נפתרה התעלומה המפורסמת: מה קדם למה - הביצה או התרנגולת?

במשך שנים אנשים תהו מה הגיע קודם, התרנגולת או הביצה - אך כעת, מחקר חדש של אוניברסיטת ז'נבה הצליח לפענח את התעלומה • החוקרים בחנו מין חד תאי שהתגלה בשנת 2017 - ומצאו תשובה מעניינת במיוחד

מה קדם למה - הביצה או התרנגולת?. צילום: רויטרס

תעלומת הביצה והתרנגולת היא אחת התעלומות הגדולות בהיסטוריה, כאשר במשך שנים אנשים תהו מה הגיע קודם, התרנגולת או הביצה. כעת, ייתכן שהמדענים סוף סוף הצליחו לפענח את התעלומה.

ובכן, מי שהגיעה קודם היא הביצה, כשמחקר חדש קובע כי לטבע היו את הכלים לייצר ביצים הרבה לפני שהופיעו תרנגולות.

לטבע היו את הכלים לייצר ביצים הרבה לפני שהופיעו תרנגולות, צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית ideogram

האמונה המקובלת היא כי צורות החיים הראשונות שהופיעו על כדור הארץ היו מורכבות מתא בודד, והתפתחו עם הזמן והפכו למורכבות יותר, אך תהליך זה מורכב משחושבים.

כדי לחקור זאת, צוות מאוניברסיטת ז'נבה בשיתוף עם מכון Bigelow לחקר האוקיינוסים חקר את "Chromosphaera perkinsii", מין חד תאי שהתגלה בשנת 2017 במשקעים ימיים סביב הוואי. החוקרים בחנו את היצורים הזעירים הללו במיקרוסקופ מתקדם, וגילו שבזמן מסוים הם יוצרים מושבות של תאים מרובים, קצת כמו שלבים מוקדמים של התפתחות עוברים.

ממצאים אלו, שפורסמו לאחרונה בכתב העת Nature, מספקים תובנות חדשות, ומציעים שהשורשים הגנטיים של הרב תאיות החלו זמן רב לפני הופעת בעלי החיים המודרניים, ייתכן שלפני כ-600 מיליון שנה. "זה מרתק. מין שהתגלה ממש לאחרונה מאפשר לנו לחזור בזמן יותר ממיליארד שנים", אמרה מרין אוליבטה, טכנאית מעבדה במחלקה לביוכימיה בפקולטה למדעים של אוניברסיטת ז'נבה והכותבת הראשית של המחקר.

תעלומת הביצה והתרנגולת הסתיימה, צילום: משה שי

"למרות שה-Chromosphaera perkinsii הוא מין חד-תאי, התנהגות זו מראה שתהליכים של תיאום והתמיינות רב-תאית כבר קיימים במין זה הרבה לפני הופעת בעלי החיים הראשונים על כדור הארץ", הסבירה אומאיה דודין, שהובילה את המחקר. בהתאמה לכך, נטען במחקר כי האבות הקדומים של החיים המודרניים, שהיו חד-תאיים עם יכולות רב-תאיות מוקדמות, החלו את תהליכי ההתפתחות האמבריולוגית הרבה לפני שהופיעו ביצי בעלי חיים כפי שאנו מכירים אותן.

המדענים גילו שכאשר Chromosphaera perkinsii מגיע לגודל המרבי שלו, הוא מתפצל מבלי לגדול יותר, ויוצר בכך מושבות רב-תאיות עם מבנה תלת ממדי הדומה לשלבים מוקדמים של התפתחות עוברית בבעלי חיים. לדברי החוקרים, משמעות הדבר כאמור היא שהתפתחות עוברית עשויה הייתה להתקיים לפני האבולוציה של בעלי החיים, מה שמהווה הוכחה לכך שהביצה אכן הקדימה את התרנגולת.

המושבות האלה, כך הסבירו החוקרים, מתקיימות כשליש ממחזור החיים של היצורים הזעירים ומכילות לפחות שני סוגי תאים שונים, מה שמצביע לדבריהם על כך שהתהליך המווסת את ההתפתחות הרב-תאית המורכבת, היה נוכח כבר לפני יותר ממיליארד שנים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר