משטחי המטבח היפהפיים שהפכו בשנים האחרונות לפריט כמעט חובה בכל בית, הם אחת התוספות היפות והשימושיות ביותר למקום שבו אתם מבשלים ואוכלים – אבל מתברר שבדרך הם גם מסוכנים יותר כמעט מכל מוצר אחר בהיסטוריה. נעזרנו ב-ChatGPT כדי ללמוד על הסוד האפל מאחורי תחליפי השיש.
בלב אזור התעשייה של פַּאקוֹימַה בקליפורניה עובדים המוני אנשים על משטחי המטבח האופנתיים ביותר – משטחי אבן המהווים מעל 60% ממשטחי ה"שיש" במטבחים ברחבי העולם בשנים האחרונות. אבל איום שקט וקטלני נשקף לחייהם, ומוביל לעלייה מדאיגה במקרי מוות בטרם עת בקרב עובדי התעשייה. הסכנה הערמומית היא אבק סיליקה גבישי – תוצר לוואי של חיתוך וטחינת אבן, הגורם לסיליקוזיס, מחלת ריאות חשוכת מרפא הנגרמת משאיפת חלקיקי סיליקה גבישיים.
האבק הזה והסכנה שהוא מהווה ידועים זה מכבר, אך גילויים אחרונים מדגישים האצה מטרידה של מקרים – בעיקר במחוז לוס אנג’לס ועמק סן פרננדו, שבהם משגשגת תעשיית ייצור משטחי האבן. הפופולריות המשגשגת של משטחי אבן מהונדסים, עם ריכוזי סיליקה גבוהים משמעותית מאבן טבעית, מזוהה כמניע מרכזי של מגיפה מתהווה זו.
מסמכים וממצאים שהודלפו מרופאי UCLA ו-UCSF (שתי אוניברסיטאות בקליפורניה – זו שבלוס אנג’לס וזו שבסן פרנסיסקו) מדגישים מגמה מטרידה - עובדים צעירים, חלקם בשנות ה-20 וה-30 לחייהם, מוצאים את עצמם עם אבחנה סופנית. המחלה, שבעבר התפרצה לאחר עשרות שנים של חשיפה, משתק יותר ויותר גברים בשיא חייהם, מותירה אותם חסרי נשימה, מוחלשים, ובמקרים מסוימים גורמת לאי ספיקת ריאות קטלנית.
ההשלכות החמורות על עובדי התעשייה הביאו לקריאות לפעולה. רגולטורים לבטיחות במקום העבודה בקליפורניה יוצרים כללי חירום כדי לטפל בסיכונים הקשורים באבן מהונדסת. במקביל, מחוז לוס אנג'לס בוחן את האפשרות לאסור מכירה והתקנה של "אבן סיליקט מהונדסת", כדי להגן על העובדים מפני פגיעה נוספת.
עם זאת, קולות בתעשייה טוענים כי יש להתמקד באכיפת אמצעי הבטיחות הקיימים במקום הטלת איסורים חדשים. איגוד יצרני משטחי האבן טוען כי הקפדה על נוהלי הבטיחות חיונית, וכי הוא דוגל באכיפה קפדנית של התקנות הקיימות. קואליציית האבן, המייצגת יצרנים ויצרנים, מדגישה את ההשלכות הכלכליות של האיסור, ומציעה אכיפה והדרכה נוספת בנושא בטיחות במקום העבודה.
לעומת זאת, רפאל מצגר, עו"ד המייצג עובדים שנפגעו, טוען שאמצעי הבטיחות האופייניים אינם מספיקים. הוא דוגל באמצעים מתוחכמים ויקרים יותר להגנה על העובדים, בטענה שאבן מהונדסת מסוכנת מכדי להשתמש בה בבטחה ויש לאסור אותה.
צרכנים, שרובם אינם מודעים למחיר האנושי שגובים משטחי המטבח שלהם, נקראים כעת לשקול את ההשפעה הבריאותית הפוטנציאלית של בחירותיהם.