X

"פצצה דמוגרפית" של איש אחד: האנשים שהולידו המוני צאצאים

לאחרונה עלתה בנטפליקס סדרה על גבר הולנדי שהוליד מאות ילדים ועורר ביקורת וחששות. אבל הוא לא הראשון שהפך לאבא יותר מדי פעמים – זה האדם שהוליד יותר ילדים מכל היהודים בעולם

גבר מרובה-ילדים. צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית ideogram

בחודש הקודם עלתה לנטפליקס "אב לאלף", מיני-סדרה בת שלושה חלקים המספרת את סיפורו המוזר של יונתן יאקוב מאייר, תורם זרע סדרתי מהולנד שהפך בשנים האחרונות לנושא לדיון ציבורי סוער במדינות רבות. הסיבה: מאייר בן ה-42, שהחל לתרום זרע בשנת 2007, הסתיר מהנשים ובנקי הזרע להם תרם את המספר העצום של תרומות הזרע שביצע. עם הזמן, התברר כי הוא אביהם הביולוגי של מאות ילדים – בין 200 ל-1,000 לפי הערכות, כאשר הוא עצמו מסרב לחשוף את המספר המדויק.

המקרה של מאייר עורר דאגה רבה בקרב רשויות הבריאות ומשפחות רבות, בשל החשש שהמוני ילדים שהם למעשה אחים-למחצה שאינם מודעים לכך ייפגשו ביום מן הימים, יתאהבו ויביאו לעולם ילדים שעלולים לסבול מפגמים גנטיים הנובעים מהחיבור בין מאגרים גנטיים דומים. המקרה הגיע אף לבית המשפט בהאג, שאסר על מאייר להמשיך לתרום זרע.

אב המון גויים

אם סיפורו של מאייר נראה מדהים, הרי שסיפורו של ג'ינגיס חאן, מייסד האימפריה המונגולית, נותן פרשנות מילולית מאוד לביטוי שבכותרת הביניים, שנאמרה לאברהם אבינו. ביקשנו מ-Claude לספר לנו על קצה המזלג על מי שלפי הערכות אחוז ניכר מהאנושות היום נולד מזרעו.

ג'ינגיס חאן נולד למשפחת המלוכה המונגולית במאה ה-12 ונקרא בשם טמוג’ין. בלי להיכנס לפרטי הקריירה שלו כמצביא (זה נושא לכתבה נפרדת – אם לא סדרה שלמה), נציין שהוא היה אחד האכזריים בהיסטוריה, אם לא האכזרי מכולם, והצליח לכבוש שטח גדול יותר מכמעט כל אימפריה בהיסטוריה – בשיאה, השתרעה האימפריה שלו מסין עד מזרח אירופה, או 24 מיליון קמ"ר, שהם כ-18% משטח העולם.

עם זאת, כאן אנחנו רוצים להתמקד בצד מסוים שלו: הנטייה שלו להתרבות כמה שרק אפשר.

 

על פי מחקרים גנטיים שבוצעו בשנים האחרונות, מעריכים כי בזמן שלטונו, כ-10% מכל הגברים בשטח בו שלט נולדו כתוצאה מהרמונות הנשים שאיתן שכב – מנהג שגם יורשיו המשיכו וכך הגדילו עוד יותר את כמות צאצאיו. כיום, כ-16 מיליון גברים ברחבי אסיה ואירופה, המהווים חצי אחוז מאוכלוסיית העולם, נושאים את הגנים של ג'ינגיס חאן. במרכז אסיה מגיע שיעור הגברים המהווים צאצאים של ג’ינגיס חאן כ-8% מכלל הגברים.

הסיבה שאנו יודעים להעריך רק את מספר הגברים המשויכים לשושלת ג’ינגיס חאן היא שרק כרומוזום Y, שנמצא רק אצל גברים, מאפשר להעריך את התורשתיות של גבר ספציפי מלפני כמעט 1,000 שנה.

כאן המקום להדגיש כי אם 16 מיליון גברים ברחבי העולם הם צאצאים של השליט המונגולי, הרי שסביר להניח שקיים מספר קרוב של נשים שנולדו מזרעו – וכך, אדם אחד שמת לפני כ-750 שנה, הוא אביהם של פי 2 מכל היהודים החיים היום, למרות שהעם היהודי קיים תקופה ארוכה בערך פי שלושה. בשל הזמן שחלף מאז, הגנים כבר ‘מעורבבים’ מספיק כדי לא להעלות חשש משמעותי מפגמים גנטיים בקרב ילדים שייוולדו לזוגות מזרעו – אך במקרה של מאייר, שבו הדור הראשון כולל לפחות מאות ילדים, שרבים מהם מרוכזים באזורים גיאוגרפיים מצומצמים, החשש הזה ממשי יותר. רק בטווח היסטורי כמו זה שיש לנו על ג’ינגיס חאן נוכל לדעת האם ואיך הצליחה האנושות להתמודד עם תופעה של תורמי זרע סדרתיים כמו מאייר וכמה מחבריו המוזכרים בסדרה, ויוצרים דור של בעלי פוטנציאל גנטי בעייתי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר