לראשונה מזה כ-30 שנה: זן נדיר של בעל חיים נצפה בישראל

דב לייבוביץ, צפר שסייר בפארק בבאר שבע, זכה לביקור מפתיע מאורח מיוחד - השפמתן • ציפור קטנה שאורכה כ-16 ס"מ עם זנב ארוך ומהודר • מנהל מרכז הצפרות: "למרות שכבר ראיתי את הציפור היפה הזו באירופה, לראות אותה אצלנו זו חוויה מעולם אחר"

שפמתן נדיר. צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע, אריה סטמקר

אורח נדיר במיוחד: בבוקר יום שבת, גילה דב לייבוביץ, צפר באר שבעי שסייר בפארק נחל באר שבע, ציפור קטנה ומיוחדת במינה, שלא ראה בעבר.

הוא זיהה את הציפור כשפמתן, אחת הציפורים הנדירות והנחשקות ביותר על ידי צפרי ישראל, ומיד עדכן את מידד גורן, מנהל מרכז צפרות רמת הנגב של רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, שהגיע למקום על מנת לתעד אותה.

תיעוד ראשון בישראל מזה כ-30 שנים של שפמתן

גורן מספר כי השפמתן הוא מין יחיד במשפחתו, משפחת השפמתניים, אורכו כ-16 ס"מ והוא קרוי על שום דגם הפנים הייחודי של הזכר ואף מתאפיין בזנב ארוך ומהודר.

"כאשר קיבלתי את השיחה מדב לייבוביץ, הייתי בדיוק בתצפית על בז נודד במסגרת פרויקט משמר הבזים, ולא האמנתי. נפרדתי מהבז ומיהרתי לבאר שבע, הצלחתי לצפות בו בהתרגשות רבה, צילמתי ועדכנתי צפרים נוספים. למרות שכבר ראיתי את הציפור היפה הזו באירופה מספר פעמים, לראות אותה אצלנו בנגב זו חוויה מעולם אחר. למשך שעה הצלחתי לשכוח מהאירועים סביבנו, הוא נקודת אור קטנה", הוא אומר.

בחברה להגנת הטבע מוסיפים כי לשפמתן אזור תפוצה רחב, ממערב אירופה ועד מזרח אסיה.

בישראל הוא נחשב למזדמן נדיר ביותר, עם 12 תצפיות קודמות, רובן בשנות השמונים והאחרונה ב-1995 על ידי ד"ר איל שוחט, מיוזמי ומקימי פארק נחל באר שבע, בית הגידול שדרוש לשפמתן כדי לשרוד את חודשי החורף.

שפמתן נדיר, צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע, אריה סטמקר

"לא ברור מדוע השפמתן נעדר מישראל כל כך הרבה שנים, אך אפשר לשער כי אזורי הקינון של הפרטים אשר נצפו בארץ נפגעו ואוכלוסייתם הצטמצמה, או שבתי הגידול המתאימים בישראל נחרבו, או שאולי פשוט לא מצאנו אותו כי הוא חמקמק מאוד וחיבתו להיות בתוך הקנים מסבכת עוד יותר את המצב", הוא מספר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר