החשיפה של גוגל מסעירה את עולם הטק - אך האם זו באמת "פריצת דרך"?

ענקית הטכנולוגיה טוענת כי השבב החדש Willow יכול לפתור בתוך 5 דקות בעיה שלמחשב-העל המהיר בעולם ייקח כמה שנים לפצח • אבל יש מומחים שמסתייגים מ"מעגל ההייפ" - ומזהירים שייתכן שמדובר בהגזמה בחשיבות ההישג

השבב החדש Willow. פריצת דרך - או ציון דרך?. צילום: Google/Handout via REUTERS

גוגל חשפה שבב קוונטי חדש בשם Willow, שלטענת החברה מסוגל לבצע בתוך חמש דקות חישובים שלמחשב-העל המהיר ביותר בעולם ייקחו עשר ספטיליון שנים - מספר כה עצום שאפשר לכתוב אותו רק כך: 10,000,000,000,000,000,000,000,000.

השבב החדש מהווה התפתחות בתחום המחשוב הקוונטי - תחום שמנסה להשתמש בעקרונות של פיזיקת החלקיקים כדי ליצור סוג חדש של מחשבים רבי-עוצמה.

"זהו המעבד הקוונטי הטוב ביותר שנבנה עד היום", אמר ל-BBC הרטמוט נוון, ראש מעבדת הבינה המלאכותית הקוונטית של גוגל, המגדיר את עצמו כ"אופטימיסט הראשי" של הפרויקט. בראיון הוא ציין כי השבב ישמש ליישומים מעשיים מסוימים, אם כי סירב בשלב זה לפרט. עם זאת, נוון העריך כי שבב שיוכל לשמש ליישומים מסחריים לא יופיע לפני סוף העשור.

עולם החלקיקים הזעירים

מחשבים קוונטיים פועלים באופן שונה לחלוטין מהמחשב בטלפון או המחשב הנייד שלכם. הם רותמים את המכניקה הקוונטית - התנהגות של חלקיקים ברמה האטומית - כדי לפתור בעיות מהר הרבה יותר ממחשבים מסורתיים. הציפייה היא שמחשבים קוונטיים יוכלו בסופו של דבר להאיץ משמעותית תהליכים מורכבים, כמו יצירת תרופות חדשות.

אולם קיימים גם חששות לגבי שימוש לרעה בטכנולוגיה - למשל לפריצת סוגים מסוימים של הצפנה המשמשים להגנה על מידע רגיש. בפברואר אפל הכריזה כי ההצפנה המגנה על שיחות iMessage שלה הופכת ל"חסינה מפני קוונטים" כדי למנוע את קריאתן על ידי מחשבים קוונטיים עתידיים רבי-עוצמה.

הישג מטלטל - או הייפ?

אחד ההישגים המשמעותיים של השבב החדש הוא בתחום תיקון השגיאות. ככל שלמחשב קוונטי יש יותר קיוביטים (יחידות מידע קוונטיות), כך הוא שימושי יותר. אולם בעיה מרכזית בטכנולוגיה היא שהיא נוטה לשגיאות - נטייה שבעבר גברה ככל שלשבב היו יותר קיוביטים.

חוקרי גוגל מדווחים כי הצליחו להפוך מגמה זו ולהנדס ולתכנת את השבב כך ששיעור השגיאות יורד ככל שמספר הקיוביטים עולה. בראיון ל-BBC המשיל זאת נוון למטוס: "אם יש לך מטוס עם מנוע אחד - זה יעבוד, אבל שני מנועים בטוחים יותר, ארבעה מנועים עוד יותר בטוחים". לדבריו, זוהי "פריצת דרך" שפותרת אתגר מרכזי שהתחום רדף אחריו "כמעט 30 שנה".

פרופ' אלן וודוורד, מומחה למחשוב מאוניברסיטת סארי שבאנגליה, אמר ל-BBC כי ההתפתחות "מעודדת עבור כל מי ששואף לבנות מחשב קוונטי מעשי". עם זאת, הוא מזהיר מפני הגזמה בחשיבות ההישג של Willow במבחן יחיד. לדבריו, גוגל בחרה בעיה שהותאמה במיוחד למחשב קוונטי, ואין בכך כדי להדגים "האצה אוניברסלית בהשוואה למחשבים קלאסיים".

מייקל קאתברט, מנהל המרכז הלאומי למחשוב קוונטי בבריטניה (NQCC), אמר ל-BBC כי הוא נזהר משימוש בשפה המלבה את "מעגל ההייפ" וסבור כי Willow הוא יותר "ציון דרך מאשר פריצת דרך". עם זאת, לדבריו מדובר ב"עבודה מרשימה ביותר".

השבב, שיוצר במפעל ייצור חדש ומיוחד של גוגל בקליפורניה, עשוי לשמש בעתיד למגוון משימות, החל מתכנון כורי היתוך גרעיניים, דרך הבנת פעולתן של תרופות ופיתוח תרופות, ועד לפיתוח סוללות טובות יותר למכוניות. בעתיד הוא עשוי גם לסייע בפתרון בעיות לוגיסטיות כמו חלוקת מטען בכלי טיס או ניתוב אותות תקשורת או אנרגיה מאוחסנת ברשת החשמל הלאומית. עם זאת, מומחים מציינים כי Willow הוא בשלב זה מכשיר ניסיוני בעיקרו, ומחשב קוונטי שיהיה חזק מספיק כדי לפתור מגוון רחב של בעיות מהעולם האמיתי עדיין רחוק מאיתנו שנים - ומיליארדי דולרים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר