מחקר חדש מאוניברסיטת נוטרדאם, לצד תביעה ייצוגית שהוגשה נגד אפל, מטיל צל על בטיחות רצועות ה-Apple Watch. שלושה דגמים פופולריים - Sport Band ,Ocean Band ו-Nike Sport Band - נמצאו מכילים רמות מוגברות של PFAS, כימיקלים הידועים בכינוי “כימיקלים נצחיים”.
הכימיקלים ששימשו לייצור רצועות עמידות לזיעה ושמני גוף, נקשרו לבעיות בריאותיות חמורות. בין היתר, הרצועות נקשרו לסרטן הערמונית והכליות, סיבוכי היריון ונזקים בריאותיים נוספים. התובעים טוענים כי אפל בחרה בחומרים מזיקים אלה, למרות שהיו זמינות חלופות בטוחות יותר, כמו סיליקון.
האחריות של אפל תחת ביקורת
התביעה הוגשה לבית המשפט המחוזי בצפון קליפורניה, וטוענת כי אפל הציגה את מוצריה כבטוחים לחלוטין לשימוש יומיומי ממושך. “שעוני אפל נועדו לשיפור הבריאות, ולכן הצרכנים מצפים שהרצועות שלהם לא יכילו חומרים מזיקים”, נכתב בתביעה.
אפל מצידה, דוחה בתוקף את ההאשמות. "כל הרצועות שלנו בטוחות לשימוש, ואנו מבצעים בדיקות מקיפות עם מעבדות עצמאיות", נמסר בתגובה רשמית של החברה. בנוסף, החברה ציינה כי כבר בשנת 2022 התחייבה להפסיק את השימוש ב-PFAS והובילה יוזמות בתעשייה להסרת כימיקלים מסוכנים ממוצריה.
רצועת ה-Pixel Watch בטוחה יותר
המחקר מאוניברסיטת נוטרדאם בחן רצועות של מותגים נוספים כמו פיטביט וסמסונג. אף שהממצאים המלאים טרם פורסמו, המידע שדלף מצביע על כך שרצועות מסוימות של מותגים אלה עשויות להיות בטוחות יותר. התביעה אף מזכירה את רצועת Pixel Watch של גוגל, המיוצרת מחוט ממוחזר, ואת רצועת הספורט של פיטביט, שעשויה סיליקון, כחלופות נטולות PFAS.
כעת, התובעים מבקשים החזר כספי עבור כל הלקוחות שנפגעו ודורשים מאפל להסיר את הרצועות הבעייתיות מהשוק או לגלות נאותות לגבי הכימיקלים שהן מכילות. בינתיים, אין תקנות פדרליות המתייחסות לבטיחות PFAS במוצרים, מלבד מי שתייה.
הגילוי המטריד מעלה שאלות על תהליכי הפיתוח והבדיקות של מוצרי טכנולוגיה לבישים הנמצאים על גוף האדם במשך שעות רבות. אם התביעה תוכח, אפל עשויה לעמוד בפני סנקציות כלכליות ותדמיתיות חמורות. המשתמשים, לעומת זאת, מתבקשים לבדוק היטב את הרצועות שברשותם ולשקול שימוש באלטרנטיבות בטוחות יותר.
הכתבה פורסמה לראשונה באתר The Verifier
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו