סוכנות התרופות האירופית (EMA) שינתה את העלונים של תרופות המכילות מינוקסידיל, חומר נפוץ לטיפול בנשירת שיער, כדי לכלול אזהרות לגבי הסיכון לצמיחת שיער מוגברת בקרב תינוקות עקב חשיפה מקרית. לפי Exclásior, העדכונים מדגישים את הצורך להימנע ממגע של תינוקות עם חלקי גוף שבהם נמרחו תמיסות מינוקסידיל.
ההחלטה מגיעה בעקבות דיווחים על 11 תינוקות שפיתחו עלייה חריגה בצמיחת שיער, הידועה כהיפרטריכוזיס או "תסמונת אדם-זאב", הקשורה לשימוש במינוקסידיל על ידי הוריהם או האפוטרופוסים שלהם. El Economista דיווח כי המרכז הפרמקולוגי של נווארה הציג אזהרות לגבי תופעת הלוואי הבלתי צפויה הזו לאחר גילוי מקרים בספרד.
במקרה אחד שתואר על ידי El Pais, החלה צמיחה מוגברת של שיער על גבו, רגליו וירכיו של תינוק במשך חודשיים. בדיקה של המקרה חשפה כי האב השתמש במינוקסידיל והיה בחופשת הורות כדי לטפל בבנו. כאשר המגע של התינוק עם התרופה הופסק, תוך מספר חודשים ההיפרטריכוזיס נפסק.
בעקבות דיווח ראשוני זה, סקירה של מקרים דומים במאגר מידע בספרד גילה שישה מקרים נוספים של תינוקות שהמטפלים שלהם השתמשו במינוקסידיל. El Mundo ציין כי החיפוש הורחב למאגר אירופי רחב יותר, שם נמצאו שלושה מקרים נוספים, מה שהביא את המספר הכולל לאחד-עשר.
המרכז הפרמקולוגי של נווארה הציע כי המגע בין הורים המשתמשים במינוקסידיל לבין תינוקותיהם עלול להיות הגורם להיפרטריכוזיס. Público הסביר כי העברה כזו יכולה להיווצר במגע עור-לעור או בחשיפה דרך הפה, כמו למשל כאשר תינוקות מוצצים חפצים שנגעו בחומר, או את אצבעותיהם של ההורים. המרכז הדגיש כי עורם של ילדים צעירים חדיר יותר, מה שהופך אותם לרגישים יותר לספיגת תרופות שנמרחות על העור.
מינוקסידיל פועלת על ידי הארכת שלב צמיחת השיער והגברת זרימת הדם לזקיקי השיער. בעוד שבדרך כלל התרופה בטוחה כשמשתמשים בה נכון, היא עשויה לגרום לתופעות לוואי, כולל היפרטריכוזיס, באזורים שאינם הקרקפת.
לפי El Economista, מומחים ממליצים על אמצעי זהירות למניעת חשיפה מקרית לתינוקות. אלה כוללים שטיפת ידיים יסודית לאחר מריחת התמיסה ושמירת התרופה במיכל המקורי, והסגור היטב, הרחק מהישג ידם של ילדים. העלונים המעודכנים מייעצים למשתמשים להימנע ממגע של תינוקות עם אזורי העור המטופלים.
היפרטריכוזיס בתינוקות יכול להיות מדאיג, ועלול להוביל לבדיקות רפואיות רבות כדי לשלול בעיות אנדוקריניות. צמיחת שיער מוגברת בתינוקות נושאת סיכון לגרימת סיבוכים בלב ובכליות.
במקרה קודם בספרד, בשנת 2019, כעשרים תינוקות פיתחו היפרטריכוזיס עקב טעות של חברת Farma-Química Sur. אל פאיס דיווח כי החברה הפיצה למספר בתי מרקחת אצוות של מינוקסידיל שהיו ארוזות כאילו היו תרופה אחרת, וכך הן שימשו להכנת סירופים לתינוקות. המקרה עדיין ממתין למשפט בבית המשפט הפלילי.
מריבל ברמחו, פרופסור לרוקחות באוניברסיטת מיגל הרננדס (אלצ'ה), הסבירה ל-El Pais כיצד הפוטנציאל של מינוקסידיל לקידום צמיחת שיער התגלה במקרה. "זהו מרחיב כלי דם חזק, שהיה בשימוש בטבליות דרך הפה ליתר לחץ דם חמור במשך חצי מאה. אז ראו שחלק מהמטופלים פיתחו היפרטריכוזיס, אז תופעת הלוואי הזו החלה להיות מנוצלת נגד התקרחות באופן מקומי בצורת תמיסות הידרואלכוהוליות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו