מחקר חדש מעלה ממצא מטריד: צבע העור עשוי להשפיע באופן משמעותי על יעילות ובטיחות של תרופות. הדבר מאיר באור מאוד לא מחמיא את תעשיית התרופות ונהלי בדיקת היעילות והבטיחות שלה. Claude מרחיבה.
המחקר, שפורסם בכתב העת Human Genomics בחודש שעבר, חושף כי מלנין – הפיגמנט שאחראי לצבע העור, השיער והעיניים – מסוגל לספוג תרופות מסוימות. כתוצאה מכך, אנשים בעלי גווני עור שונים עשויים להגיב באופן שונה למינון זהה של אותה תרופה.
החוקרים מצביעים על ניקוטין כדוגמה מאלפת: המחקר מראה שניקוטין נקשר למלנין, וכך הבדלים בפיגמנטציה של העור עשויים להשפיע על דפוסי העישון. כאשר אדם שואף ניקוטין, חלק ממנו נספג בתאים המכילים מלנין בעור, מה שמפחית את כמות החומר שמגיעה למוח אצל אנשים בעלי עור כהה.
המחקר חושף בעיה מטרידה בתעשיית התרופות: מרבית הניסויים הראשוניים בתרופות נערכים בתאים שמקורם באנשים ממוצא אירופאי. כתוצאה מכך, תרופות רבות אינן נבדקות כראוי עבור אוכלוסיות בעלות גווני עור שונים.
החדשות הטובות הן שיש התקדמות משמעותית בתחום:
- מודלים חדשים: מדענים פיתחו מודלים תלת-ממדיים של עור אנושי בגוונים שונים, המאפשרים בדיקה מדויקת יותר של השפעת תרופות.
- טכנולוגיית "איבר על שבב": פיתוח המאפשר לחקור את התגובות לתרופות של מלנין בעור ואנזימים בכבד בו-זמנית.
- רגולציה חדשה: בשנת 2022 נחקק בארה"ב חוק המחייב פיתוח תוכניות להגברת הגיוון בניסויים קליניים.
בנוסף לחוק, ב-2024 פרסם מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הנחיות חדשות לחברות תרופות, הדורשות מהן לפתח "תוכניות פעולה לגיוון". התוכניות צריכות לכלול יעדים ברורים לגיוס משתתפים מגילאים, מוצאים ומגדרים שונים לניסויים קליניים.
למרות השיפור המסתמן, החוקרים קוראים למספר צעדים מיידיים, כגון שימוש במודלים תאיים מגוונים יותר בשלבי המחקר המוקדמים, שקיפות רבה יותר לגבי סוג המודלים התאיים בהם נעשה שימוש בפיתוח של כל תרופה, עידוד השתתפות של קבוצות מיעוט בניסויים קליניים ובניית אמון מחודש בין חברות התרופות לקהילות מיעוטים.
ד"ר סופי זאייר, מובילת המחקר, מעודדת מטופלים לשאול שאלות ולדרוש מידע על האופן בו נבדקו התרופות עבור אנשים מהרקע האתני שלהם. התקווה היא שהמודעות הגוברת לנושא, יחד עם טכנולוגיות חדשות ורגולציה מתפתחת, יובילו לפיתוח תרופות שיהיו בטוחות ויעילות יותר עבור כל האוכלוסיות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו