X

אסתמה: את שליש מהמקרים אפשר היה למנוע, לפי מחקר

מחקר עצום שכיסה עשרות מדינות ומיליוני חולים גילה כי חלק גדול מאוד ממקרי האסתמה בעולם ניתנים למניעה, אם רק היינו מודעים לסכנה ומתאמצים קצת יותר

משאף לסובלים מאסתמה. צילום: צילום: Getty Images

מחקר בינלאומי חדש חושף נתון מדאיג: כמעט שליש ממקרי האסתמה החדשים בעולם נגרמים מסיבה אחת הניתנת למניעה: זיהום אוויר. המחקר, שנערך במכון מקס פלנק לכימיה ופורסם החודש ב-One Earth, מבוסס על נתונים מ-25 מיליון אנשים ברחבי העולם. נעזרנו ב-Claude כדי לתמצת את הממצאים.

צוות החוקרים, בהובלת ד"ר רואיג'ינג ני, ניתח 68 מחקרים אפידמיולוגיים, עם נתונים מ-22 מדינות ואזורים מגוונים – צפון אמריקה, מערב אירופה, מזרח אסיה, דרום אסיה ואפריקה. החוקרים מצאו כי 30% ממקרי האסתמה החדשים קשורים לחשיפה לחלקיקים זעירים באוויר (PM2.5). יותר מ-30 מיליון אנשים מאובחנים באסתמה מדי שנה, וכ-4% מאוכלוסיית העולם סובלת מאסתמה. בגרמניה בלבד, בה נערך המחקר, זיהום אוויר אחראי ל-11% ממקרי האסתמה החדשים – כ-28,000 חולים.

למרבה הצער, המחקר מצא שילדים פגיעים במיוחד לנזקי זיהום האוויר. זאת מכיוון שהריאות והמערכת החיסון שלהם עדיין מתפתחות עד גיל הבגרות. חשיפה לזיהום אוויר יכולה לגרום להם לדלקת בדרכי הנשימה, כמו גם השפעה על התגובה החיסונית ורגישות מוגברת לאלרגנים.

אך זה לא הפער היחיד: במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית החשיפה לזיהום גבוהה יותר. דווקא באזורים אלה המחקר על השפעות הזיהום היה מוגבל עד כה. ואם זה לא מספיק, הבדלים במערכות הבריאות ובמאפיינים דמוגרפיים משפיעים על חומרת הבעיה.

מה אפשר לעשות?

פרופ' יאפנג צ'נג, מנהל המחקר, מדגיש את הצורך בפעולה בשני מישורים:

  1. ברמת המדיניות: אכיפה נוקשה של חוקים נגד זיהום אוויר, הפחתת פליטות מזהמים ושיפור מערכות ניטור.
  2. ברמה האישית: שימוש במסכות מגן, הפחתת חשיפה לזיהום אוויר ומודעות לאיכות האוויר באזור המגורים.

ממצאי המחקר מהווים קריאת השכמה לקובעי מדיניות ולציבור כאחד. אסתמה היא מחלה שאינה ניתנת לריפוי, ופוגעת קשות באיכות החיים. העובדה ששליש מהמקרים ניתנים למניעה מחייבת פעולה מיידית ונחושה להפחתת זיהום האוויר, או לפחות להפחתת החשיפה אליו ככל הניתן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר