מדענים במכון המחקר סקריפס פיתחו תרכובת חדשה הנגזרת מצמחי תבלין נפוצים במטבח שעשויה להציע תקווה במאבק נגד מחלת האלצהיימר. הצוות שבראשו עומד הנוירולוג סטוארט ליפטון סינתז צורה יציבה של חומצה קרנוסית, תרכובת טבעית הנמצאת ברוזמרין ומרווה, שידועה בתכונות נוגדות חמצון ואנטי-דלקתיות.
הצורה הטהורה של חומצה קרנוסית, תרכובת טבעית הנמצאת ברוזמרין ומרווה, אינה יציבה ונוטה להתחמצן במהירות, מה שמגביל את הפוטנציאל הטיפולי שלה. החוקרים התגברו על המכשול על ידי סינתוז של צורה יציבה יותר של החומר שמומרת באופן מלא לחומצה קרנוסית פעילה במעי לפני שהיא נספגת לזרם הדם.
החוקרים ביצעו לאחר מכן מחקרים על עכברים. "ביצענו מבחני זיכרון שונים ומרובים, וכולם השתפרו עם התרופה", אמר ד"ר ליפטון. התרכובת לא רק האטה את הירידה בתפקודים קוגניטיביים אלא, כפי שהוא תיאר, "כמעט החזירה אותם למצב רגיל".
דלקת ועקה חמצונית הם גורמי מפתח הקשורים לירידה קוגניטיבית במחלת האלצהיימר. המחקר של הצוות הראה ש-diAcCA הפחיתה דלקת במוח. "על ידי מאבק בדלקת ובעקה חמצונית עם תרכובת diAcCA זו, למעשה הגדלנו את מספר הסינפסות במוח" הסביר ליפטון.
אחד היתרונות של diAcCA הוא ההפעלה הסלקטיבית שלה. התרכובת פעילה רק באזורים של המוח שעוברים נזק דלקתי, מה שמפחית את הסיכון לתופעות לוואי. ייחודיות זו הופכת אותה למועמדת מבטיחה לניסויים בבני אדם.
המחקר גם פירט את היישומים הפוטנציאליים של diAcCA מעבר למחלת האלצהיימר. התכונות האנטי-דלקתיות של חומצה קרנוסית תועדו במחקרים קודמים, והצוות מקווה לחקור את יעילותה בטיפול במצבים דלקתיים אחרים כגון סוכרת מסוג 2, מחלות לב ומחלת פרקינסון.
לקשר בין רוזמרין וזיכרון יש לו שורשים היסטוריים. ויליאם שייקספיר כתב במפורסם בהמלט, "הנה רוזמרין, זה לזיכרון".
מחלת האלצהיימר משפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם, וגורמת לאובדן זיכרון, וירידה ביכולות קוגניטיביות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו