תארו לכם עולם ללא סיגריות. זהו החזון של פרויקט הגמילה מעישון הגדול ביותר במאה ה-21, יוזמה גלובלית שמטרתה לעזור למיליוני מעשנים להיגמל ולהפחית את ההשפעות ההרסניות של עישון על הבריאות והסביבה. מדובר במהלך רחב היקף, שמאחד ממשלות, חברות טכנולוגיה ועמותות בריאות במאמץ משותף להילחם בהרגל המזיק הזה.
איך הכול התחיל?
הפרויקט, המכונה "BreathFree21", הושק בשנת 2021 על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) בשיתוף עם ענקיות טכנולוגיה כמו גוגל ואפל. הרעיון המרכזי הוא להציע למעשנים פתרונות גמילה מותאמים אישית, כולל אפליקציות מבוססות בינה מלאכותית, תמיכה קבוצתית מקוונת ושירותי ייעוץ 24/7.
הפרויקט פועל ב-50 מדינות, עם מטרה שאפתנית: להפחית את שיעור המעשנים בעולם מ-22% לכ-10% עד שנת 2035.
איך זה עובד?
בבסיס הפרויקט עומדת אפליקציה חדשנית המנתחת את הרגלי העישון של המשתמש ומציעה תוכנית גמילה מותאמת אישית. התוכנית כוללת הודעות מוטיבציה יומיות, תזכורות לשתות מים במקום לעשן, ותכני מדיטציה להפחתת סטרס.
בנוסף, המשתמשים משתתפים בקבוצות תמיכה וירטואליות בהובלת מומחים, שמציעות כלים פסיכולוגיים להתמודדות עם תשוקה לניקוטין.
הסוד הוא בטכנולוגיה
אחת התכונות החדשניות ביותר היא מערכת בינה מלאכותית שמזהה מצבי לחץ או טריגרים לעישון. לדוגמה, אם המשתמש מבלה זמן רב באזורי עישון, האפליקציה שולחת התראה עם המלצות לפעילויות חלופיות, כמו הליכה קצרה או שיחת עידוד.
גם ממשלות לוקחות חלק בפרויקט באמצעות סובסידיות על טיפולי גמילה והעלאת מיסים על מוצרי טבק.
תוצאות מעוררות תקווה
במדינות כמו שוודיה וניו זילנד, שבהן יושם הפרויקט בשלביו הראשונים, נרשמה ירידה דרמטית של 30% בשיעור המעשנים תוך שנתיים בלבד. "BreathFree21 שינה את חיי," מספר ג'ון מקנזי, מעשן לשעבר שהשתתף בתוכנית. "בפעם הראשונה הרגשתי שיש לי את הכלים להתמודד עם הדחף."
מה הלאה?
למרות ההצלחה, האתגר עדיין גדול. במדינות מתפתחות, שבהן העישון נפוץ יותר, נדרשים מאמצים נוספים להנגיש את הכלים ואת המידע. תומכי הפרויקט מדגישים שהמאבק בניקוטין הוא לא רק אישי, אלא גם חברתי וכלכלי.
ביקורות מצד חברות הטבק
כמובן, לא כולם שמחים על ההתקדמות. חברות הטבק, שמרגישות את הפגיעה ברווחים, טוענות כי הפרויקט חודרני ומפלה מעשנים.
האם הפרויקט יצליח לסיים את עידן הסיגריות? הזמן יגיד, אבל מה שבטוח – BreathFree21 הוא צעד ענק בכיוון הנכון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו