בשבועות האחרונים נרשמו אלפי רעידות אדמה בסנטוריני. במשרד החוץ הוציאו המלצת מסע ליעד, שמתייחסת גם לפארוס, אך ישנם עוד לא מעט אזורים מתוירים מסביב. בדקנו את הנושא מול חוקר בכיר בתחום, שהסביר מה קורה שם והאם צריך לחשוש.
ד"ר ותת אלוף במילואים, אריאל היימן, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS: "כרגע, נכון לעכשיו, כל הרעידות הן במגניטודה (סולם סייסמי המשמש לקביעת עוצמתן של רעידות אדמה) בין 4 ל-5. צריך לזכור שגם בישראל, יש כל הזמן רעידות אדמה, אנחנו פשוט לא מרגישים אותן, במגניטודה 1 או 2. מכיוון ששם הרעידות הרבה יותר חזקות, מרגישים אותן בסנטוריני. אין ספק שמרגישים רעידות בעוצמה של 4 או 5".
עוד הוסיף: "אתונה די רחוקה מסנטוריני, מדובר במאות קילומטרים. אם יהיו רעידות חזקות יותר, ייתכן שהן יורגשו גם שם, אבל אם אני הייתי צריך לטוס עכשיו לאתונה, הייתי טס. האם יכול להיות שיורגשו רעידות אדמה באתונה? כן, זה אזור רגיש, אבל אתונה יושבת על סלע קשה ברובה, ובנוסף, רעידות האדמה בעוצמה הנוכחית עדיין לא חזקות. יכולה להיות רעידת אדמה חזקה באתונה, כתוצאה מהרעידות בסנטוריני, אבל גם מסיבות נוספות בגלל האזור הרגיש יחסית".
האם יש חשש מלטוס לכרתים, מיקונוס או קפריסין?
"גם הן יחסית מספיק רחוקות לרעידות בעוצמה כזאת, אבל אם תהיה רעידה מאוד חזקה באזור של סנטוריני, היא עלולה להשפיע על האזורים הללו. בדרך כלל, צבר רעידות כמו שיש עכשיו בסנטוריני, מסתיים בתוך שבועות עד חודשים, היה מקרה אחד שנמשך גם שנים. כל האזור שלנו, ישראל, קפריסין, איטליה, יוון נמצא באזור פעיל טקטונית ולכן רעידות אדמה חזקות יכולות לקרות באזורים הללו ובדרך כלל, רעידות גדולות הן הראשונות לקרות ללא התראה, מה שיחסית מרגיע כשמסתכלים על האירוע הנוכחי. באיטליה הייתה לפני כמה שנים רעידת אדמה שעשתה נזק אדיר לא רחוק מרומא, אז אנשים לא נוסעים לרומא? ממשיכים לגמרי", מסביר ד"ר היימן.
ומה קורה אצלנו?
"אצלנו תהיה רעידת אדמה, כבר 25 שנה אני אומר שתהיה כאן רעידת אדמה חזקה והרסנית. זו לא שאלה של האם, זאת רק שאלה של מתי והמדינה לא נערכת מספיק לאירוע הצפוי הזה. מתי זה יקרה? אולי בעוד עשר דקות ואולי בעוד עשרות שנים. אנחנו לא יכולים לחזות רעידות אדמה ולכן צריך להתכונן אליהן כאילו שזה יכול לקרות תכף".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו