מדענים ממכון לייבניץ למחקר הים הבלטי ברוסטוק-וורנמינדה (צפון גרמניה), בשיתוף חוקרים מאוניברסיטאות רוסטוק וקונסטנץ, החיו אצת דיאטומאה (Skeletonema marinoi) שהייתה רדומה במשך כמעט 7,000 שנים.
האצות חולצו מליבות משקעים שנאספו ב-2021 במהלך משלחת של ספינת המחקר אליזבת מאן בורגזה, בעומק של 240 מטרים מזרחית לאי גוטלנד בשבדיה.
הדגימה החיונית העתיקה ביותר שממנה הוחיו האצות תוארכה ללפני 6,871 שנה (בטווח-טעות של 140 שנה). החוסן וההסתגלות של אורגניזמים חיים מסוימים מתחזקים כאשר הם נכנסים לסוג של דיכוי מטבולי במהלך תנאים לא-נוחים כדי לשרוד. הם מכסים את עצמם בקליפות מגן יציבות ואוגרים רזרבות אנרגיה.
בזמן שהיו בשלבי המנוחה הרדומים שלהן, הדיאטומאות נקברו בהדרגה בשכבות של משקעים ונשמרו ללא חשיפה לאוויר - תנאים שאפשרו בסופו של דבר את החייאתן.
החוקרים השתמשו בחומרי הזנה ואור כדי להעיר את הדיאטומאות מתרדמתן הממושכת. תשע דגימות הניבו אצות חיוניות, שהפגינו את חיוניותן המתמשכת: הן גדלו, התחלקו, וביצעו פוטוסינתזה בדומה לצאצאיהן המודרניים.
"באופן מרשים, האצות שהוחיו לא רק שרדו 'בקושי', אלא כנראה לא איבדו את 'הכושר' שלהן" ציינו החוקרים.
אגב, האצה מסוג Skeletonema marinoi קיימת גם היום בים הבלטי.
צוות המחקר פרסם את הממצאים ב-The ISME Journal של החברה הבינלאומית לאקולוגיה מיקרוביאלית וציין, כי החייאת אורגניזמים עתיקים יכולה לסייע למדענים להבין שינויי אקלים בעבר ולחקור אפשרויות חדשות לשימור חיים בסביבות קיצוניות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו