעולם. עם זאת, ממש לא כדאי לזלזל בחשיבותה ובמעמדה של דרום אפריקה כמצפן מוסרי, כך אומרת ד"ר עינת וילף, חברת כנסת לשעבר מטעם סיעות העבודה והעצמאות, וכיום עמיתה בכירה במכון למדיניות העם היהודי, שעוסק כעת בריכוז פרויקט מחקר גדול בנושא הדה־לגיטימציה שנעשית לישראל.
"בגלל ההיסטוריה שלה כמדינה שהתגברה על אפרטהייד, דרום אפריקה נחשבת כיום למובילה מבחינה מצפונית עבור אנשים רבים שתופסים את עצמם נאורים. היא נושאת את דגל השוויון בין שחורים ללבנים ואת דגל הסובלנות, למשל, נלסון מנדלה נחשב למנהיג עולמי. יש לדרום אפריקה מעמד של מצפן מוסרי בעולם הליברלי והשפעה אדירה על הארגונים הלא ממשלתיים בכל העולם המערבי, וזה מקרין גם על ארגונים אירופיים וגם על השמאל בארה"ב", טוענת וילף.
כאמור, עיני רבים בעולם המערבי נשואות לדרום אפריקה, ומכאן ההשפעה שלה בקרב חוגי השמאל ובחוגים הליברליים במערב - אם בקמפוסים באוניברסיטאות בארה"ב ואם בגופים פוליטיים־חברתיים נחשבים באירופה. היוזמה להחרים מוצרים שמיוצרים מעבר לקו הירוק הגיעה מדרום אפריקה, וכך גם יוזמות להחרמת קשרים עם ישראלים, אי הכרה במוסדות ישראליים והטענות שלפיהן ישראל היא מדינת אפרטהייד.
"דרום אפריקה מובילה גם תופעה של יהודים אנטי־ישראלים", מוסיפה וילף, "נכון שהקהילה היהודית מאוד ציונית ומחויבת לישראל, אבל יש גם כמה פעילים יהודים בולטים שיוצאים נגד ישראל ומכנים אותה 'מדינת אפרטהייד', והם זוכים לבולטות תקשורתית גבוהה. מובן שזה קטלני, כי לך תתווכח אם אומר את זה יהודי מדרום אפריקה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו