X

9 מאכלים שפוגעים במוח שלכם בסתר

ככל הנראה שמעתם על מזונות חכמים שמגבירים את חדות המוח והיכולות הקוגנטיביות שלכם • לעומת זאת, כמה אפשרויות פחות בריאות יכולות למעשה להזיק למוח שלכם מבלי שתהיו מודעים לכך • 9 מאכלים נפוצים שבצריכה גבוהה עלולים להשפיע לרעה על החשיבה, הזיכרון ויכולת הריכוז שלכם

מזונות מסוימים הם איום סמוי על התפקוד הקוגניטיבי, ולכן חשוב לצרוך אותם במידה או להימנע מהם. צילום: freepik

כשמדובר בתזונה, רובנו מודעים לחשיבות של בחירות בריאות לשמירה על הגוף שלנו, אך האם עצרתם פעם לחשוב איך המזון שאתם צורכים משפיע על המוח שלכם? בעוד שמאכלים מסוימים יכולים לתמוך בבריאות המוח ולשפר את התפקוד הקוגניטיבי, ישנם גם מזונות שעלולים לפגוע במוח שלכם מבלי שתהיו מודעים לכך. במאמר זה סקירת המאכלים הנפוצים שעלולים להשפיע לרעה על החשיבה, הזיכרון והיכולת להתרכז, כדי שתוכלו לבחור בצורה מושכלת יותר את מה שנכנס לצלחת שלכם. המידע להלן נמצא בסיוע ChatGPT באתר *The Healthy

משקאות ממותקים

משקאות ממותקים כמו סודה ומשקאות אנרגיה מכילים כמויות גדולות של סוכר, אשר עלולות לגרום לבעיות נוירולוגיות. מחקרים מראים כי צריכת יתר של סוכר עשויה להוביל לירידה ביכולת הקוגניטיבית ולזיכרון חלש יותר. על פי מחקר שנערך ב-2017 ופורסם ב- Alzheimer's & Dementia, נמצא קשר ישיר בין צריכת משקאות ממותקים לבין התפתחות דמנציה ומחלות נוירולוגיות אחרות (קרדיט: The Healthy).

מזונות מעובדים המכילים 

מזונות מעובדים, המכילים חומרים משמרים, צבעי מאכל, ושומנים רווים, אינם רק מזיקים לגוף אלא גם למוח. מחקר שפורסם ב-Journal of Clinical Nutrition ב-2021 מצא כי תזונה עשירה במזונות מעובדים עלולה להאיץ את הירידה הקוגניטיבית עם השנים. תהליכים כימיים שהמוח עובר בעת עיכול מזון מעובד עלולים להוביל לדלקות ולפגיעה בתפקוד הנוירונים (קרדיט: Harvard Health).

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Big House Gym & Nutrition (@bighousegym)

מזון מעובד המכיל חנקות (משמרים כימיים)

מזונות מעובדים המכילים חנקות כמו נקניקים, בשרים מעובדים ואפילו חלק מהמזונות הצמחיים, ועלולים לגרום לנזק חמצוני במוח. חנקות הן תרכובות כימיות המכילות את יון החנקה (NO₃⁻) ונמצאות באופן טבעי במזון ובמים, אך גם מוספות באופן מלאכותי למזונות מסוימים לצורך שימור. החנקות מגבירה את הייצור של רדיקלים חופשיים, שהם גורם מרכזי בנזק לתאים במוח. מחקר שפורסם ב- Archives of Neurology מצא כי צריכה קבועה של מזון מעובד עם חנקות מעלה את הסיכון למחלות נוירולוגיות, כולל דמנציה. 

שומן טראנס

שומני טראנס, המצויים בעיקר במזונות מטוגנים ומזונות מעובדים כמו עוגיות, פיצות קפואות ומרגרינה, ידועים כגורם מרכזי למחלות לב וכלי דם. אבל גם המוח אינו חסין בפני השפעותיהם המזיקות. מחקר שפורסם ב- Neurology גילה כי אנשים הצורכים כמויות גבוהות של שומני טראנס נמצאים בסיכון מוגבר לפתח דמנציה. השומן הזה מקשה על הנוירונים לתפקד כראוי, מה שמוביל לפגיעה בזיכרון וביכולת החשיבה.

אלכוהול

אלכוהול בצריכה מתונה נחשב לעיתים קרובות לבריא, אך מחקרים מראים כי אפילו כמויות קטנות של אלכוהול יכולות לפגוע במוח. צריכת יתר של אלכוהול פוגעת בתאי המוח ומובילה להצטברות של נוירוטוקסינים. מחקר שנערך ב-2018 ופורסם ב- Lancet מצא כי אין כמות בטוחה של אלכוהול לצריכה, וכי צריכה קבועה עלולה לגרום לירידה בקוגניציה ואף לדמנציה מוקדמת (קרדיט: The Healthy).

מלח

צריכה מוגזמת של מלח לא רק מזיקה ללב ולכלי הדם, אלא גם פוגעת במוח. לפי מחקר שנערך ב-2019 ופורסם ב- Nature Neuroscience, נמצא כי תזונה עשירה במלח עלולה להוביל להצטברות של חלבונים רעילים במוח ולגרום לירידה בתפקוד הקוגניטיבי. המלח פוגע ביכולת כלי הדם לספק דם וחמצן למוח, מה שעלול להוביל לירידה בזיכרון ולבעיות קוגניטיביות.

ממתיקים מלאכותיים

בעוד שממתיקים מלאכותיים כמו אספרטיים וסוכרלוז נחשבים לעיתים לאלטרנטיבה בריאה לסוכר, הם עלולים לגרום לנזק נוירולוגי. מחקר שפורסם ב- Frontiers in Psychology מצא קשר בין צריכת ממתיקים מלאכותיים לבין ירידה בתפקוד הקוגניטיבי ואפילו לתסמינים דמויי דיכאון.

פחמימות מזוקקות

פחמימות מזוקקות, כמו קמח לבן ואורז לבן, מעלות את רמות הסוכר בדם במהירות וגורמות לשחרור אינסולין מוגבר. על פי מחקר שפורסם ב- American Journal of Clinical Nutrition, צריכה קבועה של פחמימות מזוקקות עלולה להוביל לפגיעה בתפקוד המוח לאורך זמן. עליות חדות ברמות הסוכר בדם משפיעות על כלי הדם במוח ועלולות להוביל לדלקות ולפגיעה בתאים.

שוקולד חלב

למרות ששוקולד חלב טעים ופופולרי, יש לזכור שהוא מכיל כמויות גבוהות של סוכר ושומן רווי. מחקרים מראים כי צריכה קבועה של שוקולד חלב עשויה לגרום להצטברות של שומנים מזיקים במוח ולהוביל לבעיות קוגניטיביות. בניגוד לכך, שוקולד מריר, המכיל פחות סוכר ושומן, עשוי להועיל למוח בשל תכולת נוגדי החמצון הגבוהה שלו.

לסיכום, תזונה היא לא רק מקור לאנרגיה ולחומרים חיוניים, אלא גם גורם משמעותי המשפיע על בריאות המוח. המזונות שהוזכרו במאמר זה מהווים איום סמוי על התפקוד הקוגניטיבי, ולכן חשוב לצרוך אותם במידה או להימנע מהם ככל האפשר. בריאות המוח חשובה לא פחות מבריאות הגוף, וצריכת תזונה בריאה ומאוזנת יכולה לסייע בשמירה על תפקוד מוחי מיטבי לאורך זמן.

*האתר The Healthy הוא מקור מידע מקוון המתמקד בנושאי בריאות, רפואה, תזונה, כושר ואורח חיים בריא. האתר מציע מגוון רחב של מאמרים, טיפים וכתבות שמטרתן לסייע לאנשים לשפר את בריאותם הפיזית והנפשית. התוכן באתר מבוסס על מחקרים מדעיים, חוות דעת של מומחים בתחום הבריאות והמלצות של אנשי מקצוע. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר