אנחנו רגילים לדבר על כולסטרול במובן של החומר הנוטה להצטבר בדפנות כלי הדם ועלול לגרום לטרשת עורקים – אבל מאז העשור הקודם עלתה המודעות לכך שלמעשה ישנם שני סוגי כולסטרול: הכולסטרול ה"רע", זה המצטבר בכלי הדם, והכולסטרול ה"טוב", העוזר להסיר עודפי כולסטרול מהדם ומהעורקים. אנחנו יודעים שמאכלים מסוימים עשירים בכולסטרול – אבל אילו מהם מכילים יותר כולסטרול "טוב" ואילו מכילים יותר כולסטרול "רע"? ביקשנו מ-Claude לעשות לנו סדר.
מזונות עשירים בכולסטרול "רע" (LDL), שממנו כדאי לצרוך לפי איגוד הלב האמריקאי "כמה שפחות", כוללים:
1. מוצרי חלב שמנים: חמאה, גבינות שמנות, שמנת.
2. בשרים שמנים: בשר בקר שמן, עוף עם עור, נקניקים ונקניקיות.
3. מאכלים מטוגנים: צ'יפס, שניצל, דונאטס.
4. מאפים: עוגות, עוגיות, קרואסונים.
5. מזון מעובד: חטיפים, ארוחות מוכנות עשירות בשומן רווי.
6. שומן טראנס: מרגרינה קשה, מזון מהיר.
מזונות עשירים בכולסטרול "טוב" (HDL) או מכילים שומנים בריאים לייצור הכולסטרול הטבעי בגוף האדם כוללים:
1. דגים שמנים: סלמון, מקרל, סרדינים, טונה.
2. אבוקדו: עשיר בשומנים חד-בלתי רוויים.
3. אגוזים וזרעים: שקדים, אגוזי מלך, זרעי דלעת, זרעי פשתן.
4. שמן זית: מקור מצוין לשומנים בריאים.
5. פירות וירקות: עשירים בסיבים תזונתיים שעוזרים להוריד רמות של הכולסטרול ה”רע”.
6. קטניות: שעועית, עדשים, חומוס.
7. דגנים מלאים: שיבולת שועל, אורז מלא, לחם מחיטה מלאה.
8. סויה ומוצריה: טופו, חלב סויה.
חשוב לזכור כי לא כל המזונות העשירים בכולסטרול בהכרח מזיקים לבריאות. למשל, ביצים מכילות כולסטרול, אך גם חומרים מזינים רבים, ואינן בהכרח מעלות את רמות הכולסטרול בדם. בנוסף, צריכת מזונות עשירים בכולסטרול "טוב" אינה הכרחית, מפני שהגוף מייצר את הכולסטרול הזה בעצמו. באופן כללי, תזונה מאוזנת, עשירה בירקות, פירות, דגנים מלאים ושומנים בריאים, היא המפתח לשמירה על רמות כולסטרול תקינות, כמו גם על כמעט כל הגורמים האחרים המשפיעים על בריאותנו. אנשים עם רמות כולסטרול גבוהות או בעיות בריאותיות אחרות צריכים להתייעץ עם רופא או דיאטנית לגבי תזונה מתאימה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו