קול הכבוד: אחרי שזכה לככב בכתביו של שייקספיר, עבר להפקות תיאטרון וקולנוע, ונקבר בחניון בלסטר, ריצ'רד השלישי, אחד מבני המלוכה הבריטים השנויים ביותר במחלוקת, מקבל קול של ממש והכל בזכות שילוב מופלא ומורכב בין טכנולוגיה מתקדמת להיסטוריה.
במסגרת פרויקט חלוצי שמשלב היסטוריה וטכנולוגיה מתקדמת, ומציע הצצה נדירה למאה ה-15, אווטאר דיגיטלי של המלך ריצ'ארד השלישי נחשף לקהל הרחב ביום ראשון בתיאטרון המלכותי ביורק - לאחר עשור של עבודה מאומצת על ידי צוות רב תחומי מ-Face Lab באוניברסיטת ג'ון מורס שבליברפול.
🇬🇧 👑 A digital avatar that speaks with the "meticulously" recreated voice of the 15th-century English King Richard III has been revealed by the British experts
— BACKUP_HUNTER🇪🇸✝️💚 (@Bel31278Andres) November 19, 2024
Thanks to the most modern technologies, he received a distinctive Yorkshire accent, the researchers told the media.… pic.twitter.com/QAM2p7iKTJ
הפרויקט המדעי המורכב שהתבסס על מדעי הזיהוי הפלילי, בלשנות, רפואת שיניים, פיזיותרפיה ושחזור קרניו-פציאלי הביא לשחזור קול ומאפיינים אישיים של ריצ'רד על בסיס ראיות היסטוריות.
ריצ'רד השלישי, שמלך באנגליה בין השנים 1483 עד מותו בקרב בוסוורת' בשנת 1485, הוצג לאורך ההיסטוריה כדמות נבל, במיוחד ביצירותיו של שייקספיר שתיאר אותו כגיבן מעוות. למרות זאת, גילוי שרידיו בחניון בלסטר בשנת 2012 הפריך מיתוסים רבים כשסריקות CT מתקדמות חשפו כי למרות עיוות בעמוד השדרה, ריצ'רד לא היה גיבן או מוגבל פיזית כפי שהוצג בספרות. גילוי שרידיו היה גם הזרז לפרויקט זה, כשמאמנת הקול איוונה מורלי-צ'ישולם יזמה אותו לאחר שהבחינה כי השחזור הפיזי של פניו של ריצ'רד על ידי Face Lab רמז על אפשרות גם לשחזור קולו, וחברה לשורת מומחים בהם הבלשן פרופ' דייוויד קריסטל והמומחית לשחזור קרניו-פציאלי פרופ' קרוליין ווילקינסון.
When you are a techno-optimist but you also go to ren faire.
— Eliza (@elizableu) November 18, 2024
“Scientists have spent 10 years recreating the voice of King Richard III and the final product has finally been revealed.”pic.twitter.com/rMf1DaXo0x
הפרויקט כלל שיטות מחקר שונות כדי לקבוע כיצד נשמע קולו של ריצ'רד, ובמסגרתו נעשה ניתוח של איות מהמאה ה-15, שירה וחרוזים כדי לשחזר את הפונמות (פוֹנֶמָה היא היחידה הקטנה ביותר של צליל בדיבור שמשמשת להבחנה בין מילים בשפה מסוימת. ע"ח) והקצב של דיבורו, כשפיליפה לנגלי, מי שגילתה את שרידיו של ריצ'רד במגרש חנייה בלסטר ב-2012, תרמה תובנות על אישיותו באמצעות חקר מסמכים היסטוריים - כולל כתב ידו וספרות מימי הביניים.
השחקן הבריטי תומאס דניס, שנבחר כבסיס ליצירת האווטאר בשל הדמיון הפיזי שלו למלך, אומן לגלם גם את מבטאו של ריצ'רד וגם את תכונות אישיותו שתוארו על ידי לאנגלי כ"נאמן, אמיץ, אדוק וצודק", כשקולו המשוחזר בתוצרתו הסופית משקף דיאלקט יורקשיירי שמציע טון ארצי המנוגד לאנגלית המלוטשת של משפחת המלוכה המודרנית.
קולו המשוחזר של ריצ'רד השלישי שתואר על ידי קריסטל כבעל "דיוק של 90 אחוזים", מהווה צעד מהפכני בהבנת דמויות היסטוריות. מעבר לנתונים אנטומיים, האווטאר שנוצר משלב היבטים מופשטים של אישיותו של ריצ'רד ויוצר משאב שמעודד חקר רחב יותר של זהויות היסטוריות. הפרויקט לא רק מגדיר מחדש את התפיסה הציבורית של ריצ'רד השלישי, אלא גם פותח את הדלת לשחזור קולות של דמויות היסטוריות נוספות. קריסטל אף העלה את האפשרות שגישה זו תביא ליצירתם של פרויקטים דומים תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת כדי להחיות את ההיסטוריה בדרכים שטרם נראו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו