X

בשר הודו מחזק את הזיכרון ויכול להגן על המוח מהזדקנות

ממנת חלבון מושלמת ועד ויטמינים חיוניים – למה כדאי לחשוב מחדש על בשר הודו, בקרוב כוכב ארוחת חג ברחבי ארצות הברית, ולשלב אותו בתפריט היומי? וגם מתכון טעים וקל

בחירה תזונתית אידיאלית עבור מי שמחפש מזון עשיר בחלבון ודל בשומן רווי. בשר הודו. צילום: המחשה - מידג'רני

 

חג ההודיה, חג אמריקאי חילוני-תרבותי במהותו, הוא סמל לא רק לאיחוד משפחות ופרנסה טובה. ארוחה מסורתית עם תרנגול הודו במרכז השולחן, היא סמל מרכזי של החג וכמובן, דימוי אמריקאי מוכר בעולם. אך רבים לא מודעים לכך שהיתרונות הבריאותיים של בשר ההודו חורגים הרבה מעבר לאותו ערב חגיגי. בשר ההודו, על גרסאותיו השונות, יכול להוות מרכיב תזונתי משמעותי בתפריט היום-יומי. בזכות ערכו התזונתי, הדל בשומן והרווי בחלבונים ומיקרו-נוטריינטים, ההודו יכול לשפר את הבריאות במספר דרכים.

היתרונות הבריאותיים של בשר הודו חורגים הרבה מעבר לאותו ערב אמריקאי חגיגי, צילום: vecteezy

מנת חלבון איכותית לכל יום

85 גרם של חזה הודו ללא עור מכילים כ-25 גרם חלבון – קרוב למחצית מהכמות היומית המומלצת לאדם ממוצע. החלבונים הם אבני הבניין של הגוף, מסייעים בתיקון תאים, חיזוק מערכת החיסון, ואף במנגנוני העיכול. יתר על כן, בשר ההודו מספק תחושת שובע מתמשכת, מה שהופך אותו לבחירה אידיאלית עבור אלו המבקשים לשמור על משקל מאוזן.

אמריקאים צורכים יותר מ-46 מיליון תרנגולי הודו בחג ההודיה | storyblocks

דל בשומן וכולסטרול – יתרון מול מקורות חלבון אחרים

בשר הודו, במיוחד חזה ללא עור, מכיל פחות שומן רווי בהשוואה לבקר או כבש. לדוגמה, המבורגר של 85 גרם מכיל כ-7.5 גרם שומן רווי, לעומת חצי גרם בלבד בחזה הודו. שומן רווי גבוה קשור לרמות כולסטרול LDL מוגברות, שעשויות להוביל לבעיות לב ושבץ. שילוב הודו בתפריט הוא בחירה בריאה למי שמעוניין להפחית את צריכת השומן הרווי.

מרק כדורי בשר הודו אסייתי, צילום: Vecteezy

ויטמינים למוח ולגוף

בשר ההודו מכיל כמות מרשימה של ויטמיני B, בהם B3, B6, ו-B12. ויטמין B12, שנמצא במיוחד בבשר כהה, תורם לתפקוד תקין של מערכת העצבים ולשמירה על חדות המוח. מנת הודו כהה עם עור יכולה לספק מעל מחצית מהכמות היומית המומלצת של הוויטמין.

האם הודו באמת גורם לנמנום?

מיתוס ותיק טוען כי הודו גורם לעייפות בשל חומצת האמינו טריפטופן, אך המומחים מסבירים כי הכמות אינה מספיקה כדי להשפיע על הערנות. תחושת העייפות נובעת לרוב מאכילה כבדה ושילוב של אלכוהול בארוחות חגיגיות.

הודו מעובד – שימו לב לנתרן ולמרכיבים מלאכותיים

מוצרי הודו מעובדים, כמו נקניקים, עלולים לכלול כמות גבוהה של נתרן ותוספים שאינם בריאים. מומלץ להעדיף הודו אפוי בתנור על פני גרסאות מעושנות או מיושנות, ולהקפיד לקרוא תוויות כדי לזהות מרכיבים שאינם חיוניים.

לשמור על שאריות – גם יום אחרי החג

שאריות הודו נשמרות טריות במקרר לשלושה-ארבעה ימים, ובתנאי הקפאה – עד חצי שנה. כך, הודו יכול לשמש כמרכיב רב-שימושי במגוון מאכלים, מכריכים ועד תבשילים מזינים.

למוניקה יש תרנגול הודו על הראש ('חברים', עונה 5 פרק 8 - חג ההודיה) 

לסיכום: הודו – הרבה מעבר למנה עיקרית

היתרונות הבריאותיים של הודו הופכים אותו לאחד ממקורות החלבון האידיאליים. הוא דל בשומן, עשיר בחלבונים, תומך בבריאות הלב, משפר את תפקוד המוח, ואף מסייע לשמירה על משקל תקין. אז גם אם חג ההודיה מאחוריכם – ההודו יכול להישאר במרכז השולחן שלכם.

מתכון לחזה הודו עסיסי וקל בתנור

חזה הודו עסיסי וקל בתנור,

מרכיבים:

  • 1 ק"ג חזה הודו (ללא עצם ועור)
  • 3 כפות שמן זית
  • 4 שיני שום כתושות
  • 2 כפות פפריקה מתוקה
  • 1 כף רוזמרין (אפשר יבש או טרי)
  • 1 כף תימין יבש
  • מיץ מלימון אחד
  • 1 כף דבש או סירופ מייפל (לא חובה)
  • מלח ופלפל לפי הטעם

הוראות הכנה:

  1. חימום תנור: חממו את התנור ל-190 מעלות צלזיוס והכינו תבנית אפייה גדולה.

  2. הכנת מרינדה: בקערה קטנה ערבבו את שמן הזית, השום הכתוש, הפפריקה, הרוזמרין, התימין, מיץ הלימון, הדבש, המלח והפלפל. ערבבו היטב עד לקבלת מרינדה אחידה.

  3. שימון הבשר: הניחו את חזה ההודו בתבנית ושפכו עליו את המרינדה. עיסו את התבלינים על כל הבשר, כך שיצופו היטב.

  4. אפייה: כסו את התבנית בנייר אלומיניום (לשמירה על עסיסיות) והכניסו לתנור למשך כ-30 דקות. לאחר מכן, הסירו את הנייר ואפו עוד כ-10-15 דקות, עד שהחזה מזהיב מעט.

  5. בדיקת מוכנות: ודאו שהבשר הגיע לטמפרטורה פנימית של 74 מעלות (אפשר לבדוק עם מדחום בשר).

  6. מנוחה ופריסה: הוציאו את החזה מהתנור ותנו לו לנוח כ-10 דקות לפני הפריסה, כדי לשמר את העסיסיות.

הגשה:

הגישו עם ירקות צלויים, פירה או סלט טרי.

בתיאבון! 🍽️ 


מקורות אלו שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע הבינה המלאכותית Alchemiq:

The New York Times, Harvard T.H. Chan School of Public Health, USDA Nutritional Database

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר