X

15 מאכלים פופולריים עם כמויות מפתיעות של סוכר מוסף

כאשר אנו חושבים על סוכר, אנחנו מיד מדמיינים עוגות, חטיפים, ממתקים או משקאות מוגזים • אך הסוכר מסתתר במקומות בלתי צפויים, אפילו במאכלים שנחשבים "בריאים" ובסיסיים • האמת המרה (או שמא מתוקה מדי?) מאחורי 15 מאכלים פופולריים שמכילים לא מעט גרגירי סוכר מוסף ומשנים את כללי המשחק התזונתי שלכם

מאחורי כמה מאכלים פופולריים מסתתרת אמת מרה (או שמא מתוקה מדי?) . צילום: freepik

המודעות לנזקי הסוכר המוסף בתזונה הולכת וגדלה בשנים האחרונות, אך עדיין רבים מאיתנו לא מודעים לכמויות הסוכר המוסף שאנו צורכים במאכלים שנראים תמימים. מוצרים הנחשבים כ"בריאים" כוללים לעיתים כמויות גבוהות של סוכר מוסף, המוסתר תחת שמות שונים בתוויות המזון. באילו מאכלים חבוי סוכר מוסף שעלול להוביל להשמנה, ולכל המשתמע מעלייה במשקל? שאלנו את ChatGPT שהוביל אותנו למאמר ב-"runningtothekitchen", בלוג אוכל המתמקד בשיתוף מתכונים בריאים, להלן רשימה מפורטת של 15 מאכלים פופולריים המכילים כמות משמעותית של סוכר מוסף.

רוטב עגבניות

רוטב עגבניות הוא אחד המרכיבים הנפוצים ביותר במטבח, אך חשוב לדעת כי גרסאות מסחריות רבות שלו מכילות כמויות גדולות של סוכר מוסף. התוספת הזו נועדה לאזן את החמיצות הטבעית של העגבניות ולשפר את הטעם, אך היא מוסיפה כמות נכבדה של סוכר שאינה נחוצה כלל. מומחים כמו ד"ר מייקל מוס מאוניברסיטת קולומביה מזהירים כי צריכת סוכר מוסף בכמויות גבוהות כמו שיש בדרך-כלל ברוטב עגבניות, עלולה להוביל להשמנה, סוכרת וסיכון מוגבר למחלות לב. כדי להימנע מסוכר מוסף, מומלץ להכין רוטב עגבניות ביתי או לבדוק היטב את תוויות המוצרים.

יוגורט בטעמים

יוגורט נחשב למאכל בריא, אך כאשר מדובר ביוגורט בטעמים, המצב משתנה. יוגורטים רבים הנמכרים במרכולים מכילים כמויות גדולות של סוכר מוסף. סוכר זה מתווסף כדי לשפר את הטעם ולהפוך את היוגורט למתוק יותר, אך הוא פוגע בערך התזונתי של המוצר. ד"ר ליסה יאנג, חוקרת תזונה מאוניברסיטת ניו יורק, מציינת כי יוגורט טבעי ללא תוספת סוכר הוא הבחירה הבריאה ביותר, במיוחד כאשר מוסיפים לו פירות טריים במקום סוכר.

גרנולה

גרנולה היא דוגמה למאכל הנתפס כבריא בזכות מרכיביו הטבעיים כמו שיבולת שועל, אגוזים ודבש. עם זאת, גרנולות מסחריות רבות מכילות כמויות גדולות של סוכר מוסף. תוספת הסוכר מגיעה בעיקר מהמתקת הדגנים והאגוזים בדבש או בסירופים שונים. ד"ר שרה בראון, דיאטנית קלינית, ממליצה לבדוק את תוויות המוצר ולבחור בגרנולה ללא תוספת סוכר, או להכין גרנולה ביתית שבה ניתן לשלוט בכמות הסוכר.

רטבים לסלטים

רבים מהרטבים לסלטים הנמכרים בחנויות מכילים סוכר מוסף. רטבים מתוקים אלו נועדו להעשיר את טעם הסלט, אך הם גם הופכים אותו לפחות בריא. הסוכר המוסף מוסתר לעיתים תחת שמות כמו "סירופ תירס" או "דקסטרוז," מה שמקשה על זיהויו. ד"ר דייוויד לודוויג, מומחה לתזונה מבית הספר לרפואה של הרווארד, ממליץ להכין רטבים ביתיים בעזרת מרכיבים טבעיים כמו שמן זית, לימון ותבלינים כדי להימנע מסוכר מיותר.

לחם מלא

לחם מלא נחשב לאופציה בריאה יותר מלחם לבן בזכות תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה שלו. עם זאת, גרסאות מסחריות רבות של לחם מלא מכילות סוכר מוסף, במיוחד בגרסאות המתוקות יותר, מה שהופך אותו לפחות בריא ממה שחשבנו. ד"ר ג'ולי ג'ונס, דיאטנית וחוקרת בתחום התזונה, ממליצה לבדוק את תוויות הלחם ולבחור באופציות ללא סוכר מוסף או להכין לחם בבית כדי לשלוט בתכולת הסוכר.

חטיפי אנרגיה

חטיפי אנרגיה הם פתרון מהיר ונוח לאנרגיה במהלך היום, אך רבים מהם מכילים כמויות גדולות של סוכר מוסף. ד"ר מארי צ'אנג, מומחית בתזונה ספורטיבית, ממליצה לבחור בחטיפי אנרגיה טבעיים ללא תוספת סוכר, המבוססים על פירות יבשים ואגוזים, או להכין חטיפים בבית עם שליטה מלאה על תכולת הסוכר.

משקאות ספורט

משקאות ספורט נועדו להחזיר לגוף את הנוזלים והמינרלים שאובדים במהלך פעילות גופנית, אך רבים מהם מכילים כמויות סוכר מוסף גבוהות. הסוכר במוצרים אלו נועד לשפר את הטעם ולהגביר את האנרגיה, אך הוא עלול גם להוביל להשמנה ולעלייה ברמות הסוכר בדם. ד"ר ג'ון אוליבר, חוקר בתחום התזונה והספורט, ממליץ להעדיף מים או משקאות ספורט טבעיים ללא תוספת סוכר כדי להימנע מהשפעות שליליות אלו.

קטשופ

קטשופ הוא תוספת פופולרי מאוד במטבחים רבים, אך הוא גם מקור לסוכר מוסף בלתי צפוי. הסוכר בקטשופ נועד לאזן את החומציות של העגבניות ולשפר את טעמו, אך מומלץ להימנע משימוש מוגזם בו. ד"ר מארק היימן, ראש המרכז הרפואי לתזונה פונקציונלית, ממליץ לבחור בגרסאות טבעיות של קטשופ ללא תוספת סוכר, או להכין קטשופ ביתי עם שליטה על כמות הסוכר.

 

שיבולת שועל מיידית

שיבולת שועל נחשבת לארוחת בוקר בריאה ומזינה, אך כאשר מדובר בשיבולת שועל מיידית, התמונה יכולה להשתנות. בחלק ממותגי שיבולת השועל להכנה מהירה יש סוכר מוסף, במיוחד כאשר מדובר במוצרים בטעמים, כמו שיבולת שועל בטעם תפוח, קינמון, או שוקולד. הסוכר המוסף נועד לשפר את הטעם ולהפוך את המוצר לאטרקטיבי יותר, אך הוא מוסיף קלוריות ריקות ואינו תורם לערך התזונתי של המנה. ד"ר רייצ'ל לוי, מומחית לתזונה ודיאטות, ממליצה להעדיף שיבולת שועל טבעית ללא תוספת סוכר, ולהוסיף טעמים בעזרת פירות טריים או אגוזים.

קונפיטורות וריבות

ריבות וקונפיטורות הן מאכלים פופולריים מאוד, אך הן מכילות לעיתים קרובות כמויות גבוהות מאוד של סוכר מוסף. הסוכר נועד לשמר את הפרי ולשפר את טעמו, אך הוא הופך את המוצר לפחות בריא. ד"ר מיכאל רוזנברג, חוקר תזונה, ממליץ להעדיף ריבות דלות סוכר או להכין ריבות ביתיות עם פחות סוכר.

שוקולד חלב

שוקולד חלב הוא חטיף מתוק ופופולרי, אך הוא מכיל סוכר בכמות גבוהה. זהו קינוח טעים ללא ספק, אך הסוכר הרב שבו הופך אותו לבחירה פחות בריאה. מומחים רבים ממליצים להעדיף שוקולד מריר המכיל אחוז גבוה של קקאו ומעט סוכר, מה שמעניק גם יתרונות בריאותיים נוספים בזכות תכולת הנוגדי החמצון של הקקאו.

גלידות

גלידות הן קינוח אהוב במיוחד בימי הקיץ, אך רוב סוגי הגלידות המסחריות מכילים כמויות סוכר גבוהות במיוחד. הסוכר בגלידה הוא לא רק להמתקה, אלא גם משפיע על המרקם והתחושה בפה. ד"ר לורן גרין, דיאטנית קלינית, ממליצה לבחור בגלידות עם פחות סוכר או להכין גלידות ביתיות עם שליטה על תכולת הסוכר, וכך ליהנות מהקינוח בצורה בריאה יותר.

עוגות ומאפים

עוגות ומאפים הם חלק בלתי נפרד מתרבות האוכל, אך הם גם מקור ידוע לסוכר מוסף, ובמרבית המקרים הן מאכלים גדושים במיוחד בסוכר. ד"ר אמילי רודריגז, מומחית לתזונה בריאה, ממליצה להפחית בצריכת עוגות ומאפים ולהעדיף הכנה ביתית עם פחות סוכר, כדי לשלוט בתכולת הסוכר ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות.

משקאות מוגזים

משקאות מוגזים הם אחד המקורות הגדולים ביותר לסוכר בתזונה המודרנית ובכמויות העולות בהרבה על הצריכה היומית המומלצת. ד"ר אריק ראב, חוקר תזונה ובריאות, מזהיר כי צריכה תדירה של משקאות מוגזים עלולה להוביל להשמנה, סוכרת ובעיות שיניים, וממליץ להחליף את המשקאות המוגזים במים או תה צמחים.

מיצי פירות

מיצי פירות, במיוחד הממותקים, מכילים לעיתים כמות סוכר מוסף גבוהה במיוחד. מיצים אלו אמנם עשירים בויטמינים, אך תכולת הסוכר הגבוהה הופכת אותם לפחות בריאים. ד"ר לורה דייויס, מומחית לתזונה, ממליצה להעדיף מיצי פירות טבעיים ללא תוספת סוכר או פשוט לאכול את הפירות בשלמותם, כדי ליהנות מכל היתרונות הבריאותיים שלהם מבלי להעמיס על הגוף בסוכר מוסף.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר