X

כל הטעם, בלי תופעות הלוואי: איך מייצרים קפה נטול קפאין?

קפאין הוא חומר הטעם העיקרי בקפה. לא סתם השמות שלהם דומים. אבל חלק מהשותים לא יכולים להרשות לעצמם לצרוך כמות משמעותית של החומר. אלו השיטות שמאפשרות לכולנו ליהנות מהמשקה בלי לסבול מתופעות הלוואי

איך מוציאים את ההשפעות בלי להוציא את הטעם? קפה. צילום: GETTY IMAGES

קשה למצוא אנשים שלא אוהבים קפה. אוהבים? תלויים בו ממש. עם זאת, מסיבות שונות שמתחילות מרגישות ונעות עד הריון או סתם רצון לישון אחרי השתייה, לא כולם יכולים להרשות לעצמם ליהנות מהקפאין, שהוא רכיב מרכזי בקפה. לכן, קפה נטול קפאין הפך במהלך השנים לאפשרות פופולרית. אבל איך בדיוק מסירים את הקפאין מפולי הקפה בלי להרוס לחלוטין את הטעם? Claude עוזרת לנו להבין.

ראשית, חשוב להבין שאין שיטה המסירה את כל הקפאין מהקפה. אפילו בשיטות היעילות ביותר, כוס קפה "נטול קפאין" עדיין מכילה בין 2 ל-7 מ"ג של קפאין. עם זאת, זוהי כמות זניחה בהשוואה לכוס קפה רגילה, המכילה בין 60 ל-100 מ"ג (כאשר ההמלצה הנפוצה לצריכת קפה ‘בריאה’ היא עד 400 מ"ג ליום).

לאחר שהדגשנו את היסוד, נביא את שלוש השיטות העיקריות להפחתת הקפאין בקפה:

1. באמצעות פחמן דו-חמצני (פד”ח):
זוהי שיטה חדשה יחסית, שפותחה בשנות ה-70. בשיטה זו, פולי קפה ירוקים (לא קלויים) ולחים מוכנסים לכלי סגור עם פד"ח בלחץ גבוה. הקפאין מתמוסס בפד"ח ו’נשאב’ החוצה. לאחר מכן, הפד"ח עובר דרך מסנן פחם פעיל או מים. השיטה הזו מסירה 96%-98% מהקפאין, ומשאירה מעט מאוד שאריות פד"ח בקפה.

2. תהליך המים השווייצרי:
שיטה זו, שבה משתמשים באופן מסחרי מאז שנות ה-80, משתמשת במים חמים להסרת הקפאין. תחילה, פולי קפה ירוקים מושרים במים חמים, המוציאים את הקפאין ותרכובות טעם אחרות. המים עוברים דרך מסנני פחם פעיל, הלוכדים את הקפאין, אך משאירים את רוב תרכובות הטעם האחרות. לאחר מכן, משתמשים במים המסוננים (שבהם נשאר רוב הטעם ללא הקפאין) כדי להשרות פולים ולהחזיר אליהם חלק מהטעמים. התהליך מסיר 94%-96% מהקפאין.

3. שיטות מבוססות חומרים מסיסים:
זוהי השיטה המסורתית והנפוצה ביותר, שנמצאת בשימוש כבר כמאה שנים. היא משתמשת בחומרים מסיסים אורגניים כמו אתיל אצטט או מתילן כלוריד להסרת הקפאין. ישנן שתי גרסאות: בשיטה הישירה, הפולים מושרים בחומר מסיס; בשיטה העקיפה, הפולים מושרים במים חמים שסופחים את חומרי הטעם, ואז המים מטופלים בחומר מסיס להסרת הקפאין. שיטות אלו מסירות 96%-97% מהקפאין.

האם קפה נטול קפאין בטוח לשתייה?

למרות החששות סביב השימוש בחומרים מסיסים, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) קבע כי השיטות הללו בטוחות. כמות שאריות החומרים המסיסים בקפה הסופי נמוכה משמעותית מהרמות המותרות. יתר על כן, תהליך הקלייה והחליטה מסייעים באידוי שאריות החומרים הללו.

חשוב לציין שבלתי אפשרי להסיר רק את הקפאין מבלי להסיר גם תרכובות טעם וריח אחרות. לכן, טעמו של קפה נטול קפאין עשוי להיות פחות עשיר מזה של קפה רגיל. עם זאת, חלק מהשיטות, כמו תהליך המים השווייצרי והשיטה העקיפה מבוססת המסיסים, מנסות להחזיר חלק מתרכובות הטעם הללו לפולים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר