בשיתוף אימפקט שירותי הפקה
במשרד הביטחון העריכו לאחרונה כי בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" יוכר כ-12,500 נכים משורות הצבא. בכך, כך לפי הערכה שמרנית של משרד הביטחון, יגדל מספר נכי צה"ל ביותר מ-20%. אל המספרים העצומים הללו יש להוסיף גם אזרחים ואזרחיות שנפצעו בגוף ובנפש באירועי המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר.
לדברי עו"ד אימבר גולן פרטוש, מומחית לדיני נזיקין ומימוש זכויות רפואיות, מי שסובלים מבעיות רפואיות, בין אם על רקע המלחמה ובין אם כתוצאה ממחלה, ייתכן והם זכאים לקבלת פטור ממס הכנסה.
"כל אדם", אומרת עו"ד גולן פרטוש, "שסובל ממגוון בעיות רפואיות או מבעיה רפואית אחת יכול ויהיה זכאי לפטור ממס הכנסה. זה לא משנה אם הוא עצמאי או שכיר. לא בהכרח אדם שיש לו רק בעיה אחת או מחלה מאוד קשה יהיה זכאי.
יש אנשים רבים שאינם מודעים לכך, מי שיש להם מגוון בעיות רפואיות שבאמת במכלול שלהם יכולים להגיע לנכות מזכה. למשל, חולי סכרת במצב לא פשוט, בעיות אורתופדיות קשות או מי שמשתקם בניתוח. זה עצוב, אבל יש הרבה שבאמת לא מכירים את הזכויות האלו". אחוז הנכות שדרוש הוא 90% נכות, זה יכול להיות מורכב מבעיה רפואית אחת ויכול להיות מורכב ממגוון בעיות רפואיות".
- האם ניתן לקבל תשלום רטרואקטיבי בגין פטור ממס הכנסה?
עו"ד גולן פרטוש: "כן בהחלט, ניתן לקבל תשלום רטרואקטיבי עד 6 שנים אחורה. זה כמובן תלוי בוועדה הרפואית שקובעת ממתי החלה הנכות הרפואית".
- איך מגישים בפועל את הבקשה ולמי?
עו"ד גולן פרטוש: "הבקשה מוגשת לפקיד השומה באזור המגורים, למס הכנסה בסניף הקרוב. הבקשה מועברת משם לביטוח הלאומי. הוועדות הרפואיות של ביטוח לאומי בוחנות את המקרה עבור מס הכנסה, מנפקות החלטה בנוגע לאחוזי הנכות הרפואיים ומשם זה חוזר שוב למס הכנסה לצורך קבלת ההחזרים".
עוד מוסיפה עו"ד גולן פרטוש, כי מי שמגישים את הבקשה מוזמנים לוועדות רפואיות במוסד לביטוח לאומי. "גובה הנכות תלוי במצב הרפואי ובמספר ועדות, בהתאם למגוון הבעיות הרפואיות. מי שסובל מבעיות אורתופדיות, נפשיות, נוירולוגיות, יוזמן לכל אחת מהוועדות בנפרד. המכלול הוא זה שמקנה את האחוזים הרפואיים הרלוונטיים. תקרת הפטור לאנשים מיגיעה אישית לעבודה זה כ-440 אלף שקלים לשנה".
עו"ד גולן פרטוש ממליצה למי שמעוניין להגיש בקשה לקבלת פטור ממס, לבחון את הבעיות הרפואיות שלו ב-6 השנים האחרונות, מהיום שבעצם מוגשת הבקשה, וזאת על מנת לנסות לקבל את הפטור כמה שיותר אחורה. "חשוב", היא מוסיפה, "לחלק את הבעיות לתחומים על מנת שהזימון יהיה לכל וועדה לפי התחומים שבהם יש מגבלה. כל מגבלה קטנה ביותר יכולה להוביל את האדם לקבלת הפטור. צריך לעשות זאת בצורה מסודרת, להכין את המסמכים בכל תחום, מסמכים ישנים ועדכניים".
- יש אפשרות לערער על החלטת הוועדה?
עו"ד גולן פרטוש: "כן בהחלט. על כל החלטה של הוועדה, בכל תחום שבוחרים, ניתן לערער. כמובן שגם לאחר הערר, במידה ולא מגיעים לנכות הרלוונטית שאנחנו סבורים שמגיע לנו, ניתן לערער לבית הדין האזורי לעבודה. לחילופין, במצבים מסוימים, ניתן להגיש גם בקשה נוספת להחמרת מצב".
- מה החשיבות לייצוג של עורך דין בוועדות הרפואיות ובכלל בהליך זה?
עו"ד גולן פרטוש: "החשיבות היא מאוד גדולה. אנחנו מבינים שאם אנחנו עם אחוזים הפחותים מ-90% אז למעשה זה כמו אפס ואין זכאות לכל פטור. הכנת התיק, וגם הכנת הנכות רטרואקטיבי וגם קדימה כמו גם לשנה הנוכחית היא חשובה מאוד. הייצוג בוועדה יש לו ערך מוסף, ההתנהלות מול המסמכים הרפואיים היא בהחלט תורמת. כל ייצוג מול כלל חברות הביטוח ובהן המוסד לביטוח לאומי, ישנה חשיבות גדולה לאופן שבו מגישים את המסמכים ולאופן שבו טוענים לנכות ."
יש לכם שאלה לעו"ד אימבר גולן פרטוש? ניתן ליצור קשר בוואטסאפ
בשיתוף אימפקט שירותי הפקה