סיכוי לחיים במאדים? מחקר: "סביר שכמויות אדירות של מים בעומק הכוכב"

ניתוח של נתונים סייסמיים שנאספו במשך ארבע שנים מגלה: הנוזל נמצא כנראה בעומק של 10 עד 20 ק"מ • חוקרת: "אם יש אקוויפרים נושאי מים במאדים, הם צריכים להיות היעד הראשון לחיפוש של צורות חיים"

מאדים. אוקיינוס תת-קרקעי?. צילום: רויטרס

כמויות אדירות של מים כלואות כנראה עמוק בתוך קליפת מאדים, כך עולה ממחקר שמתפרסם בכתב העת של האקדמיה האמריקנית למדעים.

המחקר מתבסס על מידע, ששלחה גשושית שנחתה על הכוכב האדום ב-2018. הגשושית הפעילה מכשיר מדידה, שרשם במשך ארבע שנים של תנודות בעומק הקליפה של הכוכב. "אלה אותן השיטות שמשמשות אותנו בכדור הארץ לחיפוש אחרי מאגרי מים חבויים – או לחיפוש של מאגרי נפט וגז", אמר פרופ' מייקל מנגה מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה, שהיה מעורב במחקר. ניתוח של הרישומים גילה "סימנים סייסמיים" לנוכחות של מים.

הגשושית ששלחה את הנתונים לכדור הארץ, צילום: אי.פי

במאדים יש מים קפואים בקטבים, ולהערכת המדענים לפני יותר משלושה מיליארד שנים היו במאדים נהרות, אגמים ואפילו אוקיינוסים, אך הם נעלמו ככל שהכוכב איבד והלך את האטמוספירה שלו.

במשך תקופה ארוכה ההערכה הייתה שהמים התפוגגו לחלל החיצון, במרוצת השנים גילה המחקר שהסיפור מורכב יותר. ייתכן שהמים חלחלו מטה, הפכו למינרלים, נקברו מתחת לקרח או אפילו קיימים כנוזל עמוק בתוך הקליפה.

כעת משערים המדענים כי כמויות אדירות של הנוזל נמצאים בעומק של 10 עד 20 ק"מ מתחת לפני השטח של הכוכב. "מים היו המולקולה החשובה ביותר לעיצוב האבולוציה", אמר פרופ' מנגה. לדבריו, הממצא החדש עונה על השאלה הגדולה "לאן נעלמו המים של מאדים?".

כעת מתחדש ביתר שאת הדיון באפשרות של חיים על הכוכב.

בתאני אלמן, פרופ' למדעים פלנטריים במכון קק לחקר החלל, אמרה כי כעת יש לקבוע באופן חד-משמעי אם יש מים. "בכדור הארץ, במקום שבו היו מים, היו חיים", אמרה ל"גרדיאן". "על כן אם יש אקוויפרים נושאי מים במאדים כעת, הם היעד הראשון לחיפוש חיים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר