X

“פעם לוזר – תמיד לוזר" היא לא סתם אמירה, אלא אמת מדעית

לניצחון ולהפסד יש משמעות רבה – לא רק על הדבר שעבורו נאבקנו באותו רגע, אלא גם על הביצועים שלנו במאבקים אחרים בהמשך הדרך. למה זה קורה והאם יש מה לעשות כדי לשבור את המעגל? כתבה שאין לה שום קשר עם האדם שבתמונה מלבד השימוש התמידי שלו במילה לוזר

הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. צילום: GettyImages

“אפקט המנצח" ו"אפקט המפסיד" הם תופעות מוכרות, המתארות כיצד בעל חיים או אדם שניצח או הפסיד בעימות או תחרות העלו את סיכוייהם לתוצאה דומה בעימותים ותחרויות עתידיים. במאמר שפורסם לאחרונה ב-The Quarterly Review of Biology, החוקרים נוח סמית' וראובן דוקאס סוקרים את הממצאים המדעיים בנושא זה ומשווים בין השפעות התופעה בבעלי חיים ובבני אדם. נעזרנו ב-Claude כדי לתמצת את החומר.

מחקרים הראו כי בקרב בעלי חיים רבים, מנצחים בקרב אחד נוטים לנצח גם בעימותים שמגיעים לאחר מכן, בעוד שמפסידים בקרב אחד נוטים להפסיד בקרבות הבאים. לדוגמה, בניסוי שנערך בדגי קוצנית זכרים, 65% מהדגים שניצחו בקרב ראשון ניצחו גם בקרב השני, בעוד שכל הדגים המפסידים בקרב הראשון הפסידו בקרב השני. תופעה זו נצפתה במגוון רחב של בעלי חיים נוספים – החל מחרקים ועד קופי אדם.

החוקרים מצאו כי אפקטים דומים קיימים גם בבני אדם. בניסויים שכללו משחקי וידאו מסוגת ה-FPS (משחקי יריות מגוף ראשון, כגון Call of Duty) ומטלות הבנת הנקרא, משתתפים שהוגדרו באופן אקראי כמנצחים בשלב הראשון הציגו ביצועים טובים יותר בשלב השני לעומת אלה שהוגדרו כמפסידים.

למה זה קורה?
ההסבר המדעי לתופעה זו טמון בהשפעה הפסיכולוגית והפיזיולוגית של ניצחון והפסד: ניצחון עשוי להגביר את הביטחון העצמי ולשפר את מצב הרוח, מה שמוביל לביצועים טובים יותר באתגרים עתידיים. לעומת זאת, הפסד עלול לגרום לירידה בביטחון העצמי ולהשפיע לרעה על הביצועים.

למרות הדמיון, קיימים הבדלים משמעותיים בין בעלי חיים לבני אדם בהקשר זה: בעוד שבקרב בעלי חיים, כוח פיזי הוא הגורם הדומיננטי בקביעת הדירוג החברתי, בקרב בני אדם בוגרים גורמים כמו מוסכמות חברתיות, משיכה פיזית, יכולות במיומנויות מורכבות וכישורים חברתיים משחקים תפקיד משמעותי יותר.

למרות שהתחום נחקר כבר משלהי המאה שעברה, החוקרים אומרים שיש צורך במחקרים נוספים כדי להבין לעומק לא רק את עצם קיומו של האפקט, אלא כיצד ומדוע הוא משפיע על הקוגניציה, מצב הרוח וההתנהגות האנושית. זאת כדי לספק לא רק אינדיקציה להשפעות של ניצחון והפסד, אלא גם תובנות שיסייעו לבטל את ההשפעות של הצד השלילי במשוואה הזו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר