מתחת לשכונה החדשה של הציונות הדתית נמצא מסלול מדברי קסום

נחל דומיה למרגלות "מצפה יהונתן" שבפאתי ערד, מתחבר לנחל צאלים ומציע מסלול שקט, קל וקצר

מצפה יהונתן, השכונה החדשה בערד , סהר אברהמי
מצפה יהונתן, השכונה החדשה בערד. צילום: סהר אברהמי

כמו התיישבות חדשה ביהודה ושומרון: גנרטור ענק, מבנים יבילים ועצים צעירים של קק"ל. זה מה שנגלה לעיני המבקרים בשכונה החדשה שהוקמה בסוף 2024 צפונית לערד. "מצפה יהונתן", על שם יהונתן שטיינברג ז"ל, מפקד חטיבת הנח"ל שנפל ב-7 באוקטובר, הוקמה על גבעה שצופה אל בסיס האימונים של הנח"ל ומהצד השני לדרום הר חברון.

אחת הגבעות מול מצפה יהונתן, צילום: סהר אברהמי

ארגון "השומר החדש" יחד עם עיריית ערד הקימו את השכונה החדשה תוך שלושה חודשים וניצחו את הבירוקרטיה. 20 משפחות צעירות מהציונות הדתית העבירו את חייהן לכאן, דקות בודדות של נסיעה מהעיר ערד. המטרות נעלות: התיישבות בנגב, פיתוח החקלאות בנגב ומניעת השתלטות בלתי חוקית על אדמות הנגב. הנה שתי הצעות למסלולים באזור:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:19
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:19
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    דרך ראשונה: "ערוץ ארבעת הבורות". המסלול מתחיל בקצה של רחוב חברון בערד. אחרי דקות הליכה הדרך מסתעפת לשניים - ממשיכים ישר בשביל, עולים מעט (עלייה מתונה) ויורדים לנחל שנמצא בין דפנות של אבני צור. יורדים בערוץ כ-200 מטרים ומגיעים לבור הראשון, תזהו אותו לפי תעלה עשויה מאבנים שמובילה אליו. אחרי 250 מטר תגיעו לשני בורות, אחד ליד השני. הולכים עוד כ-200 מטרים ומגיעים לבור הרביעי. הבורות יכולים להגיע לעומק של 7-6 מטרים.

    כ-20 משפחות בלבד. מצפה יהונתן, צילום: סהר אברהמי

    בשלב הזה אפשר לחזור באותה הדרך אחורה. מדובר בסיבוב יחסית קצר של כשני ק"מ שמתאים גם לילדים. אפשרות נוספת היא להמשיך אחרי הבור הרביעי בשביל המסומן שעובר את הערוץ ועולה בדופן המזרחי. כשמסיימים את העלייה רואים שביל לכלי רכב שעולה לכיוון דרום. הדרך מגיעה לנקודת ההתחלה, משהו כמו 4 וחצי ק"מ.

    דרך שנייה: ממצפה יהונתן כלפי מטה. הדרך השנייה היא לרדת ישירות לערוץ הנחל מהקצה של שכונת מצפה יהונתן. לשכונה עצמה מגיעים דרך שביל עפר שמתחיל היכן שרחוב חברון הסלול נגמר. נוסעים דקות בודדות עד ששביל העפר הופך לכביש סלול, שבסופו ניצבת השכונה, אי אפשר לפספס.

    המערות משמשות מחסה לצאן, מעל נחל דומיה, צילום: סהר אברהמי

    ממשיכים עם הרכב לקצה השני של השכונה ושם גם אפשר להחנות אותו. יורדים מהגבעה ומגיעים ישירות לערוץ נחל דומיה. בדרך ניתן לראות את המערות שמשמשות מחסה לצאן. אם ממשיכים עם הערוץ לכיוון צפון-מערב, אפשר להגיע למפגש על נחל צאלים, שהוא מסלול בפני עצמו ואפשר אחרי המפגש עם צאלים, לטפס על גבעה נוספת שמשקיפה על כל המדבר. האוויר בעונה הזו אחרי הגשמים נקי, יבש, והנוף המדברי ממלא את הלב. בדרך אפשר לפגוש בתנים, ציפורים ושפני סלע. אורך המסלול תלוי בכם ובזמן שתרצו ללכת לעומק המדבר.

    נחל דומיה בערד,

    כפר סטודנטים או לא?

    שמה של שכונת מצפה יהונתן עלה לכותרות עם בנייתה, לאחר שנטען כי היא נבנית על שטח שמיועד במקור לפיתוח הסביבה, רפואה, תיירות, הכרת המדבר או אכסניית נוער. ראש העיר יאיר מעיין ייעד את השטח להקמת כפר סטודנטים, אך לא בטוח שכלל התושבים החדשים, בני הציונות הדתית, הם סטודנטים.

    מעיריית ערד נמסר: "שכונת מצפה יהונתן הוקמה בקצה תב"ע בתוקף של שכונת רובע 6. השכונה כולה אושרה בשנת 2004, השטח של מצפה יהונתן יועד לשטח ציבורי לתיירות או איכות סביבה או למוסד חינוכי. עיריית ערד החליטה להקים במקום כפר סטודנטים ואישרה את התב"ע במקום שתאפשר מעונות סטודנטים, השטח סביב השכונה הוא שטח בו מתבצעת פעילות חקלאית שנים רבות והשטח מופר ואינו בעל ערכי שימור טבע, השטח מיועד ממילא להקמת מוסד ואין הבדל בין מוסד לכפר סטודנטים".

    המיקום ביחס לערד, צילום: מתוך גוגל מפות

    "בזמן העבודות ליוו את העבודות מפקחים של רשות שמורות הטבע ושל רשות העתיקות ודאגו שלא תהיה שום פגיעה בשטח. עיריית ערד גאה על הקמת שכונה חדשה על שם יהונתן שטיינברג, מח"ט הנחל שנפל בקרב ב-7/10/23. עיריית ערד גאה על הקמה של שכונה חדשה בבקעת ערד בתוך חודשים ספורים בעוד ממשלת ישראל מנסה כבר 22 שנים להקים יישובים חדשים בבקעת ערד. תפקידה העיקרי של עיריית ערד הוא להביא זוגות צעירים לערד וכך נמשיך ונפעל גם בשנים הבאות".

    יש לבדוק אזהרות מפני שיטפונות בטרם יורדים לנחל.

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר