שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

צבייה בהיריון נפצעה - בתה נולדה כמה ימים לפני מות אמה

אל מרפאת קק"ל הגיעה צבייה הסובלת מפגיעת ראש, אך התברר כי היא גם בהיריון • במרפאה נולדה עופרה יפהפייה, אך למרבה הצער האם מתה ארבעה ימים לאחר מכן

צבייה ועפרה , צוות מרכז האקלום לחיות בר, אגמון החולה-קק"ל
צבייה ועפרה. צילום: צוות מרכז האקלום לחיות בר, אגמון החולה-קק"ל

בשעת לילה מאוחרת קיבלו במרכז האקלום לחיות בר באגמון החולה-קק"ל טלפון בהול מפקח של רשות הטבע והגנים, לגבי צבייה שנפגעה מרכב נוסע ברמת הגולן.

הצבייה הגיעה למרפאה במצב קשה מאוד, כשהיא סובלת מדימום ומפגיעת ראש, ועוד התברר כי היא היתה בהיריון מתקדם. הצבייה קיבלה טיפול מיידי כדי לייצב את מצבה: עירוי, שיכוך כאבים ותרופות.

בשעת בוקר מוקדמת הגיעה ד"ר רונה נדלר ולנסי, וטרינרית ומנהלת מרכז האקלום באגמון החולה-קק"ל, להמשך טיפול ואבחון. ד"ר ולנסי מספרת: "הבנו שאנחנו מטפלים בשני צבאים הנמצאים במצב מסכן חיים. הצבייה סבלה מפגיעה נוירולוגית, ממצב הכרתי ירוד ומפגיעה קשה בעין. היא גם היתה בהיריון מתקדם, והיה סיכוי גדול שבעקבות הסטרס והמצב הפיזי שלה היא תתחיל המלטה מוקדמת". ואכן, לאחר שהצוות עמל כדי לייצב את מצבה של הצבייה, היא החלה להראות סימנים ראשונים של המלטה.

הצבייה מקבלת טיפול רפואי, צילום: צוות מרכז האקלום לחיות בר, אגמון החולה-קק"ל

משהתחילו סימנים אלו ניתנו לצבייה תרופות לסיוע בצירים, ולאחר כשעה הגיע הזמן להוציא את העופרה.

"זו הפעם הראשונה שיצא לי ליילד צבייה בלידה 'רגילה' ולא בניתוח קיסרי", מתרגשת ד"ר ולנסי. "זו היתה חוויה ייחודית ומופלאה". כשד"ר סמדר טל, מומחית לגינקולוגיה וטרינרית, היתה על הקו, ד"ר ולנסי יילדה את הוולד שיצא בריא ושלם - עופרה חדשה באה לעולם. אך כעת, משהסתיימה דרמה אחת, המשיכה דרמה אחרת - המאבק על חיי הצבייה.

העופרה // צילום: צוות מרכז האקלום לחיות בר, אגמון החולה-קק"ל

במשך ארבעה ימים נלחם צוות מרכז האקלום לחיות בר על חייה של הצבייה - אך למרות כל המאמצים, למרבה הצער, היא לא שרדה.

בימים הקרובים תועבר העופרה לבית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים, ולאחר מכן תיבחן האפשרות של שילובה בטבע.

אוריה ואזנה, פקח רשות הטבע והגנים במרכז הגולן, אמר: "ערנותם של אזרחים לחיות בר פצועות היא מצילת חיים. בזכות שיחת הטלפון למוקד, ניצלו חייה של העופרה, ואני מקווה שכשתגדל ניתן יהיה להשיבה לטבע. אני פונה לנהגים, בבקשה - סעו לאט! אנחנו בשיא עונת ההמלטות. נסיעה איטית תבטיח את חייהן של חיות הבר ותסייע לנו בשמירה עליהן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר