X

🧠 10 פעולות קטנות שנוירולוגים רוצים שתעשו למען המוח שלכם 👨‍⚕️

🧩 שינויים פשוטים ביומיום שלכם יכולים להגן על המוח ולמנוע ירידה קוגניטיבית - מחקרים מראים שניתן למנוע עד 45% ממקרי הדמנציה באמצעות הרגלים בריאים וחלקם מפתיעים לחלוטין!

הגנה על הצוואר באמצעות צעיף חם מונעת פגיעה בזרימת הדם למוח ומפחיתה את הסיכון לבעיות נוירולוגיות 🧣✨ ,
הגנה על הצוואר באמצעות צעיף חם מונעת פגיעה בזרימת הדם למוח ומפחיתה את הסיכון לבעיות נוירולוגיות 🧣✨

המוח הוא המרכז השולט בגופנו, והגנה עליו חיונית לאיכות חיינו לטווח הארוך. מחקרים עדכניים מצביעים על כך שפעולות פשוטות יכולות לעשות הבדל משמעותי במניעת ירידה קוגניטיבית. מומחי נוירולוגיה מדגישים שברגע שנגרם נזק מוחי, לרוב בלתי אפשרי להפוך אותו. לכן, אין זה מוקדם מדי או מאוחר מדי להתחיל לשמור על בריאות המוח. הנה, באדיבות Claude, עשר המלצות מנוירולוגים מובילים שיעזרו לכם לשמור על בריאות המוח לאורך זמן.

🪖 1. חבשו קסדה

הגנה פיזית על הראש היא הצעד החשוב ביותר שתוכלו לנקוט כדי להגן על המוח שלכם. פגיעות ראש חוזרות ונשנות ופגיעות מוחיות טראומטיות יכולות להוביל לאנצפלופתיה טראומטית כרונית (C.T.E.), שעלולה לפגוע בקוגניציה הכללית, ובמקרים מסוימים לגרום לדמנציה.

לפי מחקר שפורסם בכתב העת JAMA Neurology, חבישת קסדה בזמן רכיבה על אופניים, סקי או אופנוע יכולה להפחית משמעותית את הסיכון לפגיעה, גם במדינות שבהן החוק אינו מחייב זאת.

למה בלי קסדה, למה?? 🫣🪖 שמרו על עצמכם, זה לא רק חוק — זה החיים שלכם!, צילום: pexels-maksym-sunytsia

🔊 2. השתמשו באטמי אוזניים בסביבות רועשות

מחקרים מראים שמבוגרים עם אובדן שמיעה נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח דמנציה. הסיבה עשויה להיות הקרבה בין אזורי המוח המעבדים שמיעה וזיכרון, או נטייתם של אנשים עם אובדן שמיעה להימנע מפעילויות חברתיות.

מומלץ להשתמש באטמי אוזניים בסביבות רועשות כמו קונצרטים, אתרי בנייה או בעת הפעלת מכשירים רועשים. לאנשים מעל גיל 50 חשוב לבצע בדיקות שמיעה תקופתיות ולא להסס להשתמש במכשירי שמיעה כשנדרש, אפילו בבית לבד, כדי לספק גירוי שמיעתי למוח.

😷 3. חבשו מסכה בימים מעושנים או מזוהמים

ישנם מחקרים הולכים וגדלים הקושרים חשיפה לזיהום אוויר לירידה קוגניטיבית; מדענים חושבים שחלקיקים זעירים מאוד, נשימים באוויר יכולים לגרום לשינויים כימיים ברגע שהם מגיעים למוח.

לא ניתן להימנע מכל החלקיקים המזיקים - חלקם כה קטנים שהם חומקים דרך מסנני אוויר - אבל חבישת מסכת N95 או מסכה כירורגית ושימוש במסנני אוויר פנימיים בימים בהם איכות האוויר גרועה יותר (כולל בגלל עשן שריפות) יכולים למזער את החשיפה שלכם.

 👑 אלגנטיות ומודעות בריאותית הולכות יד ביד. קייט מידלטון, צילום: Getty Images

👁️ 4. בדקו את העיניים

לא רק שמיעה חשובה; מדענים מאמינים גם שאובדן ראייה קשור לירידה קוגניטיבית. מחקר משנת 2023 מצא שכשליש מהמבוגרים מעל גיל 71 עם לקות ראייה בינונית עד חמורה סבלו גם מדמנציה. תזמון בדיקות עיניים סדירות ושימוש במשקפיים או ניתוח מתקן, כשצריך, יכולים לעזור למזער את הסיכון הזה.

בבריאות המוח יש אמרה חשובה במיוחד לגמלאים: "תשתמש או תאבד". המוח יעיל יותר ביצירת קשרים ועיבוד קלט עבור החושים שהוא משתמש בהם באופן פעיל.

🚶5. צאו להליכה והחליפו את הכיסא בשרפרף

נוירולוגים יודעים שפעילות גופנית מיטיבה עם המוח על ידי הגברת זרימת הדם והעברת חמצן אליו. אפילו מנה קטנה של פעילות גופנית יומית - כמו הליכה של חצי מייל - יכולה להביא לתגמולים אלה.

מחקר שפורסם ב-Neurology מצא שהפחתת הזמן שאתם מבלים בישיבה או חוסר פעילות יכולה גם להביא לחלק מהיתרונות האלה. קימה או הליכה כל 20 דקות בערך עוזרת, כך גם שימוש במושב שמאלץ אתכם להפעיל את שרירי הליבה. מומלץ למזער מושבים עם תמיכה מלאה ולהשתמש בשרפרפים, ספסלים או רצפה כשאפשר.

הליכה טובה היא כמו חיבוק מהטבע 🌿🤗, צילום: pexels-cottonbro

❤️ 6. נהלו את רמות הכולסטרול שלכם

הכולסטרול מסוג ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (או "הרע") שיכול להגיע מצריכת בשרים אדומים, מוצרי חלב מלאים ומשקאות ממותקים יכול להקשיח את העורקים, להגביל את זרימת הדם למוח ולהגביר את הסיכון לשבץ ולירידה קוגניטיבית.

אכילת קטניות, דגנים מלאים, פירות וירקות יכולה לעזור לכם לנהל את רמות הכולסטרול. גם שמירה על משקל בריא, פעילות אירובית קבועה ותרופות כמו סטטינים יכולים לסייע. בדקו את הרמות שלכם כל כמה שנים, או לעתים קרובות יותר אם יש לכם סוכרת או סיכון מוגבר לשבץ או למחלות לב.

📚 7. הצטרפו למועדון ספרות

שמירה על חיים חברתיים פעילים מרחיקה את ההשפעות הבריאותיות השליליות של בידוד - כגון דיכאון, או אפילו תמותה מוקדמת. מחקרים מראים שאנשים עם מערכת תמיכה חברתית חזקה נמצאים בדרך כלל בבריאות כללית טובה יותר. חוסר בכך יכול להוביל לאפיזודות דיכאוניות, שקשורות לירידה קוגניטיבית במטופלים מבוגרים יותר.

מחקר שפורסם ב-JAMA Network Open מצא שפעילויות כמו מועדוני ספרות או קבוצות גינון יכולות לעשות את ההבדל, אבל אפילו ארוחת ערב חודשית מתוכננת עם חבר קרוב או בני משפחה עושה הבדל גדול.

🦷8. השתמשו בחוט דנטלי כל יום

היגיינה אוראלית חיונית למניעת זיהומים ומחלות חניכיים. זיהומים אוראליים יכולים להתפשט לסינוסים, מה שיכול לגרום לקריש או לבעיות ניקוז במוח. מחקרים גם מצאו קשר בין מחלת חניכיים לבין דמנציה.

שימוש קבוע בחוט דנטלי וצחצוח שיניים, וביקור אצל רופא השיניים לפחות פעם בשנה (או פעמיים בשנה) יכולים לשמור על השיניים והחניכיים שלכם בריאות, מה שיכול לעזור למנוע זיהום שעלול להוביל לבעיות עתידיות.

חוט דנטלי – פעולה לא קשה מדי שעושה הבדל גדול! 🧵🦷 שתי דקות ביום, חיוך בריא לתמיד, צילום: pixabay-Nicholas Deloitte Media

💤9. שנו היטב

מציאת דרכים לשפר את הזמן שאתם מבלים בשינה, ואת איכות השינה הזו, יכולה לעזור לכם להישאר חדים ולהדוף דמנציה.

אם אתם עובדים במשמרות לילה וישנים במהלך היום, שקלו וילונות האפלה כדי לעזור לווסת את מקצב הסירקדיאני של הגוף שלכם. אם חרדה ודיכאון מעירים אתכם, נסו לעשות מדיטציה לפני השינה. אם אינכם בטוחים היכן נמצאות בעיות השינה שלכם, נהלו יומן שינה כדי לעזור לזהות בעיות פוטנציאליות.

מחקר שפורסם ב-Sleep Medicine Reviews הראה ש"מוח נח" הוא קריטי לבריאות המוח, כיוון ששינה עוזרת לאחד זיכרונות ולנקות פסולת תאית מהמוח.

🧣 10. שמרו על הצוואר שלכם

הצוואר שלכם מספק דם למוח, ופגיעות בצוואר יכולות להגביל את זרימת הדם הזו, להרעיב את המוח מחמצן, או אפילו לגרום לקרישים. רופאים רואים לעתים קרובות מטופלים עם פיתולי צוואר מתאונות דרכים, עיסויים לא טובים או ביקורים כירופרקטיים.

כדי להגן על הצוואר מפני פגיעה, הימנעו מכל פיתול פתאומי או משיכה. מומלץ להימנע מאקדחי עיסוי או עיסוי "רקמות עמוק" כשמדובר בצוואר. הישארו עם הגב העליון והכתפיים. חגירת חגורת בטיחות במכונית היא גם קריטית. בקרו אצל רופא בהקדם אם אתם חושדים שיש לכם פגיעה בצוואר.

🧶 סטייל חורפי עם צעיף רחב וחמים המגן על הצוואר - לא רק אופנתי אלא גם בריא למוח, צילום: מידג'רני

לסיכום, פעולות קטנות אלו יכולות לעשות הבדל גדול בבריאות המוח לטווח הארוך. המוח הוא האיבר החשוב ביותר בגופנו, והשקעה בבריאותו היא השקעה באיכות החיים העתידית שלנו. אימוץ הרגלים פשוטים אלו יכול להפחית משמעותית את הסיכון לירידה קוגניטיבית ולדמנציה בעתיד.

מקורות אלו שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע Claude:

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר