X

אפשר לעצור את זה: עצירות היא מחלה נפוצה ובת-מניעה

עשרות אחוזים מהאוכלוסייה סובלים ממנה בכל רגע נתון, ורבים מהם סובלים ממנה לטווח ארוך. עצירות היא מחלה שלא נהוג לדבר עליה – אבל הרבה מהגורמים לה תלויים בהתנהלות היומיומית שלנו

אישה סובלת מעצירות. צילום: מערכת feedy באמצעות FLUX.1

עצירות היא בעיה בריאותית נפוצה מאוד, ונחשבת לתסמין פתולוגי שאנשים סובלים ממנו מסיבות שונות. היא מאופיינת בקושי בהפרשת צואה ותדירות מופחתת של תנועות מעיים – בדרך כלל פחות משלוש פעמים בשבוע. רבים סובלים מעצירות רק לתקופה קצרה, אך עבור אחרים זה יכול להיות מצב ארוך טווח או קבוע.

תסמינים של עצירות כוללים אי יכולת להפריש צואה במשך מספר ימים, קושי חמור בהפרשה ותחושה שהרקטום מלא בצואה, לעיתים מלווה בהתכווצויות, נפיחות וגזים חדים. התופעה יכולה להשפיע על כל אחד, ללא קשר לגיל, וחומרתה משתנה מאדם לאדם; היא נפוצה יותר אצל נשים, במיוחד במהלך היריון, ובמבוגרים מעל גיל 65.

הגורמים העיקריים לעצירות כוללים מחסור בסיבים תזונתיים ובמים בגוף. סיבים משחקים תפקיד מכריע בשמירה על בריאות העיכול, כיוון שהם מסייעים לשמור על התנועה החלקה של המזון דרך מערכת העיכול ומרכיבים את הצואה, מה שמקל על הפרשתה; מים משחקים תפקיד חיוני בעיכול תקין, כיוון שהם חיוניים לספיגת חומרים מזינים ולהעברת המזון דרך המעיים, מה שמסייע ביצירת צואה רכה. כאשר הגוף מיובש, המעי הגס סופג יותר מים משאריות המזון, מה שגורם לצואה להפוך לקשה ויבשה.

חוסר פעילות גופנית, או "אורח חיים יושבני", יכולים גם הם להאט את תהליך העיכול ולתרום לבעיה של צואה קשה. חוסר בפעילות גופנית יכול להאט את תנועות המעיים, מה שגורם לצואה להישאר במעי הגס זמן רב יותר. ככל שהצואה נשארת זמן רב יותר, כך נספגים יותר מים, מה שהופך את הצואה לקשה יותר. בנוסף, חוסר פעילות יכול להשפיע על זרימת הדם למעיים, החשובה לשמירה על תפקוד עיכול בריא.

מצבים רפואיים מסוימים, כגון תסמונת המעי הרגיז, היפותירואידיזם, סוכרת ומחלות נוירולוגיות כמו פרקינסון יכולים לגרום לעצירות או להחמיר אותה. הם יכולים להשפיע על תפקוד המעיים בדרכים שונות, כגון האטת תנועת המעיים, הפרעה באיזון ההורמונלי המווסת את העיכול או גרימת שינויים מבניים במעי הגס.

מצד שני, גם תרופות מסוימות יכולות להשפיע על מערכת העיכול ולגרום לצואה קשה כתופעת לוואי. כך, למשל, משככי כאבים אופיואידים, תרופות נוגדות דיכאון, אנטאצידים המכילים סידן או אלומיניום, תוספי ברזל ותרופות מסוימות ללחץ דם גבוה. אם אתם חווים צואה קשה לאחר התחלת נטילת תרופה חדשה, חשוב להתייעץ עם הרופא שלכם.

אם אתם מבחינים בתסמינים כמו דם בצואה, ירידה בלתי מוסברת במשקל או אי נוחות קשה בבטן, חשוב לפנות לעזרה רפואית. המכון הלאומי האמריקאי לסוכרת ומחלות עיכול וכליות ממליץ לפנות למומחה אם התסמינים אינם משתפרים עם טיפול עצמי בבית, או אם יש היסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס או הרקטום.

גם מזונות שונים יכולים לגרום לעצירות, במיוחד אם אינם מלווים בצריכה מספקת של נוזלים. בננות, ובמיוחד בננות ירוקות, מכילות עמילנים מורכבים, המגבירים את חומרת העצירות, משום שהן קשות לעיכול. כאשר מרגישים עצירות וקושי בהפרשה, יש להימנע מבננות ירוקות.

כדי למנוע עצירות או לסייע בהפרשת הצואה, ניתן לשלב סיבים בתזונה, כיוון שהם מסייעים להפיכת הצואה לגדולה ורכה יותר. עם זאת, חשוב לזכור כי צריכה מופרזת של סיבים, במיוחד סיבים בלתי מסיסים הנמצאים בחיטה ודגנים, יכולה גם להחמיר את הבעיה. לכן, חשוב לשמור על איזון בצריכת הסיבים בתזונה היומית. בנוסף, יש להימנע מנטילת משלשלים שאינם דורשים מרשם, כיוון שהם יכולים "לייצר השלכות חמורות על הבריאות ולהפוך את בעיית העצירות לקשה יותר לשליטה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר