הציעו לכם פעם לחבק עץ כדי להרגיש טוב יותר? האם תהיתם איך יכול להיות שטיול ביער אמור לגרום לנו להרגיש טוב יותר – או למה אפילו במרפאות שמים תמונות של טבע, כאילו שמדובר בחלק מהטיפול הרפואי? קת’י וויליס היא מרצה למגוון ביולוגי באוניברסיטת אוקספורד, ולאחרונה היא הוציאה ספר בשם "Good Nature” (בתרגום חופשי למדי: “טבע בריא"), בו היא מנסה להוכיח כיצד מנגנונים מדעיים מסוגלים להסביר את השפעתו העמוקה של הטבע על בריאותנו. נעזרנו ב-Claude כדי לסכם את התקציר שהעניקה בראיון לאתר LiveScience.
הכל התחיל כאשר היא הבחינה בכך שמטופלים שחלון חדר ההתאוששות שלהם לאחר ניתוח כיס מרה השקיף על עצים החלימו מהר יותר, והשתמשו בפחות משככי כאבים, לעומת מטופלים שחדריהם צפו על קיר לבנים. מהניסויים והמחקרים שלה היא הסיכה כי כשאנחנו מסתכלים על הטבע, שלושה מסלולים בגוף שלנו מופעלים:
1. במערכת העצבים האוטונומית – ירידה בדופק ובלחץ הדם;
2. במערכת ההורמונלית – ירידה ברמות הורמוני הדחק ושיפור במדדי הרגיעה;
3. במערכת הפסיכולוגית – הפחתת חרדה ותחושת רוגע מוגברת.
מחקרים מראים שאנחנו מגיבים בצורה הכי חיובית לנופים שמזכירים סוואנה – שטח פתוח עם כמה עצים פזורים. מעניין במיוחד: גם אנשים שחיו כל חייהם ביער גשם טרופי בחרו בנוף כזה, שאמור להיחשב מבחינתם שנמוך רציני ל"טבע", כמרגיע ביותר.
אבל זה לא רק מה שאנחנו רואים:
ריח
כשאנחנו נושמים את ריח היער, מולקולות מיוחדות נכנסות למחזור הדם. כך, הליכה ביער אורנים מעלה את רמת תאי ההרג הטבעיים בדם, שמגנים עלינו מפני סרטן ונגיפים. ההשפעה נמשכת עד שבוע (!) אחרי הטיול.
מגע
מחקר מפתיע בפינלנד הראה כי ילדים ששיחקו באדמה טבעית פיתחו מערכת חיסון חזקה יותר. השינוי התבטא בחיידקי המעיים שלהם תוך 28 יום. חלק מההשלכות היו ירידה משמעותית בסמני דלקת בדם.
מה אפשר לעשות בבית?
- צמחים חיים - הציבו צמחים בסלון ובחדר העבודה. ירקה מצויצת, המכונה מעבר לים "צמח עכביש" (נחשו למה) היא בחירה מצוינת.
- פרחים טריים – אגרטל עם ורדים על השולחן מוריד לחץ דם. אפילו ורדים ללא ריח משפיעים (!).
- תמונות טבע – הציבו תמונות של נופים פתוחים בסביבת המגורים והעבודה שלכם. רצוי לבחור תמונות עם אופק ועצים פזורים.
טיפים חשובים
- צמחים מלאכותיים לא עובדים – באופן מעניין, למרות שצמחים אמתיים חסרי ריח עוזרים, מחקרים הראו שלצמחים מזויפים אין את אותה השפעה;
- מגוון ביולוגי – ככל שיש יותר מגוון של צמחים, ההשפעה החיובית גדולה יותר.
- זמן חשיפה – אפילו 10 דקות של הסתכלות על טבע יכולות להשפיע.